Kun Luka Jovic paukutti huikeat viisi maalia Fortuna Düsseldorfin verkkoon muutama viikko takaperin, nousi hän urheilusivujen otsikoihin ja huomion keskipisteeksi hetkeksi aikaa, ja täysin ansaitusti. Olihan serbialaisen maaginen ilta melkoinen ”kerran elämässä” –osastoa. Vähemmälle huomiolle jäi Eintracht Frankfurtissa toinen kärkipelaaja, joka on viihtynyt muiden muiden pelaajien katveessa melko lailla koko syksyn. Tämä on kummallista, sillä hänellä on vertaansa vailla oleva taito tomia target-hyökkääjänä ja pudotella palloja toiseen aaltoon sekä jaella maaliin johtavia syöttöjä niin Jovicille kuin myös Ante Rebicille.
Kyse on tietenkin ranskalaishyökkääjä Sebastien Hallerista.
Eredivisiestä Bundesliigaan
Niko Kovac ja Fredi Bobic näkivät Hallerissa vielä lunastamatonta potentiaalia, hankkiessaan tämän hollantilaisesta Utrechtista vuosi sitten kesällä. Hänestä kaavalitiin ikääntyvälle seuralegendalle, Alexander ”füssballgott” Meierille manttelinperijää. Uudesta isokokoisesta pelaajasta toivottiin kasvavan vielä hyökkäyspään pelote ja kliininen viimeistelijä Bundesliigaan. Viime kauden alku silti oli, noh, korkeintaan keskinkertainen. Ensimmäinen maali Frankfurtin paidassa tuli harjoitusottelussa paikallista alasarjajoukkuetta vastaan, mutta päästyään sen jälkeen sisään saksalaiseen kulttuuriin Haller alkoi osua maalipuiden väliin tasaiseen tahtiin.
Syyskausi oli onnistunut ja ranskalaisen upealla saksipotkulla tekemä voittomaali Stuttgartia vastaan 93.minuutilla oli yksi koko viime kauden komeimmista osumista. Tämä antoi viitteitä sille, mitä saattaisi olla vielä luvassa myöhemmin. Kevät ei kuitenkaan ollut aivan niin erinomainen kun Die Adler-kannattajat olivat toivoneet. Haller menetti paikkansa kuumavireiselle Jovicille, joka osui maaliverkkoon yhä useammin ja yhä tasaisempaan tahtiin kauden edettyä pidemmälle. Kauden lopussa Frankfurtin kohdattua Bayern München Saksan cupin finaalissa, Haller ei mahtunut Kovacin avauskokoonpanoon, vaikka oli ollut iso osa joukkuetta matkalla loppuotteluun. Hänen paikkansa vei Kevin-Prince Boateng, joka pelasi finaalissa huippupelin. Kausi päättyi silti voitonjuhliin Frankfurtin valloitettua arvostetun Cup-kilpailun.
Kesän saapuessa pilvenpiirtäjäkaupunkiin, alkoivat myös huhut Hallerin tulevaisuudesta. Häntä oltiin viemässä niin Ranskaan kuin Espanjaankin, mutta sopimus jäi lopulta kuitenkin syntymättä. Haller jäi Eintrachtin riveihin ja seuraan saapui Müncheniin lähteneen Kovacin seuraajaksi itävaltalainen Adi Hütter. Hyvää työtä Sveitsissä Young Boysin riveissä tehnyt Hütter tiedettiin iloisesti soljuvan ja avoimen hyökkäyspelin puolestapuhujaksi. 48-vuotias luotsi antoi Hallerille lisää vapauksia, määritellen samanaikaisesti kuitenkin hyökkääjänsä roolin joukkueessa tarkasti. Hänellä on oikeus liikkua vapaasti ja luovuutta käyttäen, mutta samalla ranskalaisen ykköstehtävänä on toimia samalla tilan tilanraivaajana, puskutraktorina, muille vikkeläjalkaisille hyökkääjäpelaajille, jotta nämä pääsevät etenemään tehokkaasti läpi vastustajien puolustuslinjan. Hallerin älykkyys ja juonikas tapa lähestyä vastustajan maalia on tehnyt hänestä täydellisen juuri tämänkaltaiseen rooliin.
Bundesliigan vaarallisin hyökkääjä tällä hetkellä
Ennen tuota aiempaa rökälevoittoa Fortunasta, Frankfurt oli ehtinyt kutoa kolmen ottelun voittoputken. Joukkueella on käytössä yksi syöttökombinaatio, joka näyttää osoittautuneen kaikista tehokkaimmaksi ja vaarallisimmaksi vastustajien kannalta. Maalivahti Kevin Trappin pitkät avaussyötöt Hallerille, jotka pitkänhuiskea hyökkääjä sitten pudottelee joko Rebicille tai Jovicille. Tämän simppelin kuvion turvin Eintracht on pystynyt luomaan momentumia vastustajan kenttäpuoliskolle, jonka tuloksena on usein seurannut vaarallisia tilanteita. Hyökkäyspään uhan jonka Haller omalle joukkueellen tarjoaa, on jotain joka frankfurtilaisilta on puuttunut useiden vuosien ajan. Hän on pitkä, vahva ja aina läsnä hyökkäyspäässä.
Ranskalainen onkin ollut eittämättä joukkueensa paras pelaaja tällä kaudella. Hän on tehnyt tämän kauden 10 Bundesliigan ottelussa ja neljässä Eurooppa-liigan ottelussa yhteensä yhdeksän maalia ja syöttänyt seitsemän. Bundesliiga-osumia on syntynyt tähän mennessä seitsemän, joka oikeuttaa maalipörssin jaettuun kärkisijaan. Vertailun vuoksi mainittakoon, että koko viime kaudella Haller osui sarjapeleissä yhdeksän kertaa.
Vakuuttavista tilastoista huolimatta Hallerin merkitys joukkueelle näkyy muissakin tilanteissa. Hän on kypsynyt päteväksi johtohahmoksi, joka on saanut omalla esimerkillään myös joukkuetovereistaan parhaimman esiin. Auxerre-kasvatin viimeistelytaito maalin edessä tekee hänestä vaarallisen ja fyysisen olemuksensa myötä Haller on viheliäinen pideltävä, oli puolutuslinja miten laadukas tahansa.
Haller hankittiin Frankfurtiin alkujaan fanien suosikkipelaaja Meierin korvaajaksi ja sen hän on tehnyt. 24-vuotiaalla ranskalaisella ei ehkä ole samaa karismaa pukuhuoneessa tai jumalaista arvostusta kaupungin kaduilla kuin ”Füsballgottilla”, mutta jalkapalloilijana ja johtajana kentällä hän on pystynyt paikkaamaan entisen seuraikonin täysin. Heidän taitonsa ovat hyvin samankaltaiset, kuten ovat myös tapansa esiintyä viheriöllä ja sen ulkopuolella.
Tämän kauden otteita katsoessa ei voi välttyä ajatukselta, että ehkäpä Hallerista voisi kasvaa Frankfurtille ajan myötä uusi Jalkapallojumala. Kuka tietää.
Artikkelikuva: Getty Images