Alle 18-vuotiaiden värikäs MM-historia – tulevia supertähtiä ja lyhyitä tähdenlentoja

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa on siirrytty loppupeleihin. Suomalaiset ovat upeasti pistepörssin kärkisijoilla. Vuosien varrella useat NHL tähdet ovat komeilleet nuorten arvokisojen pörssien kärjessä. Tämä ei kuitenkaan ole jokavuotinen tapaus. Katsaus alle 18-vuotiaiden MM-kisojen historiaan paljastaa tulevien supertähtien lisäksi monta lyhytikäistä tähdenlentoa.

Tähtiä syttyy

Viimeisen kymmenen vuoden aikana alle 18-vuotiaiden pistepörssin on voittanut moni nykyinen NHL-tähti. Monet nykyiset huippupelaajat ovat ikään kuin lanseeranneet itsensä juuri alle 18-vuotiaiden kisoissa. Tänäkin vuonna kisat pelataan yli kahdensadan pelaajatarkkailijan silmien alla. Kisoissa onnistuminen antaa usein mahdollisuuden nousta varaustilaisuudessa ja organisaatioiden sisäisissä listoissa.

Viimeisen vuosikymmenen kärkipelaajia ovat muun muassa olleet James van Riemsdyk, Nikita Kutšerov, Connor McDavid, William Nylander ja Auston Matthews. Näillä pistepörssin voittajilla pystyisi kenties jo nyt kasaamaan Stanley Cup voittajaketjut. McDavid voitti pistepörssin vieläpä muita nuorempana. Nuori kanadalainen ei ollut vielä ehtinyt täyttää edes 16 ikävuotta. Toki jo tuolloin tuleva NHL:n ykkösvaraus McDavid oli kiekkopiirien huulilla tulevana supertähtenä. Pari vuotta aiemmin nykyinen Tampa Bay tähti Nikita Kutšerov teki seitsemään peliin 21 tehopistettä Venäjän ottaessa pronssia kisoissa. Tämä ei kuitenkaan nostanut nuorta venäläistä edes ensimmäisen kierroksen varaukseksi. Tampa Bay sai melkoisen lahjan saadessaan Kucherovin toisella kierroksella. Kutšerov on selkeä poikkeus pistepörssin voittajien osalta. Lähes poikkeuksetta alle 18-vuotiaiden pistepörssin voittaja on lähtenyt tulevana kesänä ensimmäisellä kierroksella. Toki esimerkiksi nuori Connor McDavid sai odottaa pari vuotta varaustaan voittonsa jälkeen, mutta kärkisija tuli lopulta. Tässä mielessä alle 18-vuotiaiden MM-kisat ovat loistava indikaattori varaustilaisuuden osalta.

Connor McDavid johdatti Kanadan mestaruuteen vuonna 2013. Kuva: Getty

Tähdenlentoja

MM-kisat saattavat olla varattavien osalta hyvä indikaattori tulevaan varausnumeroon. Se ei kuitenkaan kerro paljoakaan tulevasta pelaajaurasta. Toki huonot pelaajat harvoin pääsevät maajoukkueisiin taikka voittavat pistepörssin. NHL:n supertähtiä heistä ei kuitenkaan aina tule.

Suomalainen kiekkohistoria tuntee viime vuosilta kaksi varsin surullista tapausta. Vuonna 2009 pistepörssin voitti parkanolainen superlahjakkuus Toni Rajala. Suomikiekossa oli eletty juniorituotannon osalta varsin laihoja vuosia. Rajalan piti nostaa maan juniorituotannon maine takaisin huippujen joukkoon. Kuudessa ottelussa peräti 19 tehopistettä tehtaillut hyökkääjä oli juuri noussut Ilveksen liigajoukkueen mukaan ja miesten peleissäkin oli tullut tehoja. Seuraavana vuonna pienikokoinen taitohyökkääjä tehoili vielä piste per peli tahtia Kanadan juniorisarjoissa. Rajala ei kuitenkaan sopeutunut Pohjois-Amerikkaan ja yhden AHL kauden jälkeen mies palasi Eurooppaan. Vaikka Rajala on vielä nuori pelaaja, on hän ehtinyt pelata neljässä eri eurooppalaisessa pääsarjassa ja jopa kuudessa eri joukkueessa. Rajalan perään pistepörssin vuonna 2010 voitti toinen superlahjakkuus Teemu Pulkkinen. Mikael Granlundin kanssa samaan kastiin rankatun vantaalaisen tähdelento ei ole ainakaan vielä riittänyt varmistamaan paikkaa NHL:ssä. Alle 18-vuotiaiden kisoissa tehtaili 15 pistettä kuuteen otteluun. Tämä ei kuitenkaan riittänyt kuin neljännen kierroksen varaukseen. Paikka Detroitin organisaatiossa piti kuitenkin olla tae tasaisesta kehittämisestä. Toisin kuitenkin kävi. Kovien AHL tehojen jälkeen Pulkkinen ei kyennyt vakiinnuttamaan paikkaansa Detroitissa, eikä kaupan jälkeen Minnesotassakaan.

Suomalaiset eivät ole ainoita alle 18-vuotiaiden pistepörssin voittaneita tähdenlentoja. Vuonna 2008 pistepörssin voitti kanadalainen Cody Hodgson. Nuori kanadalainen päihitti muun muassa ikätoverinsa Jordan Eberlen. Vakuuttavia tehoja juniorisarjoissa tehtaillut Hodgson varattiinkin jo numerolla 10 vuoden 2008 varaustilaisuudessa. Varaaja Vancouver Canucks luopui kuitenkin varauksestaan jo kaudella 2011-2012. Nashvillen organisaatiossa pelaava Hodgson haki vielä tälläkin kaudella vauhtia AHL:n puolelta.

Huippusuoritus alle 18-vuotiaiden kisoissa on siis hyvä lupaus korkeasta varausnumerosta. Erityisesti pohjoisamerikkalaiset nauttivat nousseista osakkeistaan, jos menestystä tulee. Historia kuitenkin osoittaa, ettei hyvä menestys ole tae hulppeasta urasta Atlantin länsipuolella. MM-kisat eivät ole veljiä keskenään ja edes pistepörssin voittaminen 18-vuotiaana ei takaa miljoonia dollareita NHL:ssä.

Maistuisiko matka lätkän MM-kisoihin Pariisiin? Neljä paikkaa jaossa, osallistu tästä.

Kansikuva: All Over Press