Nyt kun 2.Bundesliigan harjoituskausi polkaistiin menneenä sunnuntaina käyntiin ja joukkueet ovat ehtineet jo kokoontua ensimmäisiin yhteisiin tapahtumiin, on hyvä aika käydä hieman läpi sitä, miten Saksan toiseksi korkeimman sarjatason seurat ovat onnistuneet tähän mennessä joukkueiden rakennus puuhissaan.
Enemmän tuloja kuin menoja
Kaikessa yksinkertaisuudessaan on ihailtavaa, kuinka tyylikkäästi 2.Bundesliigan seurat ovat hoitaneet pelaajapolitiikkaansa tähän saakka. Hankintoja on tehty runsain määrin – toiset enemmän, toiset vähemmän – mutta leijonanosa siirroista on ollut ilmaissiirtoja.
Tätä kirjoittaessa koko sarjan yhteenlaskettujen siirtokulujen määrä on alle neljä miljoonaa euroa, tarkemmin sanottuna 3 900 000 euroa. Seuroista pois siirtyneistä pelaajista ”Zweiten” joukkueet ovat keränneet yhteensä 14 850 000 euron potin, mikä tarkoittaa että viivan alle jää liki 11 miljoonaa euroa (10 950 000€) plussaa. Hyvää bisnestä kaikkinensa.
Viime kauden kärkijoukkueilla vaihtuvuutta
Yhtenä erinomaisena esimerkkinä taitavasta rekrytoinnista käy Stefan Kutschken siirtyminen 1. FC Nürnbergistä Ingolstadtiin. Ingolstadt maksoi viime kaudella Dynamo Dresdenissä lainalla olleesta hyökkääjästä vain 1,5 miljoonaa euroa. Kutschke oli viime kaudella 2.Bundesliigan kolmanneksi paras maalintekijä. Ei ole todellakaan arkipäiväistä, että 16 maalin kärkimies irtoaa puolentoista miljoonan siirtosummalla. On helppo ennakoida Ingolstadtin saavan rahalleen aimo vastineen.
Ingolstadt on muutenkin tehnyt määrätietoista työtä putoamiseen päättyneen kauden jälkeen, ja Die Schanzer tulee olemaan yksi suurimpia voittajasuosikkeja elokuussa alkavalla sarjakaudella.
Toisesta Bundesliigasta pudonneesta seurasta, SV Darmstadt 98:sta, on poistunut kesän aikana jo 12 pelaajaa. Valmentaja Torsten Fringsin suurin värväys tapahtui kuitenkin jo ennen viime kauden päättymistä, kun Kevin Grosskreutz teki sopimuksen Liljojen kanssa. Menestystä urallaan paljon jo kokenut Grosskreutz kuului vielä vuonna 2014 maailmanmestaruuden voittaneeseen Saksan maajoukkueeseen, mutta viimeiset vuodet ovat olleet vaikeita. Saksalaispakin markkinahinta on laskenut kuin lehmän häntä kentän ulkopuolisten sekoilujen takia. Maaliskuussa mies sai potkut VfB Stuttgartista, tapeltuaan humalassa Stuttgartin keskustassa.
Eintracht Braunschweig, jonka haaveet pääsarjapaikasta karahtivat Wolfsburgiin nousukarsinnoissa, on uudistanut joukkuettaan verrattain maltillisesti. Alakertaan on hankittu puolustajat Steve Breitkreuz, Steffen Nkansah ja Robin Becker sekä keskikentän pohjalle Louis Samson. Lähtijät olivat kuitenkin astetta kovempia. Niin Marcel Correia, Nik Omladic, Adam Matuschyk kuin Phil Ofosu-Ayehkin poistuivat kaikki seurasta ilmaissiirroilla sopimusten umpeuduttua.
Kontrastia Braunschweigiin tuo 1. FC Union Berlin, jonka riveistä ei ole lähtenyt yhtään pelaajaa, jota seura olisi itse halunnut pitää. Sitä vastoin uusina hankintoina pääkaupunkiin on tullut muun muassa kokenut Marc Torrejòn SC Freiburgista sekä Marcel Hartel 1 FC Kölnistä.
Komeasti viime kaudeksi jälleen 2.Bundesliigaan noussut Dynamo Dresden pelasi hienon kauden toiseksi ylimmällä sarjaportaalla, mutta joutui silti luopumaan useista avainpelaajistaan kauden päätteeksi. Jo viime syksynä julkaistiin, että lahjakas hyökkääjä Marvin Stefaniak siirtyy tänä kesänä Wolfsburgin riveihin. Tämän, ja aiemmin mainitun Kutschken lisäksi myös Akaki Gogia, Giuliano Modica ja Nils Teixeira ovat jo vaihtaneet maisemaa. Lupaava 20-vuotias Niklas Hauptmann saattaa vielä siirtyä isompaan seuraan.
Keskikastin joukkueet hakevat nostetta
Keskikastin joukkueista St. Pauli on ainoa seura, joka vaihtoi valmentajaa kauden loputtua. Ewald Lienen siirtyi valmentajan pallilta seuran urheilujohtajan tehtäviin ja viime kaudella apuvalmentajana vaikuttanut Olaf Jansen otti vastaan pääkäskijän vakanssin. Kentän puolella merkittävimmät kiinnitykset ovat tähän mennessä Cenk Sahin, jonka St. Pauli hankki omakseen turkkilaisesta Medipol Basaksehiristä. Sahin pelasi lainastatuksella Reeperbahnilla jo koko viime kauden. Myös Freiburgista lainalla ollut norjalainen hyökkäävä keskikenttäpelaaja Mats Möller Daehli jatkaa lainasopimuksella myös seuraavan sesongin ajan.
Odotuksiin nähden vaisusti viime kaudella pelanneet 1 FC Nürnberg ja 1 FC Kaiserslautern ovat vahvistaneet rivejään ahkerasti kesän aikana, samoin kuin kaikki kolme nousijajoukkuetta.
Kaiserslautern tarvitsee isoja muutoksia ryhmäänsä, karsintapeikon vaanittua perinteikästä seuraa ikävästi keväällä. Vaihtuvuus onkin ollut melko suurta. Union Berlinistä tulleen Benjamin Kesselin ja Dresdenistä saapuneen Modican myötä Kaiserslauternin peräpää näyttää vahvalta. Tosin joukkue menettää keskuspakki Ewertonin lainasopimuksen päättymisen vuoksi takaisin Sporting CP:lle.
Erzgebirge Aue joutuu etsimään uuden päävalmentajan, vaikuttavaa jälkeä seurassa tehneen Domenisco Tedescon tartuttua Schalke 04:n tarjoukseen. Nuorta, vain 31-vuotiasta italialaiskäskijää on ehditty verrata jo Hoffenheimin Julian Nagelsmanniin, joten on mielenkiintoista nähdä, kuinka Tedesco onnistuu isoilla resursseilla ja suuremmassa näyteikkunassa.
Nousijajoukkueille luvassa haasteita
Nousijajoukkueista Duisburgin joukkue on pysynyt melko lailla viime kauden kuosissa. Pahoja menetyksiä ei ole. Tulopuolella Duisburgiin saapui Fortuna Kölnin lupaava laitahyökkääjä Cauly Oliveira Souza, Gerrit Nauber ja Lukas Fröde. Koko kolmikko saapui ilmaissiirrolla.
Ensimmäistä kertaa 36 vuoteen 2. Bundesliiga-tasolle yltänyt Holstein Kiel on vahvistanut rivejään muun muassa keskuspuolustaja David Kinsombilla, sekä Atakan Karazorilla. Karazor oli Dortmundin lupaus, mutta ei lopulta ikinä murtautunut ykkösjoukkueen vakiopelaajaksi.
SSV Jahn Ragensburg on tehnyt pari hyökkääjähankintaa, mutta sen menetykset ovat olleet kirpaisevia, kahden luovan pelaajan vaihdettua maisemaa. Hyökkäävä keskikenttämies Kolja Pusch siirtyi ilmaissiirrolla kilpailevaan Heidenheimiin ja Erik Thommy palaa lainapestinsä jälkeen takaisin Augsburgiin.
Kova menetys on myös sarjanousun suurimman taustapirun, valmentaja Heiko Herrlichin poislähtö. Herrlich siirtyi Joel Pohjanpalon edustaman Bayer Leverkusenin päävalmentajaksi. Seura on Herllichille erityinen, sillä mies aloitti lääketehtaan seurassa oman ammattipelaajan uransa vuonna 1989.
Kaiken kaikkiaan 2.Bundesliigan seurojen siirtorumba on ollut vilkasta mutta hillittyä. Sarjan 18.joukkueesta suurin osa on pystynyt tekemään hankintansa järkevästi ja maltillisella rahankäytöllä. Vain St. Pauli, Fortuna Düsseldorf ja Kaiserslautern ovat kuluttaneet kesällä enemmän kuin mitä ovat pelaajamyynneistään netonneet.
Lähteet: Transfermarkt, WhoScored
Artikkelikuva: Johannes Simon/Getty Images