Bundesliigassa on totuttu näkemään paljon uransa alkutaipaleilla olevia nuoria ja lahjakkaita pelaajia. Viimeisin villitys Saksan pääsarjassa tuntuisi olevan tällä hetkellä nuorten valmentajien palkkaaminen kentän laidalle. Mikä on saanut jo usean perinteikkään seuran päätymään kokemattoman luotsin värväämiseen?
Hoffenheim Julian Nagelsmann mannekiinina
Kiinasta ja Pekingistä oleva Guoan jalkapalloseura palkkasi kesäkuussa Leverkusenista kesken kauden potkut saaneen Roger Schmidtin valmentajakseen. Seura kertoi tiedotteessaan Schmidtin olevan ”uskomaton esimerkki kovassa nosteessa olevista saksalaisvalmentajista”.
Siis, anteeksi mitä? Viisikymppinen, hankalan ihmisen maineessa oleva Schmidt on kaikkea muuta kuin kovassa nosteessa. Kiinalaisseuran mediaosasto ei selvästikään ollut tehnyt minkäänlaista taustatyötä, sillä kuvaus ei olisi voinut mennä enempää metsään.
Tämän hetken Bundesliigassa lupaavat nuoret koutsit ovat karkeasti sanottuna vasta noin kolmenkymmenen vuoden ikäisiä. Malliesimerkkinä tästä käyköön Hoffenheimin Julian Nagelsmann. 28-vuotiaana hän nousi seuran edustusjoukkueen päämieheksi ja pelasti heti ensimmäisellä kaudellaan joukkueen putoamiselta. Viime kaudella, 29-vuotiaana, Nagelsmann johdatti Hoffenheimin hienosti sarjan neljänneksi ja sitä kautta Mestarien liigan karsintoihin.
Werder Bremenin 37-vuotias Alexander Nouri on ollut todella suosittu hahmo Bremenissä. Kaiken lisäksi hän on onnistunut luotsaamaan Niklas Moisanderin edustamaa seuraa menestyksekkäästi, omalla valloittavalla mutta vaatimattomalla tyylillään.
Augsburg-käskijä Manuel Baum on niinikään vasta 37-vuotias ja VfB Stuttgartin takaisin pääsarjaan nostanut Hannes Wolf vuotta nuorempi. Myös Schalke teki ennakkoluulottoman ratkaisun valitessaan ensi kauden päävalmentajakseen vasta 31-vuotiaan italialaisen Domenico Tedescon.
Ei enää veteraanikoutseja
Nykysuuntaus on odotetusti herättänyt huolta vanhemman kaartin valmentajien keskuudessa. Esimerkiksi nykyään lähinnä tv-kommentaattorina toimiva 62-vuotias Peter Neururer oli vielä joitain vuosia sitten tunnettu siitä, että hänet palkattiin aina kesken kauden pelastamaan joku kriisissä ollut seura putoamiselta. Kolmeen vuoteen ei Neururerillekaan ole löytynyt töitä kentän laidalta. Neururer kyseenalaistikin tuoreeltaan Schalken ratkaisun palkata kokematon Tedesco 2.Bundesliigasta.
Saksan jalkapalloliiton valmentajakoulutuspäällikkö Frank Wormuth puolestaan on kaikkea muuta kuin pettynyt. Hän on ollut erittäin tyytyväinen aiempien oppilaidensa menestykseen ammattilaisfutiksen maailmassa.
– Jos kertoisin teille kaikki, mikä on muuttunut valmentajakoulutuksessamme, se olisi tunnin pituinen luento. Tietysti olemme pyrkineet jatkamaan edeltäjieni Gero Bisanzin ja Erich Rutemöllerin perintöä, mutta pyrimme jatkuvasti kyseenalaistamaan myös omaa tekemistämme ja olemaan avoimia ulkopuolisille huomioille. Esimerkkinä voin kertoa, että kutsuimme erään konsulttifirman tutustumaan toimintaamme. Kursseillamme pystyy jättämään myös mitä tahansa palautetta täysin anonyymina lomakkeiden avulla, Wormuth kertoi Deutche Wellen haastattelussa.
Pelaajat samalle aaltopituudelle
Wormuth on puhunut valmentajakoulutuksissaan paljon siitä, että nuorten valmentajien on tärkeää saada pelaajat uskomaan omaan asiaansa, olemaan valmentajan kanssa samalla aaltopituudelle. Ehkä valmentajakoulutuspäällikköä on huolettanut, että nuorilla luotseilla ei auktoriteetti riittäisi. Turhaan.
Tuore Schalke-käskijä Tedesco kertoi heti pestinsä julkistamisen jälkeen seuran kotisivuilla , että hän haluaa saada pelaajansa heti samalle aaltopituudelle itsensä kanssa ja että pelaajisto tuntisi olevansa osa päätöksen teko prosessia.
Kokonaisvaltainen muutos johtamiskulttuurissa
Bundesliigan valmentajaprofiilin muutoksen syitä on useita. Yksi on tietenkin jalkapalloliiton jatkuvasti kehittyvä ja uudistuva valmentajakoulutusohjelma.
Sen lisäksi useimmat seurat Saksassa palkkaavat nykyään kokoaikaisia valmentajia nuorisoakatemioihinsa, joka tarkoittaa että he ovat seurajohdon jatkuvat tarkkailun alla, kuin näyteikkunassa. Ja kun seurojen päätökentekijät huomaavat juniorikoutsilla olevan hyvät vuorovaikutustaidot sekä riittävästi teknistä osaamista, se tekee nuoresta valmentajasta automaattisesti potentiaalisen kandidaatin kun valmentajavakansseja avautuu edustusjoukkueessa.
Hyviä valmentajia on paljon, ja nyt näyttää siltä että heitä uskalletaan palkata vastuullisiiin rooleihin yhä herkemmin.
Toki harmaakarhuillekin on yhä paikkansa Bundesliigassa. Onhan Saksan kahdessa suurseurassa , Bayern Münchenissa ja Borussia Dortmundissa ruorissa vanhat kehäketut. FC Bayernin Carlo Ancelotti on ehtinyt jo kunnioitettavaan 58 vuoden ikään ja Dortmundin Peter Boszkin on jo 53 vuotias, joten ehkä kaikki toivo ei yli nelikymppisiltä valmentajilta vielä ole mennyt
Lähde: Deutche Welle, The Guardian
Artikkelikuva: All Over Press