Liiga-ennakko 2018-19: Joko nyt, Lukko?

KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!

Pettymys ja Rauman Lukko eivät ole harvinainen yhdistelmä samassa lauseessa. Lukon kaksi edellistä kautta ovat kuitenkin päättyneet poikkeuksellisen tylysti. Nyt raumalaisilla on kasassa kilpailukykyinen joukkue, millä pitäisi kamppailla paikasta kuuden joukossa. 

Viime kausi

Raumalla alkoi viime kaudella uusin ajanjakso, kun Pekka Virta siirtyi joukkueen päävalmentajaksi. Alla oli todella synkkä sesonki, joten odotukset olivat varovaisen positiiviset. 

Lukko aloittikin syksyn väkevästi, sillä 11 ensimmäisestä ottelusta peräti yhdeksän päättyi raumalaisten voittoihin. Kauden edetessä kone alkoi kuitenkin yskiä ja loppusyksyyn mahtui muun muassa kahdeksan ottelun putki, jonka aikana Lukko saalisti vain kaksi pistettä. 

Notkahduksen jälkeen joukkue kuitenkin piristyi ja tulokset olivat positiivisia, mutta kauden loppu oli todella paha sukellus: viimeisestä 15 pelistään Lukko voitti ainoastaan kaksi. Runkosarjan kolme viimeistä otteluaan Lukko hävisi yhteismaalein 2-12 ja joukkue päätyi lopulta sarjataulukon yhdeksännelle sijalle.

Haastavista lähtökohdista pudotuspeleihin lähtenyt joukkue kohtasi avauskierroksella Ässät. Keväästä tuli raumalaisten osalta erittäin lyhyt, sillä Ässät eteni jatkoon otteluvoitoin 2-0. 

Kokonaisuutena Lukon kausi oli lähtökohtiin nähden jälleen pettymys. Avainpelaajien loukkaantumiset toivat omalta osaltaan haasteita joukkueelle, mutta moni pelaaja suoriutui sesongista muutenkin alle odotusten. 

Lukon kausi päättyi pettymykseen kotikaukalossa, kun Matti Kuparinen ratkaisi toisen kohtaamisen jatkoerässä. Kuva: AOP

Siirrot

Ulos

 • Kaapo Kähkönen (Minnesota, NHL)
 • Konsta Mesikämmen (Ketterä)
 • Johan Motin (HIFK)
 • Atte Mäkinen (Rouen, Ranska)
 • William Wrenn (Grizzlys Wolfsburg, Saksa)
 • Teemu Ramstedt
 • Peter Tiivola (Ässät)
 • Joose Antonen (Ilves)
 • Valentin Claireaux 
 • Juho Keränen (HIFK)
 • Toni Suuronen (KooKoo)
 • Chris VandeVelde (EC Salzburg, EBEL)
 • Janne Väyrynen (Jokipojat)

Sisään

 • Oskari Setänen (TPS)
 • Mark Auk (Michigan Tech, NCAA)
 • Ville Heinola (Ässät U20)
 • Jakub Krejcik (HC Kometa Brno, Tshekki)
 • Justin Danforth (Cincinnati Cyclones, ECHL)
 • Brandon DeFazio (Kunlun Red Star, KHL)
 • Andrew Gordon (Linköping HC, SHL, laina)
 • Linus Nyman (Kingston Frontenacs, OHL)
 • Aaro Vidgren (Chicago Steel, USHL)

Maalivahdit ja puolustus

Lukon maalivahtiosasto koki ison muutoksen, kun joukkueen tärkeimpiin palasiin lukeutunut Kaapo Kähkönen lähti uusien haasteiden perässä Pohjois-Amerikkaan. Kähkönen kuului sarjan parhaiden maalivahtien joukkoon ja tahkosi viime kaudella pelipaikkansa suurimmat minuutit Liigassa, joten menetys on valtava. 

Lukko hankki uudeksi ykköstorjujakseen viime kaudella TPS:ssa kiekkoja pysäyttäneen Oskari Setäsen. 24-vuotias Setänen on Lukolle erittäin tuttu nimi juniorivuosilta, mutta murtautuminen Liiga-tasolle tapahtui Turussa kolmen viime kauden aikana. Päättyneellä sesongilla hän pelasi runkosarjassa 40 ottelua pääosin hyvällä tasolla, mutta otteet ailahtelivat toisinaan paljon, mikä korostui pudotuspeleissä. 

Raumalaisten kakkosvahtina jatkaa Lassi Lehtinen, jonka vastuu debyyttikaudella Liigassa jäi vähäiseksi ja nuorukainen pelasi pääsin KeuPa:n riveissä. Lukon oma kasvatti on toistaiseksi vielä katsomaton kortti pääsarjassa, mutta ensi kaudella vastuuta on varmasti luvassa.

Puolustuksen suhteen muutokset eivät ole dramaattisia. Suurin menetys on HIFK:n riveissä uraansa jatkava Johan Motin, joka esiintyi raumalaisten takalinjoilla väkevästi. Lukko on vastaavasti vahvistanut takalinjojaan Jakub Krejcikillä sekä Mark Aukilla. 27-vuotias Krejcik on kiekkoillut viimeiset vuodet SHL:ssä, KHL:ssä sekä Tshekin pääsarjassa, jossa kertyi päättyneellä kaudella 52 ottelussa tehot 8+27. Auk pelasi vastaavasti yliopistosarjassa, mutta amerikkalainen pääsi kokeilemaan viime kaudella myös muutaman pelin AHL:ssä. 

Lukko saa jalkeille mainion puolustuksen, kun suurin osa viime kauden tärkeimmistä palasista jatkaa Raumalla. Janne Niskala, Rony Ahonen, Jyri Marttinen, Simo-Pekka Riikola ja Roni Sevänen muodostavat mainion ytimen, vaikkakin viimeisimmäksi mainitulta kaksikolta voi odottaa viime kautta parempia otteita. 

Hyökkäys

Lukon hyökkäys on muuttunut määrällisesti varsin reilusti, mutta puolustuksen tapaan avainpelaajat jatkavat Raumalla. Hyökkäyspään nimekkäimpiä poistujia ovat Teemu Ramstedt, Chris VandeVelde sekä paljon potentiaalia omaava Peter Tiivola.

Lukko on vahvistanut hyökkäyskalustoaan muutamilla erittäin mielenkiintoisilla nimillä. Ilveksen kapteenina kolme edellistä kautta toiminut Tapio Laakso on takuuvarma suorittaja, joka pystyy kipparoimaan oikeastaan mitä ketjua tahansa. 25-vuotias Justin Danforth takoi viime kaudella kovat tehot ECHL:ssä ja kanadalainen hakee nyt seuraavaa askelta uralleen siirtymällä ensimmäistä kertaa Eurooppaan. Brandon DeFazio kiekkoili yli 400 ottelua AHL:ssä, kunnes siirtyi viime kaudeksi KHL:ään, jossa täysosumia kertyi kymmenen. Andrew Gordon tuli vastaavasti syyskuun loppuun kestävällä lainapestillä Linköpingistä auttamaan raumalaisten hyökkäystä.  Lisäksi kahden vuoden tauon jälkeen Suomeen palannut Linus Nyman on mielenkiintoinen vahvistus, sillä 19-vuotias hyökkääjä omaa paljon potentiaalia. 

Raumalaisilla on hyökkäyksen suhteen pullat varsin hyvin uunissa. Viime kauden kymmenestä tehokkaimmasta hyökkääjästä seitsemän jatkaa Lukossa myös ensi kaudella. Pekka Virran mukana vuosi sitten Lukkoon siirtyneet Arttu Ilomäki ja Janne Keränen ovat raumalaisten hyökkäyskaluston terävimmät syömähampaat. Toni Koivisto ja Ville Vahalahti ovat Liigan tasolle varmoja suorittajia, kuten myös Lauri Tukonen, mikäli hän vain selviäisi ilman loukkaantumisia. 32-vuotias Tukonen on pelannut edellisen kahdeksan kauden aikana vain kertaalleen 40 ottelua. Kolmella viimeisimmällä sesongilla pelejä on kertynyt alle 20. Heikki Liedes, Eetu Koivistoinen ja Jere Friberg tuovat leveyttä hyökkäykseen ja kolmikolla olisi potentiaalia vielä aiempaa suurempiinkin saappaisiin.

Janne Keränen oli 17 osumallaan Lukon paras maalintekijä viime kaudella. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Valttikortit ja uhkakuvat

Lukko on luottanut perinteisesti erittäin vahvaan maalivahtiin. Nyt Setäselle on edessään kriittikinen kausi, sillä hän lähtee oikeastaan ensimmäistä kertaa urallaan Liiga-kauteen täysin selvänä ykkösvahtina. Viime sesongilla otteet ailahtelivat turhan paljon, joten 27-vuotias torjuja on varmasti erittäin tarkan suurennuslasin alla heti syksystä lähtien. 

Lukossa oli viime kaudella liuta alisuorittajia. Esimerkiksi Ville Vahalahti oli toki loukkaantuneena kolmasosan kaudesta, mutta tehot 6+17 oli kaikkea muuta mitä laiturilta on totuttu näkemään. Pistemäärä oli miehen pienin Liigassa sitten debyyttikauden 1998-99, vaikka pelejä on kertynyt jo lähes 1000. Saako Virta tällä kaudella miehistöstään enemmän irti?

Lukko epäonnistui osittain pelaajahankinnoissaan vuosi sitten ja liikehdintää tuli kauden aikana, mikä ei tosin ole raumalaisten tapauksessa ennenkuulumatonta. Organisaation vahvuuksiin toki lukeutuu se, että sillä on mahdollisuuksia vahvistaa nippuaan sesongin aikana. Justin Danforth sekä erityisesti lyhyellä lainalla oleva Andrew Gordon ovat tosin esiintyneet harjoitusotteluissa varsin positiivisesti. 

Pekka Virta on tehnyt Kuopiossa pääosin mainiota jälkeä, mutta edellinen länsirannikon valloitus meni penkin alle. Nyt tulosta pitäisi alkaa tulla Raumalla, koska alla on jo yksi kausi ja hän on päässyt muovaamaan joukkuetta vielä enemmän näköisekseen. Raumalla Virtaan riittää kuitenkin luottoa, sillä seura tiedotti jo tammikuussa käyttäneensä sopimuksessa option, mikä pitää päävalmentajan Lukossa kevääseen 2020 asti. 

Seuraa heitä

Linus Nyman

Nyman takoi juniorivuosinaan todella kovia pisteitä Jokereissa, kunnes siirtyi Pohjois-Amerikkaan OHL-sarjaan kaudeksi 2016-17. Toisella sesongilla 67 ottelussa kertyi 85 pistettä, kunnes hän palasi Suomeen ja tällä kertaa Lukon paitaan. 19-vuotiasta hyökkääjää ei ole vielä varattu NHL:ään, mutta nyt edessä on vasta ensimmäinen kausi miesten sarjassa. Otteet harjoitusotteluissa ovat olleet erittäin pirteitä ja nuorukaisella on loistava tilaisuus murtautua ryminällä Liigaan.

Justin Danforth

Justin Danforth ei niin ikään omaa NHL-varausta. Yliopistosarjojen kautta ECHL:ään ponnistanut hyökkääjä takoi viime kaudella 44 ottelussa 59 pistettä ja parin edellisen sesongin aikana AHL:stä irtosi muutamia näytönpaikkoja, mutta kanadalainen hakee nyt uutta nostetta uralleen ensimmäistä kertaa Euroopasta. Vikkelä laituri ei ole erityisen iso, mutta paikkaa tätä erinomaisella liikkeellä. Otteet harjoitusotteluissa ovat olleet erittäin lupaavia, joten Danforthista voi olla raumalaisille vielä paljon iloa kauden aikana.

Arvio: sija 6

Lukolla on jalkeilla kilpailukykyinen joukkue, millä pitäisi kamppailla suorasta pudotuspelipaikasta. Oskari Setäsen varassa on todella paljon, mutta Lukko pystynee tarvittaessa reagoimaan nopeastikin kauden aikana. Raumalaisten kasvojenpesu epäonnistui viime kaudella, mutta nyt joukkueen pitäisi nousta sille tutumpaan päähän sarjataulukkoa. 

Faneille.comin Liiga-ranking 2018-19:

Kansikuva: All Over Press