NHL on saanut jälleen kaksi uutta suomalaista, kun sekä Eeli Tolvanen että Henrik Borgström sorvasivat kolmivuotiset tulokassopimukset heidät varanneisiin seuroihin. Tolvasen stoori on kaikille tuttu, mutta kuka on Henrik Borgström? Hänestä ei suuri yleisö tiedä vielä paljoakaan, mutta kohta tietää.
Borgström on 191-senttinen keskushyökkääjä, jolla on ikää vasta 20 vuotta. Hän allekirjoitti sopimuksen Floridan Panthersiin, joka varasi suomalaisen kesän 2016 NHL Draftin ensimmäisellä kierroksella. Panthersin GM:n Dale Tallonin sanat Borgströmistä kertovat paljon.
– Henrik on huippulahjakas, jännittävä ja dynaaminen nuori hyökkääjä, joka on ollut dominoiva pelaaja kahden viime kauden ajan Denverissä, Tallon sanoi Florida Panthersin tiedotteessa viitaten Borgströmin aikaan Denverin yliopistossa, jossa hän nousi koko NCAA:n parhaimpien pelaajien joukkoon.
– Hän on saavuttanut lyhyessä ajassa paljon yliopistojäillä. Odotamme innolla hänen ottavan kehitysaskeleita Panthersissa. Henrikin tulo vahvistaa entisestään meidän nuorta ja taitavaa ryhmää, Tallon jatkoi.
Yleensä NHL-seurojen tiedotteissa höpistään tällaisia kliseitä jokaisen pelaajan kohdalla. Borgströmin kohdalla Tallonin sanat ovat kuitenkin täysin aitoja. Suomalaistaiturin odotusarvo on nimittäin korkealla. Hänellä on itseasiassa vain taivas rajanaan.
NHL-ura oli kaukainen haave
Ennen kuin perehdytään tähän päivään, palataan ajassa muutamia vuosia taaksepäin. Borgströmin tarina on nimittäin sen verran poikkeuksellinen.
Jokereissa kiekko-oppinsa saanut hyökkääjä on aina ollut taitava pelaaja, jonka peliäly on ollut huippuluokkaa. Tällaisten ominaisuuksien myötä hän on ollut automaattisesti lupaava kiekkoilijan alku. Tällaisia pelaajatyyppejä on kuitenkin siellä sun täällä, ja vain harva heistä nousee koskaan ammattilaiseksi. Heistä vielä harvempi pystyy pelaamaan maailman parhaissa kiekkosarjoissa.
97-ikäluokkaa oleva Borgström oli sen verran lupaava, että hän pääsi vuonna 2012 Pohjola-leirille, josta valitaan seuraavan kauden U16-maajoukkueen kandidaatit. Vuonna 2012 U16-maajoukkueen ensimmäiselle leirille valittiin 24 hyökkääjää, eikä Borgström mahtunut tähän ryhmään. Borgström ei kuulunutkaan koko seuraavana kautena ikäluokkansa maajoukkueeseen.
Seuraavatkaan vuodet eivät nostaneet häntä vielä jalustalle. Hän siirtyi kaudeksi 2013-14 Jokerien C-junioreista HIFK:n B-junioreihin, jossa hän esitti kelpo otteita päästen edustamaan Suomen U17-maajoukkuetta yhdessä ottelussa. Borgströmin seuraava vuosi kului jälleen B-nuorissa, eikä hän päässyt pelaamaan kertaakaan Suomen U18-maajoukkueessa, joka voitti kauden päätteeksi MM-hopeaa.
Toisen B-juniorivuotensa päätteeksi HIFK-lupaus oli ensimmäistä kertaa varauskelpoinen NHL:ään, mutta nolla esiintymistä maajoukkuepeleissä ja nolla esiintymistä A-nuorten SM-liigassa takasivat sen, ettei yksikään NHL-seura ollut kiinnostunut varaamaan Borgströmiä. Fakta on se, ettei Borgström ollut vielä kasvanut kroppaansa, mikä toi omat ongelmansa. Kun pelaaja ei ole sujut fysiikkansa kanssa, ovat perusasiat aina luistelua myöten hukassa.
Toisen B-juniorikauden jälkeen Borgström oli kuitenkin löytänyt rauhan fysiikkansa kanssa, ja silloin alkoi tapahtua: Hänen ensimmäisen A-juniorikautensa tuotti 40 ottelussa 29 maalia ja 55 tehopistettä. Se oli hieno suoritus, mutta ei mitenkään poikkeuksellinen. Borgström kuitenkin esitti niin dominoivaa peliä ottelusta toiseen, että jokaisen NHL-seuran pelaajatarkkailijat kiinnostuivat hänestä. HIFK:n A-nuorten pelissä alkoikin käydä poikkeuksellisen paljon NHL-skoutteja. Syy oli vain ja ainoastaan Borgströmissä.
Borgströmin olisi kuulunut nousta tuon kauden aikana Liiga-jäille, mutta koska myös yliopistoskoutit olivat hänen perässään, ei hän voinut debytoida ammattilaisjäillä, koska silloin hän olisi menettänyt amatööristatuksensa, joka vaaditaan yliopistopeleihin. Näin ollen Borgström pelasi koko kauden A-nuorten SM-liigassa, eikä hänellä ollut näin toivoa päästä pelaamaan nuorten MM-kotikisoissa.
HIFK-sentteristä ei luonnollisesti puhuttu vielä tuolloin mitään, mutta kulisseissa hänen potentiaalistaan kohistiin. Lopulta kesän NHL Draftissa suomalaiset kiekkofanit saivat hieraista silmiään, kun Florida Panthers huusi vastoin kaikkia odotuksia ensimmäisen kierroksen 23. vuorolla Borgströmin nimen. Mies, joka ei kelvannut yhdellekään NHL-seuralla kesän 2015 Draftissa, varattiinkin nyt varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella.
Saman tien yliopistotähdeksi
Borgström päätti lähteä varauksensa jälkeen Denverin yliopistoon, jossa hän sai pelata huippukovia pelejä NCAA-sarjassa. Senpä vuoksi hänen taitotasonsa ja lahjakkuutensa jäivät vieläkin Suomessa epätietoisuuteen. Vielä kun Borgström epäonnistui vuoden 2017 nuorten MM-kisoissa, eivät lätkäfanit saaneet jokerikasvatista kovin erityistä kuvaa. 2017 nuorten MM-kisat muistetaan edelleen farssista, joka päättyi Suomen osalta karsintasarjaan. Taitavana pistelinkona tunnettu Borgström jäi niissä kisoissa kiikareille kuudessa ottelussa.
Onneksi suomalaisen peli kulki kuitenkin rapakon takana, jossa hän nousi saman tien yliopistonsa tähdeksi. Ensimmäisellä kaudellaan Borgström iski 37 ottelussa 43 tehopistettä ja johdatti joukkueensa koko NCAA:n mestaruuteen. Omassa divisioonassaan Borgström sai erilaisia tähdistövalintoja kuin myös valinnan vuoden tulokkaaksi.
Tällä kaudella NCAA:n mestaruus jäi uusimatta, mutta suomalaiselle kausi oli menestys: Borgström iski 40 ottelussa 52 tehopistettä, ja hänet valittiin koko divisioonan parhaaksi pelaajaksi. Hän on myös ehdolla koko NCAA:n parhaaksi pelaajaksi, joka on jo itsessään huima saavutus.
Suurin palkinto tuli kuitenkin NCAA-kauden päätteeksi, kun Panthers halusi nostaa Borgströmin NHL:ään.
Vain taivas on rajana
Kun mietitään Borgströmin tulevaisuutta, ei mitään voi enää poissulkea. Tällä hetkellä on täyttä realismia, että suomalaissentteri ottaa jo tänä keväänä vakituisen paikan NHL:stä, ja ensi kaudella hän pelaa Panthersin kärkikentissä ollen merkittävä tekijä floridalaisten hyökkäyksessä.
Taitotasosta Borgströmin menestys ei tule jäämään kiinni. Hän on poikkeuksellisen nerokas pelaaja, joka pystyy tekemään mitä ihmeellisimpiä asioita kiekon kanssa. Miehen taidoista saa hyvän kuvan käyttämällä YouTubea, josta löytyy lukuisia videoita Jokerit-kasvatin taidonnäytteistä. Hänen temppujaan pääset ihailemaan esimerkiksi tästä ja tästä.
Tärkein kysymys on, miten Borgströmin kokonaisvaltainen pelaaminen riittää NHL:ään? 191-senttinen suomalainen on teknisesti hyvä luistelija, jolla on erinomainen tasapaino. Sen myötä hän pärjää kaksinkamppailuissa, ja koska hän ei ehdi pelata enää tällä kaudella montaakaan NHL-peliä, ei Borgströmille tule eteen kuormitusongelmaakaan, josta nuoret pelaajat usein kärsivät.
20-vuotiailla pelaajilla on aina tekemistä kahden suunnan pelissä, ja niin on Borgströmilläkin. Senpä vuoksi myös hän aloittanee NHL-uransa laitahyökkääjänä, milloin Borgström saa keskittyä enimmäkseen bravuuriinsa, hyökkäyspään peliin.
Borgström väläyttelee varmasti tämän kevään aikana taitojaan, mutta todelliset odotukset koskevat ensi kautta. Jos suomalaisen kesäharjoittelut menevät nappiin, tulee hän ottamaan jo ensi kaudella ison tontin Panthersin hyökkäyksestä.
Entä missä hän seilaa viiden vuoden päästä? Ainakin potentiaalinsa puolesta Borgströmistä pitäisi tulla iso NHL-tähti, joka latoo kaudestan toiseen tehoja piste per peli -tahtia. Silloin häntä voisi tituleerata myös supertähdeksi.