Valioliigaennakko: Liverpool hurmaa juoksufutiksellaan syksyllä, mutta bensa loppuu keväällä

Viaplay LogoValioliigakausi 2017-18 polkaistaan käyntiin perjantaina 11.8. Seuraa koko kausi Viaplay-palvelusta.

HOX HOX! Faneille.comin Fantasy Premier League kimppa on avattu. Tsekkaa ohjeet tästä linkistä ja tule mukaan voittamaan huippupalkintoja, joita jaetaan viikoittain.

Faneille.comin Valioliigaennakoissa lähestytään kohti huippua, sillä jäljellä on enää kuusi parasta joukkuetta. Kärkikuusikon korkkaa Liverpool FC, jonka viime kausi oli epätasainen, mutta lopulta onnistunut. Tulevaan kauteen Anfieldillä valmistaudutaan isojen kysymysmerkkien saattelemana.

Viime kausi

Lokakuussa 2015 Poolin peräsimeen tullut Jürgen Klopp käytti toissa kevään opettaessaan pelaajia vaativan pelitavan saloille. Viime syksynä Kloppon suojatit olivat valmiita heti alusta asti ja hakivat komean 4–3-voiton avauspäivänä Arsenalin kotiluolasta.

Ylihyökkäävältä vaikuttaneeseen 4–3–3-muottiin ryhmänsä asetellut Klopp hurmasi joukkoineen hyökkäävällä ja kovatempoisella juoksufutiksella, joka myös tuotti tulosta. Vuoden vaihtuessa Liverpool oli toisena, vain kuusi pistettä Chelseaa perässä. Sitten tuli kevät ja punapaidat väsähtivät. Ongelmat alkoivat huippukauden pelanneen Sadio Manen matkasta Afrikan mestaruuskisoihin ja jatkuivat kippari Jordan Hendersonin loukkaantumisen myötä.

Syyskierrokselta Pool keräsi 43 pistettä, mutta kevät tuotti peräti kymmenen pinnaa vähemmän. 76 pinnaa kuitenkin oikeutti vähintäänkin tyydyttävään nelossijaan ja paikkaan Mestarien liigan karsinnoissa.

The Redsin viime kaudessa huomionarvoista olivat vahvat esitykset kärkijoukkueita vastaan, mutta pahat vaikeudet häntäpään ryhmien kanssa. Liverpool oli kärkikuusikon ainoa joukkue, joka ei hävinnyt peliäkään päävastustajilleen. Tappioita vastaavasti kirjattiin Burnleyn ja Hullin vieraana, joiden lisäksi Pool kärsi kotitappiot Crystal Palacelle ja Swansealle.

Tulosten heittely saattaa kuulostaa epäloogiselta, mutta taustalta löytyy varsin järkeenkäypä selitys. Aktiivisempia kärkijoukkueita vastaan Pool pääsi pitämään kovaa tempoa yllä, jolloin Manella ja kumppaneilla oli tilaa juosta vastustajan kenttäpuolella. Vastaavasti alhaalla makaavat häntäpään ryhmät estivät Liverpoolia pelaamasta sen vahvuuksilla, eikä joukkue ollut – 58 prosentin pallonhallinnasta huolimatta – parhaimmillaan hidastempoisessa hieromisessa.

Siirrot

Sisään: Mohamed Salah (AS Roma), Dominic Solanke (Chelsea), Andrew Robertson (Hull City)

Ulos: Lucas Leiva (Lazio), Kewin Stewart (Hull City), Andre Wisdom (Derby)

Lähtökohdat

Liverpool lähtee alkavaan kauteen muutamien kysymysmerkkien saattelemana. Suurin liittyy luonnollisesti tähtipelaaja Philippe Coutinhoa koskeviin siirtohuhuihin. 25-vuotias brassi on osoittanut lukeutuvansa Valioliigan parhaimpien pelaajien joukkoon, mutta jos Neymarin korvaajaa etsivä Barcelona latoo pöytään sadan miljoonan punnan tarjouksen, voi siitä kieltäytyminen tehdä tiukkaa.

On sanomattakin selvää, että Coutinhon kaltaisen pelaajan menettäminen olisi isku, mutta ei missään nimessä maailmanloppu, kunhan Klopp käyttää kaupasta netotut varat viisaammin kuin Brendan Rodgers teki aikanaan Luis Suarezista saaduilla rahoilla. Toinen tärkeä Reds-peluri, jota on viety muihin maisemiin, on monitoimimies Emre Can, joka ei ole allekirjoittanut jatkosopimusta.

Kloppin ykköshankinta on toistaiseksi ollut Mo Salah, mutta lisää uusia miehiä pitäisi olla tulossa. (Alex Livesey/Getty Images)

Omat haasteensa tuovat myös himoitut europelit. Viime kauden nelossijan myötä Liverpool pääsee mukaan Mestarien liigaan, kunhan joukkue vaan päihittää saksalaisen Hoffenheimin karsintojen viimeisellä kierroksella. Vaikka UCL-matsit ovat kassavirran ja fanien kannalta loistava asia, on mielenkiintoista nähdä miten Pool jaksaa, kun pelimäärät ja matkustus lisääntyvät. Joukkue hyytyi viime keväänä ilman europelejäkin, joten uusia miehiä olisi tuotava sisään, jotta Anfieldillä vältyttäisiin viime kauden kohtalolta.

Siirtorintamalla Anfieldillä on ollut yllättävän rauhallista ottaen huomioon viime kauden ongelmat. Vaativa pelitapa kulutti Reds-pelaajat loppuun, joten rotaation laajentamiselle olisi ehdottomasti tilausta. Egyptiläinen Mohamed Salah iski AS Romassa 15 maalia ja alusti 13 osumaa, joten entisestä Chelsea-laiturista Poolin pitäisi saada huippuvahvistus.

Hyvissä ajoin kiinnitetyn Salahin ohella Pool jahtasi pitkään RB Leipzigin Naby Keitaa, mutta keskikenttämies jäi huhutuista jättitarjouksista huolimatta tölkkiseuraan. Merseysideläiset kuitenkin kaipaisivat juuri Keitan kaltaista keskikentän ankkuria, jotta joukkue ei olisi niin riippuvainen loukkaantumisherkästä Hendersonista.

Poolin hyökkäys on todella mielenkiintoista sorttia. Jatkuvasti loukkaantuneena oleva Daniel Sturridge ei sovellu Kloppin pelitapaan, minkä johdosta saksalainen peluuttaa Roberto Firmino valeysinä. Mane, Coutinho ja Firmino muodostivat erittäin vaarallisen hyökkäystroikan, mutta aina kun joku kolmikosta uupui, oli Pool-hyökkäys selkeästi heikompi.

Joukkueena Liverpool on kaiken kaikkiaan hyvä, mutta ei huippuluokkaa. Esimerkiksi Adam LallanaSimon Mignolet tai Georginio Wijnaldum ovat huippupelaajia ja paikkansa Poolissa ansainneet, mutta eivät missään nimessä ykköskorin pelaajia. Näin ollen Liverpoolin voi väittää muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta koostuvan laadukkaista B-korin pelimiehistä.

Poolissa piisaa myös mielenkiintoisia nuorukaisia, kuten Chelseasta hankittu Dominic Solanke, 19, tai viime kaudella edustusmiehistöön murtautuneet Ben Woodburn, 17, ja Trent Alexander-Arnold, 18, sekä pahasta polvivammasta toipunut Joe Gomez, 20. Liikaa nuorten varaan ei sovi laskea, mutta otteluruuhkan myötä heille on taatusti luvassa vastuuta. Alexander-Arnoldin on huhuiltu haastavan jopa Nathaniel Clyne oikean pakin paikasta.

Valmentajana Klopp ei kuitenkaan kalpene muille kärkipään luotseille. Dortmundissa huipulle noussut 50-vuotias saksalainen luottaa kovatempoiseen ja hyökkäävään jalkapalloon, jossa joukkue hyökkää tyhjiin tiloihin. Klopp haluaa prässätä aggressiivisesti ja yksi hänen leimallisimmista ambitioistaan on vastaprässi menetysten jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa toisinaan kontrolloimattoman näköistä flipperipalloa, kun peliväline vaihtaa jatkuvasti omistajaa.

Parhaimmillaan Poolin pelaaminen on todella viihdyttävää seurattavaa, mutta pelitapa vaatii veronsa. Kuten yllä todettiin, väsähti Liverpool keväällä, jonka lisäksi joukkue kärsi lukuisista loukkaantumisista. Mane, Coutinho, Henderson, Lallana ja Joel Matip vierailivat kaikki lasaretin puolella. Juuri tästä syystä Kloppin täytyy joko löysätä kaasua tai yksinkertaisesti hankkia lisää pelaajia. Coutinhon ilmassa roikkuvaan tilanteeseen Poolin täytyisi myös saada ratkaisu.

Liverpoolin kannalta olennainen kysymys on: miten Klopp priorisoi eri kilpailuja? Viime kauden kohtalon välttääkseen The Normal Onen on pakko kierrättää pelaajiaan, joka tarkoittaa väistämättä sitä, etteivät Mane, Henderson ja kumppanit voi avata jokaista peliä.

Avainpelaajat

Liverpoolin ykköspelaajaksi nousi lähes 40 miljoonalla punnalla vuosi sitten Southamptonista saapunut Sadio Mane. Tuulennopea senegalilainen istui Kloppin pelitapaan kuin nenä päähän ja ehti iskeä 27 pelaamaansa otteluun komeat 13 osumaa. 25-vuotiaan laiturin merkitys näkyi etenkin hänen poissa ollessaan. Yhdestätoista ilman Manea pelatusta ottelustaan Liverpool voitti vain viisi.

Tahtipuikkoa hyökkäyspäässä heiluttaa kuitenkin Coutinho, mikäli brassi Anfieldillä vielä elokuun jälkeen jatkaa. Coutinho omaa erinomaisen laukauksen, jonka turvin vapaahkossa roolissa viihtyvä pelintekijä kykenee pyssyttämään komeita osumia. Coutinho kantaa myös pelintekovastuuta ja on tärkeä mies erikoistilanteissa, joten jos hän häipyy, menettää Pool-hyökkäys aimo annoksen juonikkuutta.

Redsin keskikenttä on varsin tasainen, mutta kippari Jordan Hendersonin merkitystä ei voi vähätellä. Klopp istutti aiemmin box-to-box-roolissa viihtyneen Hendersonin tasapainottavan ankkurin tontille, jota englantilainen hoiti syyskaudella erittäin ansiokkaasti. Ennen helmikuussa tullutta jalkavammaansa Henderson oli Valioliigan syöttötilastojen kärkeä ja hänen kykyään rytmittää joukkueensa pelaamista kaivataan ehdottomasti myös tulevalla kaudella.

Aiemmin box-to-box-pelaajan viihtyneestä Hendersonista kehittyi loistava ankkuri. (Mike Hewitt/Getty Images)

Kokeneen James Milnerin roolitus tulee olemaan yksi tulevan kauden mielenkiintoisimmista nyansseista. 31-vuotias työhevonen istutettiin viime kaudella vasemmaksi puolustajaksi, jossa Milner vakuutti läpi kauden. Monipuolisen englantilaisen parhaat avut soveltuvat kuitenkin keskikentälle, mutta luottaako Klopp viime kaudella Hullissa läpimurtonsa tehneeseen 23-vuotiaaseen Andy Robertsoniin? Vasenjalkainen skotti pelasi loistavan kauden, mutta hyppy Hullista Liverpooliin on valtava. Todennäköisesti rankkarispesialistina kunnostautunut Milner saa kuitenkin vastuuta myös keskikentällä.

Liverpool kaipaisi ehdottomasti lisää ruutia alakertaansa. Joel Matip ja Dejan Lovren olivat toisinaan erinomaisia, mutta kaksikon taso heittelee liikaa. Koko kesän Anfieldille yhdistetty Virgil Van Dijk olisi Poolin kaipaama huipputoppari, jollaisen rooli on hyökkäävässä juoksufutiksessa jopa korostetun suuri.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–3–3)

Uhkakuvat

Liverpoolin suurin uhkakuva liittyy juuri ringin kapeuteen. Etenkin keskikenttä on nykyisellään niin heppoinen, ettei se jaksa tai pysy ehjänä Kloppin juoksufutiksessa, varsinkin nyt kun kalenteriin tulevat mukaan UCL-pelit. Kontrasti syksyn ja kevään välillä ilmaisi karulla tavalla sen, kuinka pahasti joukkue sippasi kauden loppua kohti. Näin ollen Coutinhon myynti saattaa olla houkutteleva vaihtoehto, sillä rahoilla Pool saisi ainakin kolme hyvää vahvistusta.

Toinen uhkakuva liittyy myös pelitapaan. Liverpoolin täytyisi olla taktisesti monipuolisempi ja saada lisää juonikkuutta hyökkäykseensä. Avoimessa pelissä punapaidat ovat vahvoilla, mutta bussin sisään murtautuminen tuotti todella suurta tuskaa viime kaudella. Pelitavan perusteet alkavat olla jo joukkueen selkäytimessä, joten kenties kesällä murtautumismalleja on hiottu aiempaa enemmän?

Ota seurantaan

Dominic Solanke. Yksi Chelsean timantin kovan akatemian helmistä jätti kasvattajaseuransa ja siirtyi tänä kesänä Liverpooliin ilmaisella siirrolla. Pari vuotta sitten Solanke paukutteli nuorten Mestarien liigassa yli maalin per peli ja johdatti Chelsean turnauksen voittoon. Viime kaudella nuorukainen kärsi loukkaantumisista, mutta oli Englannin ykköstähti ja turnauksen paras pelaaja maan voitettua alle 20-vuotiaiden MM-kultaa. Keskushyökkääjänä viihtyvä 19-vuotias huippulupaus tuskin saa kovin suurta roolia heti Liverpool-uransa alkuun, mutta yleisesti ottaen Solankea kannattaa pitää silmällä. 186-senttisellä nuorukaisella on kaikki eväät nousta kovaksi tekijäksi myös miesten peleissä.

Arvio

Vaikka viime kausi nostatti lupauksia, on Liverpoolia vaikea nostaa nykyisellään mestaruustaistoon. Nelospaikan Pool voi hyvällä onnistumisella uusia. Paikalliskilpailija Everton on tällä hetkellä lähempänä Kloppon ryhmää, kuin Liverpool on mestari Chelseaa. Hyvä joukkue Anfieldilla joka tapauksessa on, mutta ei riittävän hyvä, jotta joukkue taistelisi mestaruudesta. Myös kilpailujen priorisointi tulee näyttelemään isoa roolia. Yksittäisissä huippupeleissä Pool on ollut vahva, joten ei kannata poissulkea joukkueen menestysmahdollisuuksia Mestarien liigassa. Siirtoikkunan loppu on kriittinen ja sen jälkeen Liverpoolin iskukyvyn ennakointi on huomattavasti helpompaa.

Faneille.comin Valioliiga-ranking 2017-18:

Kansikuva: Julian Finney/Getty Images