Valioliigaennakko: West Ham otti opikseen ja palaa tolkun tielle

Viaplay LogoValioliigakausi 2017-18 polkaistaan käyntiin perjantaina 11.8. Seuraa koko kausi Viaplay-palvelusta.

Faneille.comin Fantasy Premier League tulee jälleen. Tule mukaan selvittämään kuka on kuka ja voittamaan huippupalkintoja, joita jaetaan viikoittain.

Faneille.comin Valioliigaennakot jatkavat kulkuaan ja tällä kertaa vuorossa on West Ham United. Itä-Lontoon ylpeys on ottanut opikseen viime kesän sekoiluista siirtomarkkinoilla ja lähtee nälkäisenä parantamaan viime kauden 11. sijoitustaan. Turbulenssia on ollut, mutta kenties nyt on hieman tasaisempi latu edessä kuljettavana. West Ham on rankingimme sijalla kahdeksan.

Viime kausi

Hammersin viime kausi oli todella vaikea. Sarjan 11. sija ei lähtökohtaisesti kuulosta erityisen pahalta, mutta matkaa esimerkiksi 17. sijaan jäi vain viisi pistettä. Seitsemänneksi tullut ja Eurooppa liigan karsintaan yltänyt Everton sen sijaan karkasi peräti 16 pisteen päähän. West Ham oli siis lähempänä putoamista kuin europelejä.

Ongelmat alkoivat jo kesällä, kun siirtojen osalta hommat menivät sekoiluksi West Hamin hankittua iso kasa tusinaukkoja. Esimerkkinä viime kesän hutihankinnoista mainittakoon Alvaro Arbeloa, Gökhan Töre ja Simone Zaza. Rahaa tuohon kolmikkoon ei onneksi juurikaan kulunut, sillä Töre ja Zaza olivat lainapestillä ja Arbeloa saapui ilmaiseksi. Joka tapauksessa jokaisen heistä olisi hyvin voinut jättää hankkimatta kokonaan ja keskittyä parempiin ostokohteisiin. Kaiken kaikkiaan Hammers hankki viime kesänä peräti 13 uutta pelaajaa riveihinsä, osan lainalle, osan ilmaiseksi, mutta myös rahaakin paloi kiitettävästi.

Suuria muutoksia nähtiin pelaajiston lisäksi myös olosuhteissa, joukkueen muuttaessa legendaariselta Upton Parkilta Lontoon olympiastadionille. Muutosvastarintaa on aina kun on muutoksiakin, mutta tällä kertaa parranpärinälle oli myös perusteitakin, sillä olympiastadionit harvemmin ovat parhaimmillaan jalkapallokäytössä.

Heikot peliesitykset kauden alkupuolella eivät olleet ainoita asioita, jotka aiheuttivat manageri Slaven Bilicille harmaita hiuksia. Joukkueen suurin tähti Dimitri Payet aloitti kiukuttelun ja alkoi ajamaan siirtoaan läpi, palatakseen takaisin Marseilleen, josta oli kesällä 2015 Hammersiin saapunut. Joukkueen ei olisi missään nimessä ollut pakko myydä Payetia pois kesken kauden, vaan vaikka istuttaa penkillä miettimässä tekosiaan, mutta Bilic kannusti seurajohtoa päästämään hänet pois. Mätä omena sotkee ennalta sekavia kuvioita entisestään ja Bilicin päätöstä voikin pitää kunnioitettavana. Payet myytiin tammikuun siirtoikkunassa pois.

Kausi oli kaikkine käänteineen todella vaikea Hammersille, mutta vastoinkäymisistä huolimatta Bilic sai pitää työpaikkansa ja starttaa myös alkavaan kauteen joukkueen peräsimessä. Hienoa pitkänäköisyyttä seurajohdolta.

Siirrot

Sisään: Pablo Zabaleta (Man City), Joe Hart (Man City, laina), Javier Hernandez (Bayer Leverkusen), Marko Arnautovic (Stoke)

Ulos: Ashley Fletcher (Middlesbrough), Darren Randolph (Middlesbrough), Harvard Nordtveit (Hoffenheim), Enner Valencia (Tigres), Reece Oxford (Mönchengaldbach, laina), Alvaro Arbeloa (lopetti), Gökhan Töre (Besiktas, laina päättyi)

Slaven Bilic sai pitää työpaikkansa vaikeasta viime kaudesta huolimatta. (GettyImages)

Lähtökohdat

Asetelmat uuteen kauteen ovat huomattavasti paremmat kuin vuosi sitten. Siirtomarkkinoilla on toimittu järkevämmin ja ongelmakohtia on paikkailtu. Viime kesänä toiminta siirtomarkkinoilla vaikutti enemmän arpojen ostamiselta, kun hyvältä joukkueen rakentamiselta. Nyt tilanne on eri ja kaikki hankinnat ovat laadukkaita ja turvallisen tuntuisia ostoksia.

Viime kaudella kaksi suurinta ongelmaa olivat maalinteko ja oikean puolustajan tontti. Myös maalivahtipelaaminen jätti toivomisen varaa. Nyt hyökkäykseen löytyi isot seurat urallaan jo kiertänyt ja maaleja siellä täällä paukutellut Javier ”Chicharito” Hernandez. Meksikolaisella on Valioliigasta rutkasti kokemusta Manchester Unitedin vuosiltaan, joten sopeutumisongelmia sarjan kanssa tuskin on. Oikeaksi puolustajaksi löytyi Manchester Cityssä pitkään luutinut Pablo Zabaleta ja samaisesta joukkueesta tolppien väliin haettiin lainapestille (sisältää osto-option) Englannin maajoukkueen ykköstorjuja Joe Hart.

Näiden kolmen tärkeän hankinnan lisäksi Stokesta irrotettiin vielä tulivoimaa hyökkäyspäähän Marko Arnautovicin muodossa. Itävaltalainen on mielipiteitä jakava persoona, mutta jalkapalloilijana hän on parhaimmillaan jopa maaginen. Ratkaisukykyä löytyy ja toisinaan myös oivaltavia syöttöjä maalipaikoille. Isosta koostaan ja hankalasta luonteestaan huolimatta vasemmalla laidalla viihtyvä Arnautovic on väsymätön työntekijä ja joukkuepelaaja, joka ei anna piiruakaan periksi.

Bilicillä on Arnautovicin hankinnan jälkeen käytössään paljon eri tyyppisiä laitapelaajia, joita voi hyvin peluuttaa vastustajan ja oman muodostelman mukaan. Nopeutta ja kykyä haastaa löytyy Andre Ayew’n ja Sofiane Feghoulin myötä. Taitoa tarjoaa Manuel Lanzini, suoraviivaisuutta taas Michail Antonio, eikä hyvän viime kauden pelannutta tammikuun hankintaa Robert Snodgrassiakaan sovi unohtaa.

Hyökkäykseen on tarjolla mielenkiintoinen kaksikko. Chicharito on kova luokan hankinta Hammersilta ja hänen vaihtoehtonsa on pitkän huiskea Andy Carroll, joka pelaa parhaimmillaan todella tehokkaasti targettina, mutta valitettavasti ei tunnu pysyvän ehjänä pidempiä pätkiä kerrallaan. Kaksi hyvin erilaista kärkimiestä ovat hyvä ja tehokas ase kauden edetessä.

Laaja materiaali takaa Bilicille useita eri variaatioita peluuttaa joukkuettaan ja soveltaa sitä vastustajan mukaan. Hammers ei varmasti tule olemaan taktisesti helpoin pala edes Valioliigan kärkiseuroille, sillä heidän laadukkaasta materiaalista on moneksi ja yllätyksellisyyttä löytyy. Joukkue muovautuu näppärästi myös kolmen topparin linjaan, eikä 4–3–3-muodostelman käyttökään yllättäisi. Pääasiassa Hammers tullaan näkemään todennäköisesti kuitenkin 4–2–3–1 tai 4–1–4–1-muodossa.

Mikään suuri taktikko seuraa pelaajanakin edustanut Bilic ei kuitenkaan ole. Intohimoisen kroaatin suurin vahvuus on henkisellä puolella, sillä hän on erinomainen psyykkaaja. Bilicin haasteena onkin saada viime kaudella siipi maassa laahustanut ryhmät takaisin toissa kauden latinkiin.

Avainpelaajat

Vaikka viime kauden Hammers ei suuremmin ilonaiheita tarjonnut, nousi vasemman laitapakin tontilla viihtyvä Aaron Cresswell jälleen parrasvalohin. 27-vuotias englantilainen otti usein oman laitansa hallintaan ja nousi tukemaan hyökkäyksiä ahnaasti. Pallovarmuus oli hyvällä tasolla ja puolustustehtävät hoituivat kunnialla. Mikäli Hammers saa tällä kaudella koko joukkueen voimin otettua yhden askeleen eteenpäin, voi Cresswell tehdä sen myös vielä henkilökohtaisella tasolla.

Maalivahtipeli ei missään nimessä ollut joukkueen vahvin lenkki viime kaudella. Espanjalainen Adrian haparoi paljon ja kakkosvahti Darren Randolph saikin siksi paljon peliaikaa. Randolph ei kuitenkaan ole missään nimessä aivan sen tason veskari, mitä Valioliigan kärkipäähän tähtäävä joukkue kaipaa. Nyt maalivahtipeli tuli kerralla kuntoon, kun Manchester City lainasi Hartin jo toista kautta putkeen eteenpäin. Viime kaudella Torinossa pelannut Hart on nyt 30-vuotias, eli maalivahti parhaassa iässä. West Ham saa nauttia liigan torjujaeliittiin kuuluvan maalivahdin palveluksista nyt vähintään yhden kauden ajan.

Hartin edessä hääräävän puolustuksen johtohahmo on jo pidempään ollut Winston Reid. Uusiseelantilainen on fyysinen toppari, joka viihtyy kaksinkamppailuissa. Seuraa jo kaudesta 2010 edustaneen Reidin ohella aliarvostettu Cheikhou Kouyate on tärkeä pelaaja itälontoolaisille. Pitkäraajainen Senegalilainen on parhaimmillaan rikkovana pohjapelaajana, mutta esiintyi viime kaudella edukseen myös kolmen topparin linjassa.

Hyökkäyksen nokkamies on Payetilta kapellimestarin paikan perinut Manuel Lanzini. Näppärä argentiinalainen viihtyy kymppialueella, josta hän tarjoilee murtavia syöttöjä tai kokeilee maalintekoa hyvällä oikean jalan laukauksellaan.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–2–3–1)

Uhkakuvat

Onnistunut toiminta siirtomarkkinoilla on pienentänyt uhkakuvia huomattavasti. Siltikin oikean laitapuolustajan tontti on edelleen pienoinen kysymysmerkki. Zabaleta on saanut huomata ettei vanhuus tule yksin ja viime kaudella hän oli jo kaukana Manchester Cityn vaatimustasosta. Ehkä kyyti riittää vielä West Hamin mukana, mutta pienet riskit on ilmassa. Myös sekin on ongelma, ettei Zabaletan takana ole oikeastaan ketään mitat täyttävää oikeaa puolustajaa, joten argentiinalaisen loukkaantuminen olisi kohtalokasta.

Ota seurantaan

Edimilson Fernandes. Viime elokuussa seuraan siirtynyt Fernandes on potentiaalinen tulevaisuuden suurnimi. Sveitsin ja Portugalin passit omaava keskikenttäpelaaja kävi Sionin junnumyllyn läpi ja ehti pelata kaksi kautta seuran ykkösjoukkueessa, kunnes siirtyi Lontooseen. Fernandesilla on nyt ikää 21 vuotta, mutta siitä huolimatta hän on ehtinyt debytoida jo Sveitsin maajoukkueessa. West Hamissa hänelle kertyi viime kaudella 28 ottelua, joten brittikentät alkavat myös tulla tutuiksi. Alkava kausi voikin olla Fernandesin osalta se kausi, jolloin han astuu isojen ovien läpi ja tekee itsensä suuren yleisön tuntemaksi. Ja vaikka lopullista läpimurtoa ei tulisi, on nuorukaisen monipuolisuudesta Bilicille taatusti hyötyä.

Fernandes tulee futissuvusta, sillä hänen serkkunsa Gelson Fernandes on pelannut aikoinaan Manchester Cityssä ja nykyinen osoite on Eintracht Frankfurt. Toinen serkkupoika Manuel Fernandes pelailee Lokomotiv Moskovassa.

Arvio

West Ham tulee palaamaan lähemmäs kärkeä. Aivan europaikoille ei vielä todennäköisesti ole asiaa, mutta pahimmat kompuroinnit lienee nyt takanapäin. Tärkeintä on olla nyt lähempänä kärkijoukkoja kuin putoajia, niin sijoitusten kun pisteidenkin valossa. Hyvät liikkeet siirtomarkkinoilla palkitaan jossain vaiheessa.

Faneille.comin Valioliiga-ranking 2017-18

Kansikuva: Getty Images