Kausitodistus: Ilves – Legenda nousi viimein jaloilleen

Ruutu LogoKotimainen kiekkokausi huipentuu nyt. Voit seurata kaikki ottelut Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelusta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

Ilves lähti tutuista asetelmista kauteen, mutta Karri Kiven saapuminen päävalmentajaksi nosti joukkueen kannattajien keskuudessa varovaisia toiveita menestyksen suhteen. Pahoista takaiskuista huolimatta sesongista muodostui lopulta erinomainen, vaikka Tappara olikin lopulta parempi huimassa puolivälieräsarjassa.

Maalivahdit

Ilves lähti kauteen selkeällä asetelmalla maalivahtien suhteen. Hannu Toivonen pelaisi kaikki mahdolliset ottelut ja Antti Lehtonen tuuraisi silloin tällöin. Sesongin avauspuolikas menikin tämän kaavan mukaan. Lehtonen sai tammikuusta lähtien enemmän vastuuta ja mies käytti paikkansa mainiosti hyödykseen. 23-vuotias tulokasvahti nousi Ilveksen ykköstorjujaksi ja pelasi erinomaisen kevään. Lehtoselle kertyi lopulta peliminuutteja 33 ottelussa ja hän oli tamperelaisten mainion runkosarjan lopun tärkeimpiä palasia. Mainiot otteet palkittiin tammikuussa sorvatulla kahden vuoden mittaisella jatkosopimuksella.

Puolustus

Ilveksen puolustus oli sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Tamperelaisten harvoihin uusiin hankintoihin lukeutuneet Arto Laatikainen ja Teemu Aalto edustivat kokeneempaa kaartia. Kaksikko kellotti valtavat peliminuutit, sillä molemmat pelasivat keskimäärin yli 22 minuuttia iltaa kohden. Liigan puolustajista kolmanneksi eniten laukonut Aalto oli neljällä maalillaan joukkueensa takalinjojen paras maalintekijä yhdessä Olli Vainion kanssa, mutta Ilveksessä odotettiin varmasti vieläkin isompaa maalimäärää. Jyri Niemen loukkaantuminen loppukaudeksi jo lokakuussa oli paha takaisku kapealla materiaalilla operoivalle joukkueelle, mutta Ilves selvisi takaiskusta kuivin jaloin. Esimerkiksi toisen kauden pääsarjassa pelannut 23-vuotias Vainio otti kauden mittaan isoja kehitysaskeleita ja seuran oman kasvatin sesonki oli kokonaisuudessaan mainio. Lisäksi ensimmäisen kautensa miesten sarjassa kiekkoillut Jarkko Parikka kuului tamperelaisten isoimpiin onnistujiin.

Hyökkäys

Ilves lähti kauteen tuttuun tapaan varsin nuorella ja nimettömällä hyökkäyskalustolla. Perinteitä kunnioittaen tupsukorvien ulkomaalaishankinnatkin menivät suurimmalta osin metsään. Mitch Wahl ja Brett Bulmer osoittautuivat tyhjiksi arvoiksi Liigaan ja kaksikko sai lähteä ennen runkosarjan päätöstä. Sen sijaan lokakuun puolivälissä Tampereelle saapunut Jerry D’Amigo täytti kärkiketjujen vaatimat suuret saappaat ja amerikkalainen oli mainiossa vireessä erityisesti runkosarjan lopussa. D’Amigo oli lopulta Ilveksen paras pistemies runkosarjassa, mutta bensa loppui hieman pudotuspeleissä.

Sami Sandellin loukkaantuminen lokakuussa oli valtava takaisku tamperelaisille, mutta Ilves paikkasi hyökkäyspään vajettaan nappaamalla alkukaudella Jokereissa kiekkoilleen Michael Keräsen. Kohun saattelemana Liigaan palannut sentteri ei pystynyt kuitenkaan aivan vastaamaan suuriin odotuksiin. Lisäksi esimerkiksi Markku Flinckin sesonki jäi varsin vaisuksi.

Mutta kyllä Ilveksen hyökkäyskalustosta löytyi laajalti onnistujiakin. Varsinkin Otto Koivulan kausi oli lähes täysi napakymppi ja 18-vuotias hyökkääjä oli tulokkaiden pistepörssin jaetulla kärkisijalla pistein 10+20. Myös Juho Liuksialan debyyttikausi pääsarjassa oli erinomainen. Lisäksi muun muassa Tapio Laakso, Ville Meskanen ja Teemu Rautiainen ansaitsevat kaudesta hyvät arvosanat.

Otto Koivula pelasi viime kaudella vielä A-nuorissa. Ensimmäinen kausi Liigassa tuotti tehot 10+20. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Kokonaisuus

Ilveksen sesonkia varjosti kuitenkin epätasaisuus ja runkosarja oli melkoista vuoristorataa. Karri Kivi onnistui repimään käytettävissä olevasta materiaalista aivan kaiken irti eikä joukkue kaatunut isoistakaan takaiskuista. Varsinkin runkosarjan loppu oli tamperelaisilta vakuuttava ja joukkue nappasi ansaitusti paikan pudotuspeleihin, kolmatta kertaa 2010-luvulla. Pudotuspeleissä Ilves laittoi kaiken likoon ja pelasi Tapparaa vastaan yhden viime vuosien parhaista pudotuspelisarjoista.

Arvosana: 9

Ilveksestä löytyi paljon onnistujia ja pahoista loukkaantumisista sekä ohuesta materiaalista huolimatta Kiven suojatit pelasivat mainion kauden. Ilveksen kausi jätti varmasti hyvän maun joukkueen kannattajillekin, vaikka puolivälierissä Tappara olikin parempi. Varsinkin sesongin jälkimmäinen puolikas oli tupsukorvilta erinomainen.

Tulevaisuus

Uudet omistajat, pudotuspelipaikka, Karri Kivi ja iso liuta lupaavia nuoria pelaajia. Ilveksen tulevaisuus näyttää tällä hetkellä todella valoisalta. Joukkueen runko muodostuu jälleen potentiaalisista nuorista pelaajista ja vaihtuvuutta tulee lähinnä konkariosaston suhteen. Tamperelaiset ovat jo julkaisseet sopimukset SaiPasta saapuneen Mikael Kurosen sekä RoKissa pelanneen, mutta lyhyellä visiitissä HIFK:ssa käyneen Juhani Tammisen kanssa. Lisäksi Ässissä kiekkoilleet Valtteri Viljanen ja Arttu Ruotsalainen liittyvät tupsukorvien vahvuuteen. Tampereella on tällä hetkellä todella hyvä pöhinä päällä ja uuden sesongin alkua odotetaan varmasti ja malttamattomana.

Kausitodistukset 2016-17:

Kansikuva:  All Over Press