Veikkausliigaennakko: Valmentajaa vaihtanut SJK ei ole valmis haastamaan Klubia

Ruutu LogoKoko kausi tulee. Keskiviikkona 5.4. alkaa. Katso jokainen Veikkausliiga-ottelu suorana Ruutu+ -palvelusta.

Paikkansa Veikkausliigan kärkipäässä vakiinnuttanut Seinäjoen Jalkapallokerho shokeerasi futiskansaa erottamalla hyvää työtä tehneen Simo Valakarin helmikuussa. Luotsin potkuista ja muutaman avainpelaajan lähdöstä huolimatta Seinäjoella on jalkeilla laadukas joukkue, jonka pitäisi kaiken järjen mukaan napata mitali. Kauden avauksessa FC Lahtea 5.4. isännöivä SJK löytyykin ennakkokaavailuistamme sijalta 2.

Viime kausi

SJK lähti puolustamaan seurahistorian ensimmäistä Suomen mestaruuttaan viime kaudella. Seinäjokiset tuskin osasivat pahimmissa painajaisissakaan kuvitella miten heikosti uusi sesonki voisi lähteä käyntiin. SJK kuittasi ensimmäisestä ottelustaan voiton, mutta joukkueessa peluutettiin edustuskelvottomia pelaajia ja SJK tuomittiin häviämään Kemiä vastaan käyty kamppailu. Hallitseva mestari hävisi myös kolme seuraavaa peliä ja joukkue majaili sarjataulukon jumbona. SJK saalisti ensimmäisestä yhdeksästä ottelustaan vain kahdeksan pistettä. Alkukautta varjosti myös Alexei Eremenko juniorin ympärillä pyörineet kohut ja kokenut keskikenttämies saikin lähteä joukkueesta jo toukokuun alussa.

Simo Valakari sai kuitenkin parsittua ryhmänsä peliä parempaan suuntaan ja pistetili alkoi karttua tuttuun malliin. Kausi sai lisää puhtia, kun SJK siirtyi tuliterälle OmaSp Stadionille. Seinäjokiset alkoivat hiljalleen nousta kohti sarjataulukon tutumpia sijoja. Heinäkuussa joukkue pääsi pelaamaan seurahistorian ensimmäiset Mestarien liiga -karsinnat, mutta tippui kovalle BATE Borisoville yhteismaalein 2–4.

Sesongin loppu sujui mainiosti ja SJK nousi mestaruuskamppailuun mukaan. Osittain onnistuneiden loppukauden hankintojen myötä, kun esimerkiksi Billy Iions esiintyi heti väkevästi siirryttyään Kemistä Seinäjoelle elokuussa. Seinäjokiset hävisivät 12 viimeisestä Veikkausliigan ottelustaan vain yhden ja tuloksena oli lopulta kolmas sija. SJK kuittasi syyskuussa myös Suomen Cupin voiton kukistettuaan loppuottelussa HJK:n rankkareilla.

SJK:n kausi oli kokonaisuudessaan kaksijakoinen. Sesonki alkoi todella heikosti ja vaikutti pitkään, että Seinäjoella kärsitään harvinaisen pahasta mestaruuskrapulasta. SJK kuitenkin ryhdistäytyi kauden edetessä ja palasi tutulle tasolleen syksyn edetessä.

Siirrot

Sisään: Aristote Mboma (AC Oulu), Ville Tikkanen (OLS), Diego Bardanca (Real Jaén, Espanja), Facundo Guichon (Ucam Murcia CF, Espanja), Tomas Hradecky (Bohemians Praha 1905, Tšekki), Dani Hatakka (SK  Brann, Norja, laina), Anatole Bertrand-Abang (NY Red Bulls, Yhdysvallat, laina 30.6. asti), Chema Anton (CD Eldense, Espanja)

Ulos: Jussi Vasara (lopetti), Ariel ”Tuco” Ngueukam (Ilves), Teemu Penninkangas (Ilves), Aleksis Lehtonen (Ilves), Youness Rahimi (Ilves), Jere Koponen (FC Inter), Roope Riski (SC Paderborn 07, Saksa), Juhani Ojala (BK Häcken, Ruotsi), Aimar Moratalla (UE Cornellà, Espanja), Henri Aalto (Vfb Oldenburg, Saksa)

Lähtökohdat

SJK:n kauteen valmistautuminen ei ole sujunut aivan perinteisimmällä tavalla. Loistavaa työtä Seinäjoella tehnyt Valakari sai väistyä päävalmentajan paikalta ja tilalle tuli kolme vuotta sitten viimeksi Veikkausliigassa valmentanut Sixten Boström. Tämä asettaa luonnollisesti valtavia kysymysmerkkejä joukkueen ylle, koska Valakari ehti valmentaa SJK:ta reilun neljän vuoden ajan ja oli monien papereissa koko sarjan kyvykkäin valmentaja.

SJK on myös menettänyt muutamia tärkeitä avainpelaajiaan ja joukkueen runko menee osittain uusiksi. Pahin yksittäinen menetys on viime kaudella Veikkausliigan maalikuninkuuden 17 osumalla nimiinsä vienyt Roope Riski, joka siirtyi lainasopimuksella 3. Bundesliigassa pelaavaan SC Paderborniin. Lainasopimus ulottuu vain käynnissä olevan kauden loppuun, mutta sisältää osto-option. Vastuuta on Saksassa tullut vaihtelevasti ja Paderborn on tällä hetkellä putoajan paikalta, joten ei olisi yllätys, mikäli Riski palaisi SJK:n riveihin. Myös Juhani Ojalan, Jussi Vasaran, Henri Aallon ja Teemu Penninkankaan lähdöt ovat menetyksiä. Matej Hradecky ei vaihtanut maisemaa, mutta parantelee Suomen Cupissa hajonnutta polveaan koko kauden.

Mehmet Hetemaj johtaa SJK:n keskikenttää, kun taas Facundo Sisto Guichonista (vas.) odotetaan joukkueen pelinteon sielua. (Matti Raivio/AOP)

Hallitseva pronssimitalisti on vahvistanut rivejään maltillisesti. Varsinkin viime kauden alussa tökkinyttä puolustusta on vahvistettu Dani Hatkalla sekä Espanjasta tulleilla Diego Bardancalla sekä Chema Antonilla. Etenkin kauden kynnyksellä tullut 28-vuotias Anton on mielenkiintoinen nimi, sillä mies on Real Madridin kasvatti ja omaa kokemusta muun muassa Itävallan suurseura Red Bull Salzburgin riveistä.

Espanjan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta saapunut Facundo Guichon sekä viime kaudella Tshekin pääsarjassa palloillut Tomas Hradecky vahvistavat vastaavasti SJK:n keskikenttää, joka on ennakkoon mustapaitojen heikoin osa-alue. AC Oululle viime kaudella 18 maalia 27 ottelussa viimeistellyt ja Ykkösen maalipörssin voittanut Aristote Mboma paikkaa vastaavasti seinäjokelaisten hyökkäyspään aukkoja. Hyökkäykseen saatiin myös totaalinen jokerikortti, kun maaliskuun lopussa SJK uutisoi kamerunilaisen Anatole Abangin sopimuksesta. MLS-seura New York Red Bullsin omistaman 20-vuotiaan kärjen lainasopimus ulottuu kesäkuun loppuun ja mies voi hyvinkin olla huippuvahvistus, sillä Abang on pukenut Kamerunin maajoukkuepaidan jo kuusi kertaa päälleen. Oletettavasti heinäkuun alussa SJK:n kärjessä hyökkää joko Abang tai Riski.

Pelillisesti SJK on vielä pienoinen kysymysmerkki. Suomen Cup sujui siinä määrin mallikkaasti, että se eteni puolustamaan Cup-mestaruuttaan 23.9. OmaSP-stadionilla pelattavaan finaaliin. Erityistä mielenkiintoa herättää kuitenkin SJK:n ryhmitys. Oletettavasti Boström asettelee ryhmänsä muotoon 4–4–2, mutta seuran innokkuus pestata Veikkausliiga-tasolle laadukkaita toppareita saattaa kertoa Boströmin halukkuudesta ainakin kokeilla kolmen keskuspuolustajan alakertaa.

Avainpelaajat

SJK onnistui pitämään monet elintärkeät runkopelaajat riveissään, kun muun muassa Mihkel Aksalu, Mehmet Hetemaj ja Billy Ions jatkavat joukkueessa. Isojen muutosten keskellä kokoonpanon kulmakivien säilyminen on menestymisen kannalta erittäin tärkeää.

Aksalu on ehdottomasti yksi sarjan parhaista maalivahdeista ja tarjoaa joukkueelleen mahdollisuuden voittoon jokaisessa ottelussa. Viron maajoukkuettakin edustava Aksalu torjuu taisaisen korkealla tasolla illasta toiseen eikä huonoja otteluita kausiin ole juurikaan mahtunut. SJK:n kenties tärkeintä pelaajaa ollaan kuitenkin huhuissa viety Espanjan divariin, mikä olisi seinäjokisille valtava isku niin kentällä kuin pukukopissakin.

Koko sarjan parhaana puolustavana keskikenttäpelaajana Hetemaj on pallovarma pelaaja, joka rytmittää oivasti joukkueen hyökkäysten etenemistä. Mainion viime sesongin pelannut 29-vuotias keskikenttämies ei olisi ollut huono valinta jopa Huuhkajiin. Hetemaj oli kuudella Suomen Cupin osumallaan joukkueensa paras maalintekijä harjoituskaudella. Kolme maalia harjoituskaudella tempaissut Matti Klinga täydentää SJK:n vahvaa keskikenttää, kuten myös hieman vaisun viime kauden pelannut Johannes Laaksonen. Monipuolisena ykköskärkenä Billy Ions on erittäin tärkeässä roolissa joukkueen hyökkäyspelaamisen suhteen, varsinkin jos Riski ei palaa joukkueeseen, eivätkä Mboma, Abang tai Elias Ahde onnistu.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–4–2)

Uhkakuvat

Uusi valmennus on iso kysymysmerkki. Vaikka pelaajistossa nähtiin aiempinakin vuosina vaihtuvuutta, oli loistavaa työtä tehnyt Valakari seinäjokisten kulmakivi ja nyt hän on poissa. Boström voitti HJK:n kanssa kaudella 2013 Veikkausliigan mestaruuden ylivoimaisesti, kun eroa toiseksi sijoittuneeseen FC Honkaan kertyi 12 pistettä ja pronssimitalit kuitannut VPS jäi 22 pisteen päähän. Vastapainona oli esimerkiksi putoaminen virolaiselle Nömme Kaljulle Mestarien liigan karsinnoissa.

Nyt Boströmillä ei ole käytössään yhtä hyvää materiaalia kuin neljä vuotta sitten, vaan 53-vuotiaan päävalmentajan on pystyttävä repimään käytössä olevista pelaajista aivan kaikki irti, mikäli joukkue mielii haastaa Klubin mestaruustaistossa. Aikaa joukkueen valmistamiseen ei kuitenkaan liikoja siunaantunut ja päätyminen Cupin välierässä pilkuille asti Ykkösen Hongan kanssa kertoo, että Sikulla on vielä runsaasti työmaata.

SJK:n nippu on vahva, mutta jos sitä peilataan HJK:n vastaavaan, tulee etenkin keskikentällä tukkaan ja pahasti. Hetemaj on Veikkausliigan eliittiä, mutta muut miehet eivät lähtökohtaisesti ole kuin korkeintaan hyvää perustasoa. Jos Boströmin ajatuksena on pelata suoraviivaisempaa hyökkäyspeliä – kuten 4–4–2-ryhmitykselle on ominaista – ei keskikentän kapeus ole ongelma, mutta nykyisillä miehillä on vaikea nähdä SJK:ta pelaamassa tehokasta pallonhallintapeliä, mihin heikommat vastustajat sitä vääjäämättä pakottavat.

Ota seurantaan

Aristote Mboma. Kahdeksan vuotta Suomessa asuneella Aristote Mbomalla on elämänsä tilaisuus ottaa seuraava iso askel urallaan. Mboma pelasi ensiminuuttinsa Veikkausliigassa kaudella 2014, jonka jälkeen hyökkääjä teki pitkän sopimuksen unkarilaisen unkarilaisen Ujpest FC:n kanssa. Diili tuli kuitenkin nopeasti päätökseen ja Mboma pelasi jo kaudella 2015 FC Lahden riveissä, jossa syntyi kaksi täysosumaa 16 ottelussa. Uutta sopimusta ei syntynyt, vaan tie vei testisopimuksen kautta AC Ouluun. Kausi Ykkösessä oli erinomainen, kun 22-vuotias hyökkääjä oli sarjan paras maalintekijä viimeisteltyään 18 täysosumaa 27 ottelussa. Lähtökohtaisesti Mbomalle on paljon vastuuta tiedossa ja fyysisellä, mutta terävästi viimeistelevällä kärjellä olisi potentiaalia olla joukkueensa ykköshyökkääjä. Kinshassa syntynyt kärki viimeisteli harjoituskaudella Suomen Cupin otteluissa kaksi täysosumaa.

Arvio

SJK:n kohdalla on paljon kysymysmerkkejä ja uusien hankintojen sopeutuminen Veikkausliigaan ratkaisee paljon. Valakarin alaisuudessa SJK olisi taistellut varmuudella jälleen kärkisijoista, mutta uusi valmennus korostaa jo entuudestaan isoja kysymysmerkkejä entisestään. Laadukas runko kuitenkin takaa, että Seinäjoki tulee olemaan jälleen sarjataulukon kärkipäässä. Mestaruuteen asti liito ei riitä tälläkään kaudella, mutta SJK kuittaa hopeamitalit kaulaansa kauden päätteeksi.

Faneille.com Veikkausliiga-ranking:

Kansikuva: Marko Tuominiemi / All Over Press