Kausitodistus: Pelicans – Lennokas liito päättyi syöksylaskuun

Ruutu LogoLiiga huipentuu nyt. Voit seurata kaikki ottelut Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelusta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

Pelicansin peleistä ei tapahtumia puuttunut, vaan lahtelaisten ympärillä riitti otsikoita läpi kauden. Tästä huolimatta Pelicansin kausi oli pelillisesti mainio, vaikka pudotuspeleistä lähtö tulikin nopeasti.

Maalivahdit

Pelicans lähti kauteen nuorella maalivahtikaksikolla, kun kiekkoja pysäyttivät 22-vuotias Janne Juvonen ja tätä kaksi vuotta nuorempi Joona Voutilainen. Juvonen kantoi odotetusti ykköstorjujan viittaa harteillaan ja vastuuta kertyi varsinkin syyskaudella valtavasti. Nashvillen neljän vuoden takainen varaus torjui erittäin tasaisesti ja täytti ykkösvahdin saappaat, mutta lahtelaisten tolppien välissä riitti silti turbulenssia. Loukkaantumisten ja sairastelujen myötä viisi eri maalivahtia pelasi vähintään yhden ottelun Pelicansin maalilla päättyneellä kaudella. Loppukaudella joukkueeseen liittynyt Karri Rämö kantoi torjuntavastuun tärkeimmissä otteluissa ja kokenut maalivahti pelasikin pääosin mainiosti. Tästä huolimatta Rämön kymmenestä pelaamasta ottelusta vain yksi päättyi Pelicansin voittoon varsinaisella peliajalla. Lahtelaiset eivät kuitenkaan missään nimessä kaatuneet maalivahtipeliin tällä kaudella.

Puolustus

Puolustuksen suhteen Pelicansilla ei tullut isoja muutoksia kesän aikana, vaan tutut nimet kantoivat jälleen vastuun lahtelaisten takalinjoilla. Juha Leimun puolikuntoisuus oli paha takaisku joukkueelle. Hurjan laukauksen omaava puolustaja oli edellisellä kaudella lahtelaisten puolustuksen paras pistemies, mutta ei pystynyt päättyneellä kaudella pelaamaan kuin kourallisen minuutteja per ottelu. Tästä huolimatta Leimu viimeisteli 11 täysosumaa 31 ottelussa. Joulukuussa joukkueeseen liittynyt Mikko Kousa nousi nopeasti avain Liigan kärkipuolustajien joukkoon ja pelasi mainion sesongin kellottaen hurjat minuutit ottelusta toiseen. Varsinaisia alisuorittajia lahtelaisten puolustuksesta ei löytynyt. Marko Pöyhönen pelasi tasaisen sesongin ja nakutti siinä sivussa mainiot 25 tehopistettä. Ben Blood, Nico Manelius ja Stefan Lassen täyttivät omat ruutunsa mainiosti. Ikä alkoi näkyä hieman Pasi Puistolan otteissa, mutta konkarikin selvisi kaudesta kuivin jaloin.

Hyökkäys

Pelicansin hyökkäyksestä löytyy todella paljon onnistumisia. Lahtelaiset eivät tehneet kesän aikana montaakaan hankintaa, mutta tässä tapauksessa laatu korvasi määrän. Bluesista Lahteen siirtynyt Iikka Kangasniemi oli yksi kauden suurimpia komeettoja ja pienikokoinen hyökkääjä saalisti 47 ottelussa mainiot 39 tehopistettä. Lisäksi Vili Sopanen ja Antti Erkinjuntti pelasivat loistavalla tasolla läpi sesongin. Suurin yksittäinen onnistuja oli kuitenkin Juhani Tyrväinen. 26-vuotias sentteri oli aiemmilla kausilla tullut tutuksi lähinnä tunnollisena kahden suunnan hyökkääjänä, mutta tällä kaudella Tyrväinen johti esimerkillisesti lahtelaisten hyökkäyskalustoa ja tehoja kertyi peräti 43, mikä on 18 pistettä enemmän kuin miehen edellisellä kaudella saalistama piste-ennätys.

Iikka Kangasniemi paransi aiempaa piste-ennätystään peräti 25 pisteellä. Matti Raivio / All Over Press

Pelicans vahvisti hyökkäyskalustoaan kauden aikana Justin Hodgmanilla ja Antti Tyrväisellä. Tyrväinen jäi lähinnä mieleen Joonas Lehtivuoren taklauksesta sekä 12 ottelun pelikiellosta ja miehen vastuu jäi pelillisesti varsin maltilliseksi. Hodgman ei vastaavasti päässyt loukkaantumisten myötä aivan samanlaiseen liitoon kuin viisi vuotta sitten. Tulokaskaudellaan 15 maalia Pelicansille takonut Sebastian Repo vaihtoi vastaavasti syksyllä maisemaa Tampereelle ja Tapparassa nautitaan tämän siirron hedelmistä finaaleissa.

Kokonaisuus

Pelicans onnistui saavuttamaan runkosarjan kuudennen sijan, mikä on lähtökohtiin nähden mainio suoritus. Lahtelaiset tulivat tunnetuksi fyysisenä joukkueen, jonka peleissä sattui ja tapahtui. Peräti kolmelle joukkueen pelaajalle tuomittiinkin yli 80 minuuttia rangaistuksia. Olikin hieman yllättävää, että Pelicansille tuli nopea lähtö pudotuspeleistä KalPaa vastaan kuopiolaisten ollessa jopa se ottelusarjan fyysisempi osapuoli.

Kokonaisuudessaan Lahdessa voidaan olla sesonkiin maltillisen tyytyväisiä heikkoja pudotuspelejä lukuun ottamatta. Onnistujia löytyi laajalla rintamalla ja Petri Matikainen onnistui repimään materiaalistaan lähes kaiken mahdollisen irti.

Arvosana: 8

Pelicansin otteluissa sattui ja tapahtui eikä tylsiä vääntöjä juurikaan ollut. Runkosarja oli mainio ja onnistujia löytyi paljon, mutta heikon pudotuspelimenestyksen myötä parempaa arvosanaa ei voi antaa.

Tulevaisuus

Ensi kausi on Petri Matikaisen kolmas Pelicansin peräsimessä. Kaksi ensimmäistä ovat menneet kohtalaisen hyvin, mutta ensi kaudella odotukset ovat varmasti vielä korkeammat. Menestystä on tultava ja lahtelaiset tähtäävät varmasti sarjataulukon kärkisijoille. Lähtökohdat tosin vaikuttavat ainakin toistaiseksi hieman haastavilta, koska kärkinimien osalta Pelicansin rivit menevät monilta osin uusiksi. Puolustukseen ei todennäköisesti ole luvassa suuria muutoksia, koska Leimu ja Kousa jatkavat joukkueen kärkipakkeina. Hyökkäykseen on vastaavasti tulossa isoja aukkoja, koska esimerkiksi Juhani Tyrväisen, Antti Erkinjuntin ja Vili Sopasen sopimukset tulivat päätökseen. Pelicansista povailtiin jälleen pudotuspelien mahdollista mustaa hevosta, joten tämän suhteen Lahdessa on iso mietinnän paikka. Lahtelaisten pelit ovat tulleet kahtena viime kautena päätökseen jo puolivälierissä.

Kausitodistukset 2016-17:

Kansikuva:  All Over Press