Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!
Suomen korkeimmalla junioritasolla pelataan pudotuspelejä kovaa vauhtia. Kymmenen parasta joukkuetta aloitti viime viikolla taistelun Suomen mestaruudesta. Jokin kuitenkin haisee. Sarjan pudotuspelijärjestelmä puhuttaa ympäri maata. Ja syystä
Perinteisesti joukkueet aloittavat harjoittelunsa toukokuun alusta. Kesätauko lähtee käyntiin juhannuksen tienoilla ja harjoituksiin palataan viimeistään elokuun 1. päivä. Hieman alle 11 kuukautta tehdään töitä ja lopussa nousee esiin paras. Se joukkue, joka on harjoitellut eniten ja pelannut parhaiten. Nyt tämä urheilun kenties pyhin lupaus paremmuudesta on kuitenkin uhattuna. Jääkiekkoliiton pudotuspelien sarjajärjestelmä hakee vertaistaan. Huonoudessa.
Pudotuspelien ensimmäinen kierros pelattiin kahden ottelun sarjana. Kaksi voittoa ja jatkoon. Jos pelit olivat 120 minuutin jälkeen tasan, pelattiin jatkoaika. 20 minuuttia 3 vs. 3 systeemillä. Jos 20 minuutin jatkoerä ei tuo ratkaisua, mennään voittomaalikilpailuun. Puolivälierät ja välierät pelataan paras viidestä sarjalla, mutta jatkoaikojen malli on sama 3 vs.3 ja erän jälkeen voittomaalikilpailu. Vasta finaalit pelataan jatkoajan osalta tutulla 5 vs. 5 systeemillä ja pelit pelataan loppuun.
Kun olet koko vuoden harjoitellut yhtä hetkeä varten, ja sitten kausi ratkaistaan jollain muulla kuin jääkiekkoa pelaamalla, on syytä kysyä: onko järjestelmä reilu? Kiekkokoulusta asti jääkiekkoa pelataa viidellä viittä vastaan. Jos teet rikkeen, pelaat alivoimalla. Muuten pelissä nimeltä jääkiekko on tarkoitus pelata viidellä. 3 vs. 3 on todella kaukana tutusta 5 vs. 5 -pelistä. Tuuri nousee liian suureen osaan. Yksi horjahdus hyökkäyspään kulmassa ja vastustajalla on mahdollisuus maaliin. Tämä on todella kaukana viisi vastaan viisi -pelin lainalaisuuksista. Jos vielä 3 vs. 3 pelleily saadaan maaliin tuloksetta, peli ratkaistaan rankkareilla. Tässä vaiheessa viimeistään paremmuus ei enää ratkea peliä nimeltä jääkiekkoa pelaamalla.
Ympäri pudotuspelejä pelaavaa Suomea on kysytty miksi ihmeessä tällainen järjestelmä on luotu. Ajan säästäminen tai viihde ei voi olla peruste loppupeleissä. Runkosarjassa nämä voivat vielä olla arvoja, mutta ei pudotuspeleissä. Kun joukkue on 11 kuukautta vuodattanut verta ja hikeä saavuttaakseen pudotuspelipaikan, ei tuuri voi ratkaista paremmuutta. Tähän kun vielä lisätään käsittämätön systeemi, joka sallii Liigasta kauden päättäneiden pelaajien pelaamisen A-nuorissa, vaikka pelejä ei juurikaan olisi, farssi on valmis. Urheilu on karkaamassa kauas nuorten pudotuspeleistä. Tätä kehitystä ei saa hyväksyä. A-nuorista pitäisi nousta ratkaisijoita ja johtajia. Mitä se kertoo pelaajalle jos paremmuus ratkaistaankin tuurilla.
Myös B-ja C-junioreissa on lähes käsittämätön pudotuspelijärjestelmä. Mitalit jaetaan Final four tapahtumassa, jossa kahden pelin voitto riittää ratkaisemaan Suomen mestaruuden. Läpi suomalaisen juniorijärjestelmän pelataan siis vain muutamia pudotuspelejä keväisin. Osa lahjakkuuksista saattaa vetää junioriputken läpi ilman minkäänlaisia pudotuspelien otteluita. Muutama vuosi sitten huudettiin suomalaisten heikosta paineensietokyvystä. Vastauksena junioripeleissä lisättiin pudotuspelejä isolla kädellä. Nyt mennään lujaa toiseen suuntaan. Vaarana on että perinteiset sulamiset loppuhetkillä palaavat, kun pelaajat eivät ole nuoresta pitäen pelaamaan kovan paineen alaisina.
Mitä seuraavaksi? Onko seuraavana vuorossa viimeinen Jääkiekkoliiton alainen sarja eli Mestis? Aletaanko ammattilaispelejäkin ratkoa tuurilla? Toivottavasti ei.
Jännitys tiivistyy Liigassa, kun puolivälierät jatkuvat lauantaina. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelusta. Mikäli sinulla ei ole vielä Ruutua, niin saat koodeja kätevästi käyttöösi täältä.
Kansikuva: AOP