Hanskat lentävät jäälle, aikuiset miehet lyövät toisiaan naamaan tuhansien ihmisten edessä. Onko tämä kaukaloväkivaltaa, muinaisjäänne jääkiekon alkukantaisilta ajoilta vai peliin erottamattomalla tavalla kuuluva elementti, osa jääkiekon koodistoa? Tätä pohditaan alkavalla viikolla kahvipöydissä menneen Liiga-viikon jäljiltä.
Puhutuin tapahtuma nähtiin ottelussa JYP-HIFK, jossa IFK:n puolustaja Joe Finley taklasi toisen erän puolivälin jälkeen jyväskyläläisten slovakkivahvistuksen Michel Miklikin kanveesiin. Miklik kärrättiin taklauksen jälkeen paareilla pois kaukalosta nenä ja solisluu murtuneena, aivotärähdystä unohtamatta. Finleylle ei tuomittu itse taklauksesta jäähyä, eikä kurinpitoryhmä nähnyt aiheelliseksi ottaa taklausta käsittelyyn jälkikäteen.
Päätöserässä isäntien kanadalaispuolustaja Nolan Yonkman kävi noutamassa Finleyn tanssiin, joista molemmille tuomittiin rangaistuksena 5 minuuttia väkivaltaisuudesta ja päälle pelirangaistus. Taklauksen sijaan kurinpitoryhmä otti Yonkmanin ja Finleyn tappelun käsittelyyn ja langetti molemmille kahden ottelun pelikiellon.
Kaksikon kölimöykky tulkittiin ei-spontaaniksi tappeluksi, joka ei liittynyt käynnissä olevaan pelitilanteeseen. Liigan kurinpitoryhmä korosti tilanteesta antamassaan päätöksessä omaa linjaansa, minkä mukaan ei-spontaaneiden tappeluiden osapuolia rangaistaan ottelurangaistuksin.
Teoilla ei seurauksia
Pelaajat eivät kunnioita toisiaan. Sportin kokenut Tuomas Vänttinen korosti lauantaina julkaistussa Faneille.comin haastattelussa pelaajien välisen kunnioituksen merkitystä. Jokaisessa pelissä tulee eteen tilanteita, joissa pelaajalla on mahdollisuus ajaa toinen paskaksi. Minkä valinnan pelaaja tekee, ajaako taklaus loppuun täydellä vauhdilla vai vetääkö jarruja päälle. Se on jokaisen itsensä harkinnasta kiinni. Tällainen valintatilanne oli edessä esimerkiksi Antti Tyrväisellä 12 ottelun pelikieltoon johtaneessa, Joonas Lehtivuoreen johtaneessa taklauksessa lokakuun 20. pelatussa HPK-Pelicans -ottelussa.
@PelicansFi’n #AnttiTyrväinen suihkuun tästä järkyttävän kovasta taklauksesta. Yht. 37 jäähymin: https://t.co/yldzkoUEJg #liiga #ruutu
— Ruutu Urheilu (@RuutuUrheilu) 20. lokakuuta 2016
Tyrväiselle tuomittiin tilanteesta tuntuva pelikielto ja hyvä niin. Mikäli Liigalla on oikeasti halu suojella pelaajien turvallisuutta ja korostaa pelaajien välistä kunnioitusta, isoja pelikieltoja tuomittaisiin etenkin päähän kohdistuneista taklauksista huomattavasti paljon enemmän.
Sääntökirjan puitteissa pelaajalla on mahdollisuus taklata puhtaasti, mutta vahingoittamistarkoituksessa. Tällöin liikutaan sääntökirjan harmaalla alueella, eikä tuomareilla välttämättä ole mustavalkoisia perusteita ison rangaistuksen antamiseen, ei myöskään kurinpitoryhmällä.
Yonkmanin ja Finleyn tilanne on irvokas osoitus siitä, että Liiga on lähtenyt siistimään peliä väärästä päästä. Yli 20 vuotta kiekkoa Pohjois-Amerikassa ammatikseen seurannut ja siitä kirjoittanut Jouni Nieminen kirjoitti aiheesta ansiokkaasti Viasatin blogissa Patrik Laineen aivotärähdyksen jälkimainingeissa. NHL-jäillä havaittu ilmiö ei eroa millään tavalla Liigan tilanteesta. Aivovammoihin johtaneista tilanteista ei rangaista, mutta niistä seuranneista tappeluista rangaistaan kyllä.
Nyrkit täyttävät tyhjiön
Liigassa vallitsee tällä hetkellä ilmapiiri, jossa vastustajan loukkaantumiseen johtaneesta vaarallisesta taklauksesta on mahdollisuus selvitä ilman pelikieltoa. Sääntökirjan puitteissa pelaajalla on mahdollisuus vahingoittaa vastustajaa ilman tuntuvaa rangaistusta, olipa vahingoittaminen tarkoituksellista tai ei.
Liigan kurinpitoryhmä on jakanut tällä kaudella 12 taklauksesta 12 eri pelaajalle yhteensä 36 ottelua pelikieltoa. Jos Tyrväisen 12 ottelun panna jätetään laskuista ulos, kakkua on tullut keskimäärin 2.18 ottelua per tuomio.
Kurinpitoryhmän ensisijainen tehtävä on suojella pelaajia. Mikäli toimielin ei onnistu tehtävässään, kaukaloon syntyy tyhjiö. Pelaajien keskinäisen kunnioituksen varaan lasketaan paljon, mutta tällä kaudella signaali on ollut selvä: kunnioitusta ei ole riittävästi.
Liigan tehtävä on luoda olosuhteet, joissa ammatikseen jääkiekkoa pelaavat voivat harjoittaa ammattiaan turvallisissa olosuhteissa. Tällä hetkellä Liiga ja kurinpitoryhmä on epäonnistunut tehtävässään. Pelaajien keskinäisen kunnioituksen puute ja kurinpidon lepsu suhtautuminen vaarallisiin taklauksiin luo kaukaloon tyhjiön. Tämä tyhjiö täytetään tavalla tai toisella.
Filip Riskalle tuomittiin tiistain Taavi Vartiaiseen kohdistetusta taklauksesta viiden ottelun pelikielto, mikä on positiivinen signaali. Tällä hetkellä Liigan kurinpitoryhmällä on käsittelyssä Lukon Ilmari Pitkäsen kieltämättä varsin törkeä ja suoraan Pelicans-hyökkääjä Kim Koiviston päähän kohdistunut kyynärpäätaklaus.
Liigan kurinpito on vedenjakajalla. Osalta pelaajista puuttuu tällä hetkellä kunnioitus vastustajaa kohtaan. Mikäli kunnioitusta ei iskosteta Liigan toimesta tuntuvin pelikielloin ja rahallisin sanktioin pelaajien kalloon, pelaajat kaivavat koodiston esiin ja takovat kunnioituksen takaisin peliin nyrkin voimalla.
Kumman linjan Liiga valitsee?
Kuva: Jari Pekkarinen / AOP