Kausitodistus: JYP – Huima nousu suosta parrasvaloihin

Ruutu LogoLiigan kausi päättyi, mutta Pitsiturnaus häämöttää jo kulman takana. Voit seurata maan parasta kiekkoa jälleen ensi kaudella Ruutu+ -palvelun kautta.

Liigan kestomenestyjiin kuuluvan JYPin kausi alkoi hankalasti ja jyväskyläläiset seilasivat läpi syksyn käsijarru päällä. Palaset loksahtivat kuitenkin kohdilleen kauden edetessä ja JYP kuittasi nimiinsä pronssimitalit.

Maalivahdit

Maalivahtipeli on ollut perinteisesti JYPin vahvimpia osa-alueita. Tällä kaudella tolppien välissä oli kuitenkin Jyväskylälle poikkeuksellisen paljon turbulenssia. Viiden kauden kierroksen jälkeen JYPiin palanneen Pekka Tuokkolan syksy sujui alakanttiin eikä valmennusjohdossa katsottu nuorten Markus Ruusun tai Veini Vehviläisen olevan valmiita kannattelemaan joukkuetta. Niinpä jyväskyläläiset vahvistivat maalivahtiosastiaan hankkimalla joulukuussa Juho Olkinuoran, joka oli pysäyttänyt kiekkoja alkukaudella SaiPan paidassa. Tämä muodostui käänteentekeväksi siirroksi JYPin kaudella. Olkinuora torjui joukkueen maalilla loistavasti ja tasapainotti tilannetta heikosti pelanneessa nipussa. 26-vuotias Olkinuora nousi JYPin ykkösvahdiksi ja kantoi torjuntavastuun kauden tärkeimmissä otteluissa.

Puolustus

Valtteri Kemiläinen ja Mikko Luoma vaihtoivat maisemaa edellisen kauden päätteeksi, mikä avasi ovia uusille vastuunkantajille. Sami Niku vastasi huutoon pelasi erinomaisen sesongin ollen yksi Liigan kauden läpimurtopelaajista. 20-vuotias puolustaja yli tuplasi vanhan piste-ennätyksensä ja pelasi JYPin pakistosta eniten, kun vastuuta tuli keskimäärin hieman alle 20 minuuttia ottelua kohden. Myös Mikko Kalteva pelasi jälleen mainion kauden ja 32-vuotiaasta puolustajasta on muodostunut tärkeä palanen JYPin pelaajarungon ydintä. Nolan Yonkman täytti jälleen oman roolinsa mainiosti ja pelasi tasaisen varmasti läpi sesongin. Monilta puolustajilta olisi kuitenkin voinut odottaa huomattavasti isompaa panosta eikä hyökkäyskalusto saanut takalinjoilta aina tarvittavaa tukea, vaikka moni puolustaja nostikin tasoaan pudotuspeleissä.

Hyökkäys

Alkukankeuksien jälkeen JYPin hyökkäyskalusto jyräsi tasaisen varmasti aina kevääseen asti. Jyväskyläläisten komeetta oli Antti Suomela, joka kannatteli joukkueen hyökkäyspäätä läpi harmaan syksyn. 23-vuotias sentteri oli JYPin paras maalintekijä 22 osumalla ja lisäksi syöttöjä kertyi 23, millä irtosi joukkueen sisäisen pistepörssin voitto. Suomela paransi aiempaa ennätystään peräti 19 pisteellä. Myös tulokaskauden pelannut Jerry Turkulainen ansaitsee kunniamaininnan pirteästä sesongista.

Marko Virtasella riitti kauden aikana mietittävää varsinkin joukkueen hyökkäyspelaamisen kanssa. Varsinkin kolmansien erien aikana oli suuria ongelmia. Kuva: AOP

Joukkueen kokenut kaarti löysi jyvän pelien koventuessa. Juha-Pekka Hytönen, Jani Tuppurainen, Janne Tavi ja kumppanit osoittivat olevansa edelleen mainioita pelimiehiä. Vastaavasti esimerkiksi Tuomas Pihlmanille sesonki oli iso pettymys, minkä lisäksi loukkaantumiset olivat jälleen miehen murheena.

Olkinuoran ohella Michel Miklik oli tärkeä hankinta JYPille. Joulukuun lopulla saapunut slovakialainen jäi tammikuussa Joe Finleyn jyrän alle, minkä takia runkosarjassa pelejä kertyi vain 11. Miklik saalisti näissä kuitenkin tehot 7+3 ja osoitti olevansa mainio pelimies Liigaan.

Kokonaisuus

JYPin syksy oli surkea ja sijoitukset pyörivät aivan toisessa päässä sarjataulukkoa kuin mihin Jyväskylässä oli totuttu. Tämän myötä päävalmentaja Marko Virtasen asemakin oli vaakalaudalla eikä JYP käyttänyt sopimuksessa olevaa optiota. Kauden edetessä palaset kuitenkin loksahtivat paikoilleen ja JYP sorvasi vuoden jatkosopimuksen kolme kautta joukkueen päävalmentajana toimineen Virtasen kanssa.

JYP lähti pudotuspeleihin jopa yhtenä mestarisuosikkina, sillä joukkue oli keväällä hurjassa vireessä. HPK kaatuikin raastavan seitsemän ottelun sarjan jälkeen, mutta tie nousi pystyyn KalPaa vastaan. Välieräsarja kuopiolaisia vastaan oli äärimmäisen tasainen, mutta kotietu käänsi vaakakupin lopulta KalPalle.

Arvosana: 8,5

Sillä ei ole väliä kuinka aloitat, vaan kuinka lopetat, sanotaan. Tämä pätee JYPiin. Heikko alkukausi pyyhkiytyi pois mielistä, kun kevät sujui mainiosti. Todellinen jättipaukku oli pienestä kiinni, vaikka KalPa seitsemännen kohtaamisen veikin selvin numeroin. Pronssimitalit lämmittävät kuitenkin varmasti jyväskyläläisten mieltä tällaisen kauden jälkeen.

Tulevaisuus

JYPin pelaajarunko pysyy ensi kaudelle samana ja joukkueella on jo jatkosopimukset avainpelaajien kanssa. Näin ollen jyväskyläläisille on helppo povata mainiota sesonkia jo nyt, mutta pitkän kesän aikana ehtii tapahtua ihmeitäkin. Kenttäpelaajien ja valmennuksen osalta tärkeimmät palaset ovat kutienkin kiinnitetty, mikä on JYPin kannalta erinomainen asia. Suurin kysymys on tällä hetkellä maalivahtiosasto. JYP on jo vahvistanut rivejään Mikko Mäenpäällä, joka palaa Jyväskylään kahden mainion Sveitsissä vietetyn kauden jälkeen. 34-vuotias puolustaja tullee kuulumaan pelipaikkansa eliittiin tulevalla kaudella. JYPillä on pullat poikkeuksellisen hyvin uunissa tässä vaiheessa vuotta.

Kausitodistukset 2016-17:

Kansikuva: All Over Press