EM-kisoissa häämöttää jo loppu, kun jäljellä on enää kolme ottelua. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Janne Kainulainen, Roope Liimatainen ja Eemeli Kosonen tekevät nyt katsauksen puolivälierien kuumimpiin kysymyksiin.
Mikä oli puolivälierien yllättävin tulos?
JK: Tästä ei ole varmaan kahta sanaa. Wales rökitti Belgian 3-1 ja vaikka Belgian heikkoudet tiedettiin, oli tämä tulos puolivälierien jytky.
RL: Kyllähän se tuo Walesin temppu on, muissa ottelupareissa ennakkosuosikki selvitti tiensä välieriin. Toisaalta yllättävää oli myös Ranskan ja Islannin järjestämä seitsemän maalin ilta, eikä Saksan ja Italian surkeus rangaistuspotkuissa ollut se, mitä eniten osattiin odottaa.
EK: Puolivälierissä vältyttiin jättiyllätyksiltä, vaikka kuten yllä todettiin, Wales oli oikeastaan ainoa puolivälierän voittanut altavastaaja. Gareth Balen johdolla joukkueella tiedettiin olevan mainiot saumat jatkoon, mutta Wales niputti Belgian jopa yllättävän helposti.
Minkä joukkueen esitys oli vakuuttavin puolivälierissä?
JK: Ranska oli odotetun vahva Islantia vastaan. Vakuuttavin esitys nähtiin Walesilta, joka rökitti Belgian kultapojat kotimatkalle hienolla joukkuepelaamisellaan.
RL: Ranska oli jopa pelottavan vahva hyökätessään, mutta kaksi takaiskua omiin kertoo tietyista ongelmista, vaikkakin ne maalit olivat melko kosmeettisia ottelun kannalta. Saksa meni vaikeimman kautta välieriin, joskin se pelasi vahvaa Italiaa vastaan hyvin ja tiputti muihin välieräjoukkueisiin verrattuna kaikkein kovimman nipun ulos kekkereistä. Kyllä silti täytyy Jannea kompata ja todeta Walesin rökityksen olleen vakuttavin näyte puolivälierissä.
EK: Ranska tiputti näyttävästi Islannin ja antoi samalla melkoisen myrskyvaroituksen jatkoa ajatellen. Didier Deschampsilla on käytössään kisojen kovin hyökkäyskalusto ja Antoine Griezmann, Dimitri Payet sekä Olivier Giroud miehittävätkin maalipörssin kärjen. Saksa ei ole toistaiseksi sykähdyttänyt kisoissa ja pudotuspelipaikka irtosi minimisuorituksella. Die Mannschaftin esitys Italiaa vastaan oli kuitenkin raudanluja. Italia pudotti kypsällä esityksellä Espanjan, mutta Saksa pelasi Italiaa vastaan sen omilla aseilla tiiviin puolustuksen kautta. Italialaisten tasoitus rankkarista oli pieni kauneusvirhe, ja muuten ottelu oli hyvin hallitsevan maailmanmestarin näpeissä.
Mikä joukkue oli vastaavasti suurin pettymys?
JK: Menee jo toistoksi, mutta Belgian yksilöihin perustuva pelitapa jätti paljon jossiteltavaa.
RL: Islanti sai luotua hienon kiiman ympärillensä, eikä pelkästään kotimaassaan, vaan ympäri Eurooppaa. Ruma turpasauna Ranskalta oli ehdottomasti pettymys, mutta kyllähän joukkueiden välinen materiaalierokin oli valtava jo otteluun lähdettäessä. Belgia oli surkea valmentajansa Marc Wilmotsin taktisen köyhyyden kera ja putoamista Walesille voi pitää yhtenä kisojen suurimpana pettymyksenä.
EK: Mikään joukkue ei ollut valtava pettymys, mutta lähes kaikilta pudonneilta joukkueilta olisi kaivannut piirun verran enemmän. Ennakkosuosikit pitivät kutinsa ja jatkavat ansaitusti välieriin, mutta niin Italialta, Islannilta, Puolalta kuin Belgialtakin olisi toivonut vielä enemmän. Mikään ottelu ei muodostunut klassikoksi, mitä muisteltaisiin vielä vuosien päästä, vaikka Italian ja Saksan kohtaaminen oli taktiselta puolelta yksi kisojen parhaista ottelusta.
Islannin hieno tarina tuli karulla tavalla päätökseen sunnuntaina. Oliko kyseessä enemmän Ranskan hyvyyttä vai Islannin heikkoutta?
JK: Sekä että. Islannin materiaali osoitti ottelussa sen kuinka pieni jalkapallomaa Islanti vielä on. Ranska oli valmistautunut otteluun loistavasti ja sen pelisuunnitelma Islantia vastaan oli huomattavasti toimivampi kuin esimerkiksi Englannin.
RL: Samoilla linjoilla. Jälkikäteen ajateltuna Islannin taktiikka oli liiankin ennakkoluuloton ja vanha kunnon bussin parkkeeraaminen olisi varmasti toiminut paremmin. Toisaalta hienoa nähdä pienen maan kaatuvan saappaat jalassa ja kaikkensa antaneena. Ranska oli todella vahva, mutta heidän tasonsa punnitaan kunnolla vasta Saksaa vastaan välierässä.
EK: Ottelusta tuli etäisesti mieleen Saksan ja Brasilian kohtaaminen MM-kisojen välierässä kaksi vuotta sitten, kun saksalaiset takoivat pallon viidesti kisäisäntien verkkoon ensimmäisen puolen tunnin aikana. Tällä kertaa Islanti lähti otteluun valtavien odotuksien myötä, mutta Ranskalta onnistui kaikki ja jokainen tilanne tuntui päättyvän maaliin. Ehkä Islannin olisi pitänyt 0-2-tilanteessa pyrkiä puolustamaan entistä tiiviimmin ja syvemmältä, ja luottaa kavennusmaalin syntyvän vaikka toisen puoliajan aikana. Ehkäpä Islanti maksoi nyt korkojen kera hintaa vähäisestä kisakokemuksesta.
Puolivälierissä tehtiin peräti 15 maalia eikä mikään joukkue jäänyt maaleitta. Uskotko välierissä nähtävän maalirikkaita otteluja?
JK: Toivottavasti maaleja nähtäisiin, jotta yleisö viihtyisi. Uskon kuitenkin, että maalimäärät pienenevät, koska jatkossa ovat neljä taktisesti kypsintä joukkuetta. Saksalle pudonnut Antonio Conten Italia voidaan laskea myös todella vahvaksi pallottomaksi joukkueeksi näiden neljän maan lisäksi. Todennäköisesti molemmat välierät ovat maalin pelejä.
RL: Kaiken järjen mukaan maalimäärät tulevat romahtamaan suuresti. Välierissä panokset ovat jo niin isot, ettei yksikään joukkue uskalla lähteä sinne yltiöpäisesti hyökkäämään. Ranska vastasi suurimmista maalitalkoista puolivälierissä, mutta Saksan kanssa vastaavan järjestäminen on toiveajattelua. Portugali on vaarallisesta hyökkäysestään huolimatta pelannut hyvinkin kypsää puolustuspeliä ja etenkin neljännesvälierien voitossa Kroatiaa vastaan se pelasi todella hienon ottelun puolustussuuntaan. Toivottavasti maalittomia nyhjäyksiä ei nähdä, vaikka ne ovatkin täysin mahdollisia.
EK: Todennäköisesti otteluissa ei nähdä paljoa maaleja, mutta pieni mahdollisuus maalitalkoisiin on olemassa. Portugali on osoittanut pudotuspeleissä pystyvänsä puolustamaan todella kurinalaisesti eikä joukkue edes pyri hallitsemaan palloa, vaan iskee terävästi vastaan. Mikäli Wales onnistuisi iskemään nopean avausmaalin, niin Portugali joutuisi avaamaan omaa peliään ja kovan hyökkäyskaluston myötä maaleja voisi olla luvassa molempiin päihin. Vastaavasti Ranskan kova hyökkäyskalusto ja puutteet puolustuksessa eivät sulje pois maalikarkeloita toisestakaan välierästä.
Välierien aikataulu
- Ke 6.7. 22:00: Portugali-Wales
- To 7.7. 22:00: Saksa-Ranska
Kansikuva: Getty