Kausitodistus: TPS – Jymypaukku jäikin suutariksi

Ruutu LogoLiiga huipentuu nyt. Voit seurata kaikki ottelut Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelusta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

TPS:n ympärillä pyöri paljon kysymysmerkkejä syksyllä, mutta turkulaiset löysivät kysymyksiin vastaukset. Kokeneet pelurit kantoivat joukkuetta harteillaan ja joukkue oli hienosti runkosarjan päättyessä sarjataulukon toisella sijalla. Pudotuspeleissä bensa loppui tosin nopeasti ja lähtö tuli heti puolivälierissä.

Maalivahdit

Maalivahtiosasto oli TPS:n suurin kysymysmerkki ennen kauden alkua, koska Turussa luotettiin kahteen nuoreen ja kokemattomaan maalivahtiin. Oskari Setänen ja Aleksandar Georgijev suoriutuivat sesongista kuitenkin erinomaisesti. Torjuntavastuu jakaantui lähes tasan kaksikon kesken runkosarjassa, mutta Setänen oli joukkueen nimellinen ykkösvahti kantaen torjuen kaikki ottelut pudotuspeleissäkin. Maalivahtiosasto lukeutui turkulaisten ehdottomiin kulmakiviin päättyneellä kaudella, sillä molemmat maalivahdit pystyi heittämään kehiin aivan missä vaiheessa tahansa. Kaksikko sijoittui myös kärkipäähän kaikissa maalivahtien tilastoissa.

Puolustus

Kokemus oli valttia TPS:n puolustuksessa. Henrik Tallinder oli yksi Liigan parhaimpia puolustajia. 38-vuotias ruotsalainen oli jälleen erittäin varma omassa päässä ja miehen tekemät virheet voidaan laskea lähes yhden käden sormilla. Tällä kaudella Tallinder oli tehokas myös hyökkäyssuuntaan ja tehoja kertyi 10+19, millä irtosi kärkisija TPS:n puolustajien pistepörssissä. Seitsemän vuoden tauon Liigaan palannut Ilkka Heikkinen oli myös mainio vahvistus, vaikka taso ailahtelikin toisinaan hieman. Jani Forsström oli positiivinen yllätys, sillä 31-vuotias puolustaja hätyytteli jopa uran parhaita pistelukemiaan ja sai vastuuta jopa ylivoimalla.

Turkulaisten puolustuksesta ei juuri alisuorittajia löytynyt. Harri Tikkanen pelasi totutun varmalla tasolla, vaikka 35-vuotias puolustaja ei ole enää aivan yhtä tehokas hyökkäyspäässä kuin uran parhailla vuosilla. Myös nuoret Elmeri Eronen, Miro Keskitalo ja Martin Berger selvisivät sesongista mainiosti, vaikkakin viimeksi mainitun vastuu jäi hieman vähäiseksi. Siirtotakarajan lopulla turkulaisten riveihin liittynyt Per Savilahti-Nagander ei pystynyt nousemaan erityisen suureksi vahvistukseksi, sillä ruotsalaisella olisi potentiaalia huomattavasti parempaakin.

Hyökkäys

TPS:n hyökkäyskalusto oli niin ikään sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Tomi Kallio johti jälleen joukkojaan hämmästyttävällä tasolla ja oli sarjan parhaita hyökkääjiä. Karismaattinen johtaja nakutti myös eniten pisteitä turkulaisten riveistä, kun tehoja kertyi peräti 20+30. Erik Thorell oli erinomainen löytö TPS:ltä. Ruotsin toiseksi korkeimmalta tasolta saapunut hyökkääjä sopeutui Liigaan loistavasti ja tykitti peräti 24 maalia. Myös Eric Perrin ja Dave Spina pelasivat totutun hyvät kaudet, vaikkakin loukkaantumiset olivat kaksikon murheena.

Nuorisokaartista erityisesti Jasper Lindsten ja Patrik Virta pelasivat huimat sesongit. Monipuolinen Lindsten nakutti heti ensimmäisellä täydellä kaudellaan Liigassa peräti 37 tehopistettä. 22-vuotiaan hyökkääjän tehotilasto oli 28 astetta plussan puolella, mikä oli paras lukema Liigassa. Virta vastaavasti saalisti 26 tehopistettä, mikä oli 22 pinnaa enemmän kuin edellisellä kaudella. Virta oli kovassa iskussa varsinkin pudotuspeleissä, kun kuudessa kamppailussa syntyi peräti viisi täysosumaa.

Tehopörssin voiton myötä Jasper Lindsten kuittasi nimiinsä Keinonen-palkinnon. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

TPS:n hyökkäyksestäkään ei juuri alisuorittajia löytynyt. Odotetut nimet kantoivat vastuuta, minkä lisäksi pari nimeä yllätti positiivisesti. Topi Taavitsainen ja Julius Vähätalo eivät vastaavasti pystyneet aivan ottamaan odotettuja kehitysaskeleita.

Kokonaisuus

Edellisellä kaudella kasvojenkohotuksen tehnyt TPS lähti kauteen potentiaalisena yllättäjänä. Tästä huolimatta turkulaisten sijoittuminen runkosarjan toiselle sijalle oli erinomainen suoritus. Ari-Pekka Selin teki loistavaa työtä läpi kauden ja TPS pelasi virkistävää kiekkoa. Myös joukkueen kasaaminen oli onnistunut erinomaisesti. Kokeneemmat pelaajat vastasivat suuriin odotuksiin mainiosti, minkä lisäksi nuorempien pelaajien oli helppo kehittyä kokeneiden pelureiden rinnalla.

Mainio runkosarja nosti luonnollisesti odotuksia menestyksen suhteen. Näin ollen tippuminen jo puolivälierissä oli raju pettymys turkulaisille. TPS:n materiaalin rajallisuus tuli osittain vastaan pudotuspeleissä ja kokeneiden avainpelaajien jalka alkoi hieman painaa kauden tärkeimmillä hetkillä tiiviin pelitahdin keskellä.

Arvosana: 8

Lyhyestä pudotuspelikeväästä huolimatta TPS:n kausi painuu positiivisen puolelle. Kiekkohuuma osoitti elonmerkkejä Turussa ja Selin onnistui palauttamaan turkulaiset pitkän tauon jälkeen sarjan kärkijoukkueeksi.

Tulevaisuus

TPS:n ensi kausi on kysymysmerkkejä täynnä. Turkulaiset lähes shokeerasivat kiekkokansaa marraskuussa ilmoittamalla, että loistavaa työtä Palloseurassa tehnyt Ari-Pekka Selin ei jatka joukkueen peräsimessä enää sesongin jälkeen. Nousujohteista työtä TPS:ssä tehnyt ja joukkueen sarjan kärkipäähän nostaneella Selinillä riittää varmasti kysyntää valmentajamarkkinoilla. Myös TPS:n pelaajisto voi mennä avainpelaajien osalta täysin uusiksi, koska monen tähtipelaajan sopimus on katkolla. Maalivahtiosasto pystyy muuttumattomana, mikä lieventää vähän kesän turbulenssia. Muuten Turussa saatetaan nähdä isojakin muutoksia.

Kausitodistukset 2016-17:

Kansikuva:  Matti Raivio / All Over Press