Niin siinä vain kävi: Jaromir Jagrin NHL-ura ei jatkunutkaan ikuisesti. Calgary Flames pisti 45-vuotiaan tshekkihyökkääjän siirtolistalle, eikä yksikään seura napannut Jagria riveihinsä, minkä myötä miehen NHL-ura laitettiin pakettiin.
Samalla NHL:ssä päättyi merkittävä ajanjakso. Yksi kaikkien aikojen suurimmista pelaajista ehti olla maailman huipulla melkein 30 vuotta, kun hän tuli NHL:ään jo vuonna 1990. Tuolloin The Show’n suurimpina niminä häärivät sellaiset nimet kuin Wayne Gretzky, Brett Hull, Adam Oates, Al MacInnis ja Paul Coffey.
Jagrin legendaarisuus on itsestäänselvyys, mutta koska kertaus on opintojen äiti, nostetaan esiin joitain miehen saavutuksia:
– 1733 runkosarjaottelua NHL:ssä (Kolmanneksi eniten historiassa)
– 776 maalia runkosarjassa (kolmanneksi eniten historiassa)
– 1921 tehopistettä runkosarjassa (toiseksi eniten historiassa, eniten eurooppalaispelaajista)
– Kaksi Stanley Cupia
– Kaksi MM-kultaa
– Yksi olympiakulta
– Viisi kertaa NHL:n pistepörssin voittaja
– Kolme kertaa valittu NHL:n parhaaksi pelaajaksi pelaajayhdistyksen äänestyksessä
– Upean tukkamuodin kehittäminen
Näiden saavutusten lisäksi Jagr on valloittava persoona, joka erottuu massasta kuin rusina pullasta. Jagrin tyyli on omintakeinen, ja juuri se on tehnyt tshekistä tällaisen kulttihahmon.
Ja mikä tekee Jagrin suorituksista vielä kovemman? No, tietenkin se, että hän pelasi välissä kolme kautta KHL:ssä missaten reilut 200 NHL-ottelua. Jossittelu on tietenkin turhaa, mutta jos KHL-visiittiä ei olisi nähty, olisi Jagr ylittänyt historian toisena pelaajana 2000 tehopisteen rajan NHL:ssä, ja hän olisi samalla myös maailman eniten NHL-otteluita pelannut pelaaja.
Mutta kaikista kovin juttu on vielä edessä, ja tämä juttu myös perustelee tämän kommentin raflaavaa otsikkoa: Jagr pystyi tekemään tällaista jälkeä silloin kun NHL kehittyi nykyaikaiseen suuntaansa. Hän iski vielä reilusti yli 40 vuoden iässä kovia pistemääriä sarjassa, joka suosii nuoria ja nopeita pelaajia.
Gretzky on yleisesti ottaen se kovin, mutta hänen huippuvuotensa sijoittuivat 80-luvulle. 80-luvun kiekossa ja 90-luvun loppupään kiekossa oli suuri ero – puhumattakaan 2000-luvun kiekosta. Tämä on tietysti ikuisuuskysymys, ja sinänsä vertailu on turhaa, mutta omalla tavallaan Jagria voidaan pitää kaikkien aikojen parhaimpana pelaajana.
Gretzky oli superlahjakkuus, joka sai pelata tutussa kotimaassaan kovanaamojen suojellessa häntä. Jagr tuli taas nuorena eurooppalaisena pelaajan alkuna pohjoisamerikkalaisten leikkikentälle ja suojeli itse itseään. Hän ei kumarrellut ketään, vaan hän ansaitsi teoillaan kaikkien kunnioituksen. On selvää, että Jagrilla oli huomattavasti hankalammat lähtökohdat kuin Gretzkylla.
Näistä syistä johtuen Jagr on allekirjoittaneelle aina numero uno. Milleniaalin mielipide saattaa toki poiketa hieman vanhemman koulukunnan janareiden mielipiteestä.
Ja ainiin, Jaromiria täytyy myös kiittää siinä mielessä, että hänellä on ollut valtaisa merkitys Aleksander Barkovin uralle. Olisiko ”Sasha” kehittynyt näin nopeasti näin hyväksi pelaajaksi ilman Jagria? Ehkä olisi, ehkä ei. Mutta haittaa konkarin neuvoista tuskin oli.
Kansikuva: Getty Images
10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella!