Viime viikkoina, kun on aamulla avannut Ylen teksti-tv:n 235-sivun, on Patrik Laineen nimi noussut lähes poikkeuksetta vihreällä värillä esiin. Se tarkoittaa suomalaisen olevan huipputikissä, kun maaleja ja tehoja on syntynyt ottelusta toiseen.
Syyskaudella Laineen ympärillä oli negatiivisia ääniä, vaikka tehoja syntyi tuolloinkin. On totta, että tamperelaisen otteet ovat kauden mittaan parantuneet kaukalossa, minkä myötä myös pistetehtailu on noussut seuraavalle tasolle. Laineen nykyotteet ovat niin huimia, ettei miehelle tunnu löytyvän pysäyttäjää. Aina kun Laine on kiekossa, saa vastustaja olla varuillaan, sillä Tappara-kasvatti pystyy olemaan vaarallinen ”huonoissakin paikoissa”.
Laineen kuti lähtee aina nopeasti ja vaivattomasti, minkä takia hän on käytännössä mahdoton pideltävä. Keneltäkään ei voi tyystin ottaa tilaa pois, joten kun Laineen lapa on kuumana, syntyy tulostakin. Viime viikkojen saldot puhuvat puolestaan: Laine on takonut viimeiseen kahdeksaan otteluun tehot 10+6=16.
Suomalaistykin koko kauden saldo on jo 35+23=58, vaikka takana on vasta 65 ottelua. Viime kaudella Laine tykitti 73 ottelussa 36 maalia ja 64 tehopistettä. Ilman loukkaantumisia mies rikkoo oman piste-ennätyksensä tällä kaudella, kun edessä on vielä 17 runkosarjaottelua.
Laine liittyi viime ottelussa toistamiseen urallaan 35 maalin kerhoon, mikä on järjettömän kova suoritus, kun huomioidaan kyseessä olevan 19-vuotias pelaaja. Laine on vasta historian seitsemäs suomalaispelaaja, joka on ylittänyt NHL:ssä 35 maalin rajapyykin. Kahdesti siihen on pystynyt viisi pelaajaa: Laineen lisäksi sen ovat tehneet Jari Kurri, Teemu Selänne, Ilkka Sinisalo ja Olli Jokinen. Heistäkin vain Selänne on onnistunut ylittämään 35 maalin rajan kahden ensimmäisen kauden aikana. Tämän viisikon lisäksi Petri Skriko ja Mikko Mäkelä ovat ylittäneet rajapyykin kertaalleen.
Laineesta tuli myös viime ottelun kahdella maalillaan NHL:n historian kuudes pelaaja, joka on ylittänyt alle 20-vuotiaana 70 maalin rajan. Lyhyellä NHL-urallaan 71 maalia takonut Laine on enää neljän maalin päässä Sidney Crosbysta, eikä Wayne Gretzkykään ole kuin viiden maalin päässä. Laine voi nousta vielä tällä kaudella koko listan kolmanneksi. Kärkipaikalla oleva Jimmy Carson teki U20-pelaajana 92 maalia ja Dale Hawerchuk 85 maalia, joten heitä ei edes Tampereen ihme voi haastaa.
Laineen hirmuvireen myötä hän myös taistelee jo tällä kaudella NHL:n maalipörssin voitosta. Tällä hetkellä Winnipeg Jetsin laituri on maalipörssin neljäntenä, eikä johtopaikalla olevaan Alexander Ovechkiniin ole matkaa kuin viisi maalia. Suomalaisen loppukauden jatkuessa samaan tahtiin, tulevat Ovechkin ja kumppanit saamaan ”Patesta” vielä piikin lihaansa.
Kaikista hämmästyttävin juttu on se, että Laine ei edes pääse loistamaan muiden avustuksella. Hän on tehnyt tällaista tulosta omilla taidoillaan. Esimerkiksi Ovechkinin vierellä on aina Nicklas Bäckströmin tai Evgeni Kuznetsovin kaltainen tähtisentteri, joka petaa hänelle huippupaikkoja illasta toiseen. Ovechkin on myös aina ykkösylivoimassa, ja hän pelaa keskimäärin 20 minuuttia per ottelu.
Laine taas on saanut tyytyä B-luokan senttereihin ja kakkoskentän hyökkääjän rooliin. Suomalaisen jääaika on keskimäärin 16-17 minuutin välissä, mikä tekee merkittävän eron esimerkiksi Caps-kapteeniin. Vertailun vuoksi mainittakoon, että maalipörssin toisena oleva Evgeni Malkin pelaa noin 19 minuuttia per ottelu ja maalipörssin kolmantena oleva Tyler Seguin reilut 20 minuuttia per ottelu.
Heidänkin kohdalla merkittävässä roolissa ovat ketjukaverit: Malkin pelaa Pittsburgh Penguinsin ykkösylivoimassa, jossa hän on onnistunut takomaan useamman kihauksen. Samassa ylivoimassa on pelannut Sidney Crosbyn ja Phil Kesselin tasoisia pelaajia, joten venäläistähdellä on kieltämättä ollut mukava tontti pelailla kiekkoa. Seguin saa puolestaan pelata illasta toiseen Jamie Bennin kaltaisen tähden kanssa, mikä helpottaa Dallas Starsin sentterin maalintekoa huomattavasti.
Mainittakoon, että Lainekin sai siirtorajan umpeutuessa uuden ketjukaverin, jonka avulla hän tulee jatkossa saamaan parempaa tarjoilua, mutta Paul Stastnylla ei ole mitään tekemistä Laineen historian kanssa.
On selvää, ettei Laine nauti Winnipegissa samanlaisesta roolista kuin NHL:n maalipörssin muut kärkinimet omissa joukkueissaan. Juuri tämän takia suomalaisen teot ovat täysin poikkeuksellisia. Tässä vaiheessa on jo turvallista sanoa, että Patrik Laine on yksi maailman parhaimmista maalintekijöistä, mutta onko hän jopa paras? Ainakin nykyvireensä perusteella Laine on NHL:n pelätyin maalintekijä, eikä ole kovin suuri vääryys väittää, että Laine on jo äärimmäisen lähellä Ovechkinia maalintekijänä.
Jos Laineelta on nähty kahdella ensimmäisellä kaudella tällaista tulosta, niin mitä tulevaisuudelta voi odottaa? Todennäköisesti Laine tulee olemaan lähivuosina NHL:n paras maalintekijä kaudesta toiseen. Hän on Ovechkinin manttelinperijä, eikä siihen mene enää kauaa.
Ovechkin on voittanut kuudesti parhaalle maalintekijälle ojennettavan Maurice Richard -palkinnon, ja tällä kaudella venäläiskonkari saattaa napata palkinnon seitsemännen kerran. Siinä on Laineelle tulevaisuudessa porkkanaa, mutta tärkeintä on nähdä, että näillä näytöillä ei puhuta enää utopistisesta tavoitteesta vaan kyseessä on puhtaasti realismia.
Kansikuva: Getty Images