Liiga-ennakko 2018-19: TPS:lle kelpaa vain mestaruus

KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!

Kalle Kaskisen debyyttikausi Liigassa päävalmentajana sujui mallikkaasti, vaikka TPS jäikin mitalien ulkopuolelle. Palloseura pelasi kuitenkin vahvan runkosarjan sijoittuen toiseksi, mikä oli oiva työnäyte Kaskiselta. Miehen toiselta Liiga-kaudelta odotetaan kuitenkin menestystä myös tosipeleissä, ja TPS:n ainoa tavoite onkin Suomen mestaruus.

Viime kausi

TPS sai viime kauteen loistavan alun, kun se jäi ensimmäistä kertaa pisteittä vasta lokakuun puolessa välissä. Joukkue voittikin kauden 18 ensimmäisestä ottelustaan peräti 13.

Vahva meno jatkui läpi runkosarjan, sillä huonot jaksot jäivät todella lyhyiksi. Palloseura löysi vielä keväämmällä uuden vaihteen peliinsä, ja turkulaiset voittivatkin seitsemästä viimeisestä runkosarjaottelustaan kuusi päästen hyvistä asetelmista pudotuspeleihin.

TPS sai puolivälierissä vastaansa SaiPan, josta ei ollut kaatamaan runkosarjan kakkosta. TPS eteni välieriin otteluvoitoin 4-2. Välierissä bensiini loppui kesken, kun Tappara löi turkulaiset suoraan neljässä ottelussa. Pronssiottelu ei tuonut lohtua HIFK:n viedessä himmeimmän mitalin.

TPS:n suurimmiksi ongelmiksi koituivat loukkaantumiset sekä liian kokeneet kärkipelaajat, jotka väsyivät kevään kovissa otteluissa. Joukkueenrakennus olikin epäonnistunut, ja TPS hävisi muun muassa Tapparalle materiaalin laajuudessa. Kun Tapparalla oli aina kasassa neljä vahvaa kentällistä, sai TPS jalkeille pari laadukasta viisikkoa.

Palloseurassa onkin otettu opikseen, ja tällä kaudella joukkueessa onkin leveämpi materiaali, eikä kärkiosasto koostu nelikymppisistä konkareista.

Siirrot

Ulos:

 • Martin Berger (KooKoo)
 • Oskari Setänen (Lukko)
 • Jasper Lindsten (Kärpät)
 • Karolus Kaarlehto (SaiPa)
 • Timi Lahtinen (TUTO)
 • Petrus Palmu (Vancouver Canucks)
 • Eric Perrin (JYP)
 • Tomi Kallio (lopetti)
 • Patrik Virta (HC Slovan Bratislava)
 • Topi Taavitsainen (TUTO)
 • Ilkka Pikkarainen (Ravensburg Towerstars)
 • Olli Juolevi (Vancouver Canucks)
 • Henrik Tallinder (?)

Sisään:

 • Bernard Isiguzo (Espoo United)
 • Santeri Lukka (KalPa)
 • Arttu Nevasaari (Kärpät A-juniorit)
 • Simon Suoranta (Ässät)
 • Henrik Haukeland (Timrå IK)
 • Lauri Korpikoski (ZSC)
 • Patrick Bjorkstrand (Nurnberg Ice Tigers)
 • Joe Piskula (Ilves)
 • Topi Jaakola (HV71)

Maalivahdit ja puolustus

TPS:n alakerran suurin kysymysmerkki on maalivahtiosastolla, joka ei ole lähtökohtaisesti samalla tasolla kuin esimerkiksi Kärppien tai HIFK:n veskariosastot. Viime kaudella suurimman vastuun kantanut Oskari Setänen päätti lähteä Lukkoon, miksi turkulaiset saivat etsiä täksi kaudeksi uuden ykkösmaalivahdin.

Luontainen valinta oli viime kauden kakkosveskari Rasmus Tirronen, joka sai vastuuta myös pudotuspeleissä. Tirronen, 27, on pelannut vasta yhden kauden Liigassa, ja hän pelasikin hyvällä tasolla, mutta onko hänestä laadukkaaksi ykkösmaalivahdiksi? Sitä on vielä mahdoton sanoa.

Toisena maalivahtina häärii 23-vuotias Henrik Haukeland, joka on kerännyt kokemusta muun muassa Norjan maajoukkueesta sekä SHL:stä. Viime kauden mies pelasi kuitenkin Allsvenskanissa. Haukeland on kehityskelpoinen, ja Turussa tehdään tunnetusti loistavaa työtä maalivahtien kanssa. Tämän vuoksi nuorelta norjalaiselta voidaan odottaa isojakin tekoja, mutta millaisella aikavälillä ne tapahtuvat? Onko Haukeland vielä valmis loistamaan Liigassa?

Palloseuran veskareita voi kutsua hyviksi ja erittäin yllätysvalmiiksi, mutta uhkakuviakin löytyy.

Pakistossa on sen sijaan varmoja suoriutujia, ja TPS onkin saanut kasaan laadukkaan puolustusarsenaalin. Henrik Tallinderin ja Olli Juolevin lähdöt tuntuvat, mutta jatkajiin lukeutuivat muun muassa Ilkka Heikkinen ja Lucas Ekeståhl-Jonsson, joiden varaan on helppo lähteä rakentamaan laadukasta pakkikalustoa.

Uusina pelaajina pakistoon ovat liittyneet muun muassa monipuolinen Santeri Lukka, vahva oman pään taitaja Joe Piskula sekä Liigassa tähtistatuksella operoiva Topi Jaakola. Vielä kun Elmeri Erosen ura jatkuu Turussa, voidaan TPS:n puolustuksen kärkikuusikon sanoa olevan erinomainen.

Hyökkäyspäässä tulosta pystyvät tekemään niin Jaakola, Lukka, Heikkinen kuin Ekeståhl-Jonsson. Jokainen heistä pystyy pelaamaan myös laadukkaasti omassa päässä. Etenkin Jaakola voi olla koko sarjan parhaimpia yleispuolustajia.

Kiekollista osaamista löytyy myös Eroselta, mutta hän jää lähtökohtaisesti enemmänkin puolustavaksi pelaajaksi. Ja se ruutu mieheltä hoituukin hyvin. Piskula tuo alakertaan kovuutta, ja mies onkin Liigaan hyvä kolmosparin puolustaja.

Taustatukea antavat nuoret Bernard Isiguzo, Olli Kaskinen ja Eetu Pylkkänen sekä kokenut Juuso Forsström, joista jokainen pystyy paikkaamaan poissaolijoita kelvollisesti. Ennen Jaakolan tuloa TPS:n alakerta näytti haavoittuvaiselta, mutta entisen leijonatähden sopimus muutti kaiken.

Hyökkäys

TPS:n hyökkäyspää on kokenut rajuja menetyksiä, kun joukkue menetti viime kauden kuudesta tehokkaimmasta hyökkääjästään peräti viisi. He olivat Tomi Kallio, Eric Perrin, Patrik Virta, Petrus Palmu ja Jasper Lindsten. Heistä jokaisen lähtö kirpaisee isosti, mutta Palloseuran toimistolla on tehty loistavaa työtä, sillä turkulaisten hyökkäyskalusto on vahva myös tällä kaudella.

TPS hankki jo viime talvena Oulan Palven HPK:sta, ja sen myötä TPS:ssä pelaa alkavalla kaudella kaksi todellista sentteritähteä. Palven lisäksi isoja tekoja odotellaan Ilari Filppulalta. Tällaista sentterikaksikkoa ei muilta Liiga-seuroilta löydy. Heidän varaan olikin helppo lähteä rakentamaan kärkikenttiä, ja TPS onkin löytänyt taitaville senttereilleen laadukkaita laitureita.

Markkinoilta käteen ovat jääneet Ässissä loistanut Simon Suoranta, KooKoossa ihastuttanut Patrick Bjorkstrand sekä NHL-konkari Lauri Korpikoski. Myös ex-Jukurit-tähti Zach Budish on melko tuore hankinta, sillä hän liittyi joukkueeseen Palven tavoin viime talvena. Tästä nelikosta jokainen pystyy parhaimmillaan yli 40 tehopisteen kauteen, joten Palloseuran kärkiosasto on kunnossa.

Potentiaalisia tehopelaajia löytyy myös muista hyökkääjistä. Etenkin nuoriso-osaston Kaapo Kakko, Lauri Pajuniemi ja Markus Nurmi ovat täynnä potentiaalia. Kakko on saanut pelata harjoituspeleissä ja CHL-otteluissa ykköskentässä, ja hän on sen tason lupaus, että 17-vuotiaalta pelaajalta voidaan odottaa saman tien läpimurtoa. Pajuniemi väläytteli jo viime kaudella, ja ainakin elokuun otteiden perusteella hän on valmis takomaan vahvaa tulosta alkavalla kaudella. Nurmi teki läpimurtonsa jo viime kaudella iskiessään 51 ottelussa 21 tehopistettä, ja kookkaalta laiturilta voidaan odottaa vähintääkin samanlaista tulosta tällä kaudella.

Kaapo Kakko on koko Suomi-kiekon historian lupaavimpia senttereitä. Miehen ensimmäinen Liiga-kausi kuluu kuitenkin laitahyökkääjän tontilla. Kuva: All Over Press

Muista kokemattomimmista pelaajista hyviä otteita odotellaan Elias Karvoselta, Hannu Kurulta ja Teemu Väyryseltä. He tuovat nopeina ja työteliäinä hyökkääjinä tärkeän lisän Palloseuran alempiin kenttiin. Niin tekee myös Jonne Virtanen, josta on hyötyä etenkin fyysisessä pelissä. Virtasen vauhti ei pakosta riitä kevään ratkaisupeleihin, mutta hänestä on edelleen hyötyä pitkän kauden aikana.

Valttikortit ja uhkakuvat

TPS:n joukkueesta ei löydy yhtäkään isoa uhkakuvaa, mutta joitain kysymysmerkkejä löytyy aina. TPS:n kohdalla on syytä muistaa iso vaihtuvuus, mikä voi tuoda ongelmia pelillisiin asioihin, mutta myös joukkuehenkeen.

Pelaajistoa tarkastellessa esiin on nostettava maalivahtiosasto, joka ei ole lähtökohtaisesti Liigan kärkeä. Mestaruuteen vaaditaan huipputason maalivahtipeliä, joten edes hyvät runkosarjaotteet eivät vielä takaa mitään. Tirronen ja Haukeland ovat kokemattomia, ja heidän otteensa tärkeissä paikoissa saattavat olla jotain muuta kuin runkosarjassa.

TPS tavoittelee vain ja ainoastaan mestaruutta, joten Palloseuraa on syytä verrata muihin kärkiseuroihin, kuten Kärppiin, HIFK:hon, Tapparaan ja JYPiin. Etenkin IFK:hon ja Tapparaan verrattaessa esiin nousee kysymys, onko TPS:n alemmat kentät tarpeeksi laadukkaita? Tällä hetkellä alempiin kenttiin on tyrkyllä lähinnä nuoria ja kokemattomia pelaajia, mikä voi olla negatiivinen asia mestaruustaistoa ajatellen.

Turussa on kuitenkin huomattavasti enemmän valttikortteja kuin uhkakuvia. Suurimpiin valttikortteihin kuuluvat pakiston monipuolisuus, todella vahva kärkiosasto sekä myös leveä materiaali.

Seuraa heitä

Oula Palve

Palve, 26, oli viime keväänä sarjan parhaimpia pelaajia. Hän ehti pelata Turussa pudotuspelit mukaan lukien 16 ottelua, joissa hän saalisti upeat 18 tehopistettä. Tältä hyökkäyspään virtuoosilta voidaan odotella huimaa kautta, ja Palvea voikin luonnehtia sarjan yhdeksi parhaimmista hyökkääjistä. Hän on aika lailla samaa tasoa kuin Ilari Filppula, joten TPS:llä on käsissään kaksi todellista supertähteä. Todennäköisintä on, että alkava kausi on Palveen viimeinen Liigassa vähään aikaan.

Kaapo Kakko

Kakko, 17, on Suomi-kiekon suurimpia lupauksia, ja hänet tullaan varaamaan ensi kesänä NHL:ään. Nuorukaisella on ainekset yltää varaustilaisuudessa viiden parhaan joukkoon. Hän on ikäisekseen fyysisesti hyvässä kunnossa, ja Kakko osaa myös käyttää isoa kokoaan hyväkseen. Kakko on ennen kaikkea vahva hyökkäyspään pelaaja, ja hän onkin saanut harjoituskaudella ison ruudun Palloseurassa. Parhaimmillaan tämä nuori mies iskee jo tällä kaudella yli 30 tehopistettä.

Arvio: sija 4

TPS on jälleen vahvoilla runkosarjassa, ja joukkueen minimitavoite on selviytyä finaaleihin asti. Joukkueen ainut iso tavoite on mestaruus, ja se on täysin realistinen. TPS on monessakin mielessä selvästi parempi kuin viime kaudella, joten mitalien ulkopuolelle jääminen olisi iso pettymys. TPS jää kuitenkin meidän rankingissa neljänneksi, sillä kärkijoukkueiden erot ovat äärimmäisen pienet. Palloseuran pelaajistosta ja valmennuksesta puuttuu voittamisen kulttuuria, miksi neljäskään sija ei yllättäisi.

Faneille.comin Liiga-ranking 2018-19:

Kansikuva: All Over Press