15.toukokuuta 2010. Tuon päivän muistaa moni saksalainen jalkapallofani. Se oli päivä, jolloin Kevin-Prince Boateng muuttui lahjakkaasta ja oikukkaasta lupauksesta silmänräpäyksessä koko Saksan vihatuimmaksi mieheksi.
Tuolloin Boatengin edustama Portsmouth kohtasi Chelsean Englannin FA Cupin finaalissa. Lontoolaisten riveissä pelasi Saksan sen hetken suurin tähti Michael Ballack, jolle oli pedattu valtavaa roolia Saksan kapteenina, nurkan takana lähestyvässä MM-lopputurnauksessa Etelä-Afrikassa. Ballackin kisahaaveet murskaantuivat kuitenkin cup-finaalin 36.minuutilla, Pompeyn keskikenttäpelaajana ahertaneen Boatengin rumaan, myöhästyneeseen ja ennen kaikkea tarpeettoman kovaan taklaukseen.
Boatengista tuli siltä seisomalta saksalaisten yhteinen sylkykuppi ja hänet tuomittiin välittömästi suoranaiseksi roistoksi. Tuohtumuksen tasosta kertoo se, että jopa velipuoli Jerome Boateng ravostui teosta niin, että katkaisi välit hetkeksi Keviniin. Lehdistössä kaivettiin esiin myös vuotta aiemmin tapahtunut episodi, kun Boateng oli potkaissut Dortmundin paidassa Wolfsburgin Makato Hasebea päähän Bundesliigan ottelussa, saaden tempusta usean pelin pelikiellon.
Berliinin katujen kasvatti
Kaiken loan alle unohtui täysin kuitenkin yksi fakta – Boateng oli kaikesta huolimatta kiistaton talentti. Hänen kykynsä huomattiin jo seitsemän vuotiaana, kun Hertha Berlinin juniorivalmentaja sattui näkemään Boatengin pelaamassa katufutista työnväenluokkaisessa Weddingin kaupunginosassa Berliinissä. Myöhemmin, hänen noustua Herthan edustusjoukkueeseen, saksalainen uutislehti Stern teki Boatengista jutun otsikolla ”Poika Weddingin ghetosta”. Boateng on jälkeenpäin kertonut useasti, että jalkapallo oli hänen pelastuksensa. Weddingistä olisi ollut helppo ajautua huumediileriksi tai gangsteriksi.
Vuonna 2005 toteutuneen Bundesliiga-debyyttinsä jälkeen Boateng pääsi pelaamaan samassa seurassa myös velipuolensa Jeromen kanssa. Veljeksillä oli vakaa aikomus viihtyä Herthassa yhdessä pitkään, mutta toisin lopulta kävi. Silloinen Vanhan Rouvan valmentaja Falko Götz, entinen Itä-Saksan maajoukkuepelaaja, antoi haastattelun saksalaiselle Focus-lehdelle joka aiheutti pienimuotoisen selkkauksen:
– Olin käymässä Boatengien luona kylässä. Kevinillä on vaikka kuinka monta sisarusta, ja kaikilla heistä on eri isä. Se ei ole sattumaa. Mutta Berliinihän on loppujen lopuksi monikulttuurinen kaupunki, Götz lausui lehden sivuilla.
Sekä Kevin että velipuoli Jerome loukkaantuivat kommentista pahanpäiväisesti ja nostivat aiheesta metelin seuraavissa harjoituksissa. Götz oli kuitenkin liian ylpeä taipuakseen anteeksipyyntöön, vaan pysyi edelleen sanojensa takana. Herthan johtoporras ei myöskään tuntunut ymmärtävän, miksi Boatengit tekivät jutusta ison numeron. Lopputulemana kumpainenkin veljeksistä myytiin kauden 2006-2007 jälkeen pois.
Aika Tottenhamissa yhtä juhlimista, mutta ei juhlaa
Hertha nettosi Kevin-Princestä 7,9 miljoonaa euroa tämän siirryttyä Englannin Valioliigaan Tottenhamin riveihin. Boateng ei siirrosta ollut erityisen mielissään, vaikka hänen isoveljensä George yrittikin tsempata kutsumalla tätä ”kameleontiksi, niinkuin kaikki pojat Berliinistä”.
Spurs manageri Martin Jol teki nopeasti selväksi, ettei keskikenttäpelaaja kuulunut hänen suunnitelmiinsa. Boateng lipsahti sivuraiteelle ja alkoi kuluttaa sievoisia summia viinaan sekä nopeisiin ja näyttäviin autoihin. Ei ollut tavatonta, että Boatengilla saattoi kulua yöelämässä jopa 10 000 puntaa alkoholiin yhden illan aikana.
Jatkuvalla bailaamisella oli kuitenkin hintansa. Boatengin ensimmäinen avioliitto kariutui, hänen vaimonsa otettua poikansa mukaan ja muutettuaan takaisin Saksaan. Railakas elämä ja epäterveellinen ruokavalio teki myös tehtävänsä ja Boateng turposi 95 kiloiseksi. Lopulta myös Tottenham kyllästyi motivaation puutteesta kärsineeseen pelaajaansa ja lainasi tämän tammikuussa 2009 loppukauden ajaksi Dortmundiin.
Uuteen nousuun Dortmundissa
Se oli onnenpotku. Dortmundia luotsannut Jürgen Klopp osasi käsitellä haastavia pelaajia ja Boateng onkin suitsuttanut tähän päivään saakka Kloppin olleen hänen uransa paras valmentaja. Ehkä tähän auttoi erilainen lähestymistapa, sillä Klopp ei nähnyt nuorta pelaajaansa hankalana, vaan yhtenä lahjakkaimmista lupauksista jota oli siihen mennessä tavannut. Boateng osasi kontrolloida palloa ja rytmittää peliä monipuolisesti. Hän löysi keinot päästä vastustajiensa ohi fyysisyytensä ja pelikäsityksensä ansiosta.
Hyvät otteet Dortmundissa avasivat portit Saksan U21-joukkueeseen. Valmentaja Horst Hrubesch halusi Boatengin mukaan Ruotsissa pidettäviin alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin. Mutta kuinka ollakaan, sekoilu yöelämässä jatkui ja vesitti jälleen kaiken. Yhden kerran Berliinin yössä juhliessaan, Boateng potki jopa 13 auton sivupeilit irti. Ja ikäänkuin siinä ei olisi ollut vielä tarpeeksi, hän jätti myös noudattamatta joukkueen yhteisiä pelisääntöjä hotellille saapumisen suhteen, viihdyttyään liian pitkään diskossa juuri Ruotsiin lähdön kynnyksellä. Pettyneellä Hrubeschilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tiputtaa nuori boheemi taiteilija ryhmästä pois.
Selkkauksista huolimatta Boateng onnistui hyvin seuraavalla kaudella Portsmouthin riveissä. Kauden huippuhetki osui FA Cupin semi-finaaliin, jossa Pompey kohtasi Tottenhamin. Ottelu eteni aina jatkoajalle saakka, jossa Boateng alusti ensin ottelun avausmaalin ja kruunasi iltansa viimeisillä hetkillä tekemällä itse 2-0 maalin rangaistuspotkusta, upottamalla näin vanhan seuransa.
Näyttävästi Milanoon
Koko Saksaa raivostuttaneesta Ballackin telomisesta ja Saksan maajoukkueringistä putoamisesta huolimatta AC Milan antoi Boatengille mahdollisuuden. Ensimmäisellä kaudellaan Rossonerin riveissä Ghanan maajoukkueen riveihin siirtynyt pelaaja otti heti oman paikkansa. Hän taklasi välittömästi ensimmäisten harjoitusten alussa kovaluista seuraikonia Gennaro Gattusoa niin, että tämä joutui siirtymään sivuun. Siitä eteenpäin ”Prince” löysi itsensä yhä useammin Milanin pelaavasta kokoonpanosta. Boatengin välitön ja särmikäs persoona teki vaikutuksen ihmisiin Milanossa ja hän nousi nopeasti kannattajien suosikiksi.
Vuotta myöhemmin, kaudella 2011-2012 Boateng sai yhä enemmän vastuuta ja ”KPB” syrjäytti myös jopa Ronaldinhon, joka lähtikin seurasta piakkoin. Loukkaantumiset verottivat kuitenkin pelimäärää, ja otteluita kertyi lopulta vyölle vain 19 ottelun verran. Siitä huolimatta hän oli mukana 11 maalissa, viidellä maalillaan ja kuudella syötöllään.
Ottelussa Lecceä vastaan Milan oli jäänyt yllättäen jo 3-0 tappiolle, kun vaihdosta sisään tullut KPB muutti kaiken. Mies paukutti 14 minuutissa hattutempun Leccen verkkoon ja lopulta Rossoneri voitti pelin 4-3.
Seuraava kausi toi jälleen otsikoita, kun ystävyysottelussa alasarjan Aurora Pro Patriaa vastaan Boateng ja muut Milanin tummat pelaajat saivat osakseen rasistisia huutoja katsomosta. Boateng valitti asiasta ensin useita kertoja tuomarille, joka oli kuitenkin voimaton kannattajien käyttäytymisen edessä. Lopulta kärsivällisyys loppui ja Prince päätti laittaa huutelulle pisteen itse. Saatuaan pallon haltuunsa, hän potkaisi sen voimalla kohti huutelijoita ja poistui turhautuneena kentällä paitansa riisuen. Myös muut Milanin pelaajat seurasivat perässä, ottaen tyylikkäästi kantaa jalkapallomaailman rasismiongelmaan.
Gelsenkirchenistä Milanon kautta Las Palmasiin
Elokuussa 2013 Boateng siirtyi takaisin Saksaan, kun Bundesliigan Schalke 04 hankki miehen noin 10 miljoonan euron siirtosummalla Italiasta. Milanon sofistikoituneisuus ja glamour vaihtui hetkessä kolkompaan Gelsenkirchenin työläiskaupunkiin, jossa duunarihenki eli voimakkaana niin kaupungin asukkaissa kuin jalkapalloseuran arvoissa.
Boateng toi nopeasti energiaa Kuninkaansinisten keskikentälle. Ensimmäisellä Schalke-kaudellaan hän otti kuuden tehdyn maalin ja kahden maalisyötön lisäksi aika ajoin roolia myös pelin strategisella puolella. Urheilujohtaja Horst Heldt sekä valmentaja Jens Keller eivät juurikaan arvostaneet Boatengin tempausta, kun tämä päätti kerran omatoimisesti muuttaa Kellerin asettamaa pelitaktiikkaa ottelussa Werder Bremeniä vastaan. Niskuroinnista oli hyötyä, sillä Schalke nousi lopulta tasapeliin Princen otettua roolia pelaajavalmentajana.
Kaksi kautta kestänyt ajanjakso Gelsenkirchenissä sisälsi lopulta paljon draamaa, niin kentällä kuin kulisseissakin. Kellerin lisäksi myös Roberto Di Matteo kävi kokeilemassa siipiensä kantavuutta Schalken päävalmentajana, tuloksetta. Joukkueen peli oli tuskaista ja kohtalaisen tuloksetonta, eikä Boatengkaan onnistunut tekemään tärkeitä maaleja seuralle.
Oli aika kääntää katseet jälleen muualle.
Pari edellistä kautta Boateng vietti AC Milanin ja espanjalaisen Las Palmasin riveissä. Varsinkin viime kausi La Ligassa oli henkilökohtaisella tasolla menestys. Boateng teki seuralleen 10 maalia ja antoi neljä maalisyöttöä, joiden turvin tunnettuna lomakohteena tunnettu Kanariansaarten kaupunki sai säilytettyä sarjapaikkansa.
Niko Kovacin perässä Frankfurtiin
Espanjan aurinko sai kuitenkin jäädä ja Eintracht Frankfurt tarttui tilaisuuteen, tarjoten Boatengille tänä kesänä kolmen vuoden sopimusta. Hän tarttui epäröimättä bisneskaupungin tarjoamaan mahdollisuuteen päästäkseen pelaamaan vielä kerran Bundesliigassa. Viime lauantain sarjaottelu Wolfsburgia vastaan oli Princelle uran sadas esiintyminen Saksan pääsarjassa.
Ehkä tarina olisi ollut romanttisempi, mikäli Boateng olisi palannut Berliiniin ja Herthan riveihin, mutta yhtymäkohtia ja tarttumapintaa löytyy myös Frankfurtista. Valmentaja Niko Kovac pelasi nimittäin Boatengin kanssa samaan aikaan Herthassa ja miehet ovat hyviä ystäviä keskenään. Myös Kovac on syntynyt ja kasvanut Berliinissä. Boateng piti Kovacia roolimallinaan, jonka vuoksi päätös tulla Frankfurtiin oli helppo.
Frankfurtille ei ennen kautta kaavailtu suurta menestystä ja keskikastin sijoitus olisi monien mielestä Kotkille maksimisuoritus. Jos Boateng kuitenkin pystyy auttamaan joukkueensa korkeampiin sijoituksiin, tulee hän varmasti muistetuksi nimenomaan suurena pelaajana. Ja jos Frankfurt yltäisi hätyyttelemään europelisijoja – tai menestyisi viime kauden tapaan cupissa – ei ihmiset ehkä muistaisi Boatengia pelaajana joka sähläsi Schalkessa ja teloi Ballackin.
Boatengin fyysinen olemus ja näyttävä ulkonäkö ovat luoneet hänestä voimakkaan ja valovoimaisen hahmon. Sen taakse on välillä tuntunut unohtuvan, että mies on myös loistava jalkapalloilija. Boateng on sanonut aina halunneensa olla arvostettu jalkapalloilijana, sekä myös olla iso persoona joka huomataan. Nyt siihen lienee viimeinen mahdollisuus Saksan maalla. Potentiaali ja kyvyt ovat kaikkien tiedossa. Myös motivaatiotekijöiden luulisi olevan kunnossa tällä kertaa.
Artikkelikuva: All Over Press
Lähteet: The Guardian, Focus, Who Scored, Bild, Transfermarkt