Valioliigaennakko: Neljä vuotta rypenyt Manchester United ottaa askeleen lähemmäs kärkeä

Viaplay LogoValioliigakausi 2017-18 polkaistaan käyntiin perjantaina 11.8. Seuraa koko kausi Viaplay-palvelusta.

HOX HOX! Faneille.comin Fantasy Premier League kimppa on avattu. Tsekkaa ohjeet tästä linkistä ja tule mukaan voittamaan huippupalkintoja, joita jaetaan viikoittain.

Ennakkomme ovat edenneet loppusuoralle ja tällä kertaa vuorossa on rankingimme neljänneltä sijalta löytyvä Manchester United. Sir Alex Fergusonin eläköitymisestä alkanut korpivaellus on kestänyt jo neljä vuotta, vaikka jalkapallomaailman suurimpiin jätteihin lukeutuva seura onkin tehnyt isoja rahallisia satsauksia palatakseen huipulle. Myös tänä kesänä kukkaron nyörit ovat olleet löysällä, joskin rahaa on käytetty viisaasti, eikä punnat ole sinkoilleet ainakaan toistaiseksi sinne ja tänne. Jose Mourinho on vahvistanut joukkueen heikoimpia osa-alueita järkevästi ja alkava kausi osoittaa, kykeneekö jättiseura nousemaan vihdoin takaisin kärkikahinoihin.

Viime kausi

Punaisten paholaisten viime kausi oli hyvin kaksipiippuinen. Palkintokaappi täyttyi liigacupin ja Eurooppa liigan pokaaleilla ja kesän Community Shieldistä tuli myös voitto liigamestari Leicesterin kustannuksella. Kauden tärkein anti olikin juuri Eurooppa-liigan voitto, sillä se avasi takaportin alkavan kauden Mestarien liigaan. Viime kauden nurja puoli olikin se, että tätä takaporttia tarvittiin. Sitä tarvittiin, koska United jäi Valioliigassa kuudenneksi, eikä yltänyt sitä kautta hankkimaan pääsylippua Mestarien liigaan.

Joku voisi todeta ettei kärkinelikkoon tarvinnutkaan mahtua, kun tie vei joka tapauksessa Euroopan kermakentille. Tämä on totta, mutta samalla on todettava ettei Manchester United ollut viime kaudellakaan lähimainkaan se seura, joka se oli vielä Fergusonin aikaan. Silloin se sijoittui aina kolmen parhaan sakkiin, hyvin usein jopa mestariksi saakka. Viime kaudella mestaruuden voittanut Chelsea karkasi peräti 24 pisteen päähän, tehdyissä maaleissa United jäi parhaista joukkueista yli 30 osumaa jälkeen.

Valioliigan osalta viime kauden odotukset eivät täyttyneet likimainkaan. Kautta edeltävänä kesänä odotukset nousivat korkealle, kun pois potkittu Louis van Gaal korvattiin Mourinholla, joka pisti heti tuulemaan siirtomarkkinoilla. The Special Onen haaviin tarttui Paul Pogban ja Zlatan Ibrahimovicin kaltaisia tähtiä, eikä Bundesliigan parhaaksi pelaajaksi edellisellä kaudella valittu Henrikh Mkhitaryankaan hassummalta ostokselta vaikuttanut. Lopulta kesän nimettömin hankinta Eric Bailly olikin kesän ostetuista pelaajista viime kaudella kaikkein paras.

Tehoton hyökkäyspeli sai paljon anteeksi, sillä toisessa päässä kenttää Mourinhon suojatit olivat vahvoja. 38 liigaottelun aikana oma verkko heilahti vain 29 kertaa, joka oli Tottenhamin jälkeen vähiten koko sarjassa. Tiiviin puolustuspelin rakentamisen Mourinho on aina osannut, eikä sen kanssa ollut ongelmia tälläkään kertaa.

Mestarista 24 pisteen taakse jääminen kuulostaa hurjalta ja onkin sitä, mutta pelillisesti Manchesterin punaiset eivät olleet niin kaukana sarjan parhaimmasta. Hyvin usein ottelut olivat Unitedin näpeissä ja vastustaja selkeästi alakynnessä. Hyvistä otteista huolimatta tuloksen tekeminen oli todella haastavaa, mistä kertoo peräti 15 tasapeliä kauden liigaotteluissa. Tappioita kertyi vain viisi, mikä on tismalleen sama määrä kuin mestari Chelsealla. Tasapelien onkin helppo nähdä olleen Unitedin menestyksen esteenä.

Erityisesti kotikentällä Old Traffordilla punaiset jäivät suuresta ennakkosuosikin asemasta tasapeliin sarjataulukon alemman kastin joukkueita vastaan. Esitykset olivat parhaimmillaan jopa loistavia, mutta silti tuloksena oli usein pistejako. Unelmien Teatterista pisteen hakivat muun muassa Stoke, Burnley, Hull, Bournemouth ja WBA. Nämä ovat niitä otteluita, joissa pesäeroa kärkeen tuli runsaasti.

Mourinhon ensimmäinen kausi Old Traffordilla oli pelillisestä eteenpäin menoa van Gaalin ajoista, mutta tuloksellisesti tehtävää jäi vielä rutkasti.

Siirrot

Sisään: Romelu Lukaku (Everton), Victor Lindelöf (Benfica), Nemanja Matic (Chelsea)

Ulos: Wayne Rooney (Everton), Adnan Januzaj (Real Sociedad), Timothy Fosu-Mensah (Crystal Palace, laina), Cameron Borthwick-Jackson (Leeds, laina), Zlatan Ibrahimovic (?)

Tähän kaksikkoon on kulunut iso tukko rahaa, tuleeko myös tulosta? (GettyImages)

Lähtökohdat

Zlatan Ibrahimovicin polven hajoaminen ja siitä johtuva ensi vuoden puolelle kestävä toipuminen pakotti Mourinhon etsimään uutta hyökkääjää. Zlatanin sopimuksessa ollut optio toisesta kaudesta jätettiin ymmärrettävistä syistä käyttämättä ja katseet suunnattiin muualle. Alkukesästä Antoine Griezmann oli huhuissa ja vahvasti Unitedin mies, mutta yllättävänä käänteenä ranskalaisen nykyinen seura Atletico Madrid määrättiin siirtokieltoon. Griezmann päätti osoittaa seuralleen uskollisuutta ja jäädä vielä ainakin kaudeksi, sillä hänen lähtönsä olisi jättänyt punavalkoiset ongelmiin, koska korvaajan hankinta ei olisi ollut mahdollista.

Seuraavaksi Mourinho yritti hankkia Alvaro Morataa, mutta kaupanteko Real Madridin kanssa tökki. Morata oli halukas lähtemään ja ehtikin alkaa jo Instagram-palvelussa seuraamaan kaikkia sinne liittyneitä Punaisten paholaisten pelaajia. Samaan aikaan Chelsealla oli samanlaisia vaikeuksia Evertonin kanssa, vaikka Romelu Lukakun siirtoa takaisin vanhaan seuraansa pidettiin jo lähes varmana. Mourinho tekikin yllättävän liikkeen ja käänsi katseensa aikanaan Goodison Parkille myymänsä belgialaisen suuntaan. Pian tuo kauppa lyötiinkin lukkoon, Lukaku siirtyi Manchesterin punaisiin ja Lontossa jäätiin ihmettelemään kuinka tässä näin kävi. Hassua kyllä, Chelsea päätyi myöhemmin ostamaan Moratan, joten molemmat seurat aloittavat uuden kauden toistensa alunperäiset siirtokohteet kärkipelaajanaan.

Toinen hyvin tärkeä siirtokohde Unitedin kannalta oli keskikentän pohjapelaajan löytyminen. Michael Carrick on jo 36-vuotias ja vaikka hän edelleen varsin käyttökelpoinen pelaaja onkin, oli uusi hankinta äärimmäisen tarpeellinen. Chelsea löysi itselleen uuden keskikenttämiehen ManU:nkin tavoittelemasta Monacon Tiemoué Bakayokosta, eikä aiemmin tuota paikkaa miehittänyt Nemanja Matic ollut halukas jäämään penkkimiehen rooliin. Mourinhon Chelsea-vuosilta tuttu Matic putosi lusitaanille kuin syliin, mutta johtuen kilpasuhteista ja mahdollisesti myös Lukakun tapauksesta, joutui United maksamaan serbistä kovan hinnan. Pelaajatyypiltä Matic on juuri sitä, mitä punaisten keskikenttä kaipaa.

Maticin ja Lukakun siirtojen takana oli jonkun sorttiset siirtosaagat, mutta kolmas hankinta Victor Lindelöf irtosi Benficasta ilman suurempia vääntöjä. Vaikka puolustus toimi viime kaudella pääasiassa hyvin, oli varsin perusteltua vahvistaa toppariosastoa yhdellä miehellä. Joukkueessa on monta laadukasta keskuspuolustajaa, mutta heistä ei saa muodostettua kaksikkoa jotka olisivat lähelläkään Fergusonin kultakaksikkoa: Nemanja Vidic ja Rio Ferdinand. Viime kesän hankinta Bailly on osoittanut vidicmäisiä otteita, mutta kaipaa rinnalleen vielä sen ”Ferdinandin”. Lindelöf on hyvä pallollinen toppari, mutta siirto kevyemmästä Portugalin pääsarjasta 23-vuotiaana Valioliigaan voi olla todella iso koitos. Ensimmäinen kausi voi hyvinkin olla ruotsalaiselle vaikea ja avauskokoonpanon paikka Baillyn rinnalla ei missään nimessä ole kiveen hakattu. Kesän harjoitusotteluissa Lindelöfillä on ollut paljon vaikeuksia.

Pogban ensimmäinen kausi Manchester Unitedissa jätti toivomisen varaa. Keskikenttä ei ollut organisoitu ranskalaisen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla ja hän joutui pelaamaan itselleen epäsuotuisissa rooleissa. Pogban pelaajatyyppi ei sovi kymppipaikalle, sillä hän ei ole tappavan tehokas hyökkäyspäässä ja hänen taitonsa menevät siellä hukkaan. Toisaalta häntä ei kuuluisi peluuttaa myöskään liian alhaalla, jossa puolustusvelvoite kasvaa ja kurinalaisuutta vaaditaan enemmän. Parhaimmillaan Pogba pelaa keskikentän vapaammassa roolissa, jossa työnteon hoitavat muut pelaajat ja hän pääsee keskittymään pelintekoon ja mestarillisten syöttöjen tarjoiluun.

Juuri Pogba tulee olemaan se, joka eniten nauttii Maticin saapumisesta joukkueeseen. Yhdessä Ander Herreran kanssa he muodostavat hienosti toisiaan täydentävän kolmikon, jossa Matic on pohjalla varmistavana lenkkinä, Herrera raataa hullun lailla ja Pogba korjaa hedelmät ja loistaa omana itsenään. Paperilla Unitedin keskikenttä on nyt loistavassa tasapainossa ja Pogbalta on toisella kaudellaan lupa odottaa huomattavasti enemmän, mitä hän ensimmäisellä tarjosi.

Hyökkäyspäähän Mourinholla on käsissään paljon erilaisia vaihtoehtoja, joita voi peluuttaa useilla eri formaatioilla. Oletettavasti 4–3–3-formaatio tulee olemaan kovassa käytössä, mutta myös Mourinho suosimaa 4–2–3–1-muotoa tullaan näkemään, kuten myös jo viime kaudella nähtyä kolmen topparin linjaa. Etenkin kovempia vastustajia vastaan Mourinho lähtee mielellään puolustus edellä ja tällöin kolmen topparin asettaminen kentälle on hyvin varteenotettava vaihtoehto. Viime kaudella tuosta nähtiin loistava esimerkki, kun United nollasi kolmea keskuspuolustajaa käyttäen Chelsean Old Traffordilla kauden loppupuolella.

Pääasiassa hyökkäys rakennetaan yhden kärjen varaan, jota siivittävät kaksi laitahyökkääjää ja tulitukea takaa tarjoaa Pogba. Kärkimiehen rooli on luonnollisesti nakutettu Lukakulle, jota tarvittaessa tuuraa Marcus Rashford. Laidoille nimiä riittää, mutta suurimmat minuutit tulee todennäköisesti pelaamaan oikealla puolella Mkhitaryan ja vasemmalla Anthony Martial sekä Rashford. Myös seuran omalla pojalla Jesse Lingardilla tulee olemaan roolinsa rotaatiossa, eikä Juan Matakaan tule todennäköisesti täysin ilman vastuuta jäämään.

Vaikka laitarooleihin on tarjolla useita vaihtoehtoja, on Mourinho koko kesän jahdannut vielä yhtä vahvistusta. Internazionalen Ivan Perisic on yhdistetty kesän alusta saakka Unitediin monen monta kertaa, mutta ilmeisesti seurat eivät meinaa päästä sopuun kroatialaisesta maksettavasta siirtokorvauksesta. Nyt katse onkin kohdistettu Real Madridin Gareth Baleen, joka olisi mahdollisesti saatavilla, Los Blancosin jahdatessa Monacon Kylian Mbappea, jonka megalomaaniseen siirtosummaan saisi mukavan siivun walesilaisen myynnistä.

Mourinho on rakentanut joukkuetta nyt kahden kesän ajan maltillisesti, vaikka rahaa onkin palanut suuria summia. Määrällisesti seitsemän hankintaa ei ole erityisen paljon, esimerkiksi edeltäjä van Gaal teki samassa ajassa 11 ostosta. Nyt onkin määrän sijasta keskitytty laatuun ja korjattu niitä osa-alueita, jotka ovat korjausta vaatineet.

Pelillisesti Manchester United ei tule kokemaan mitään täyskäännöstä kesän aikana. Mourinho pitää omasta pelikirjastaan kiinni ja puolustuspelaaminen tulee edelleen olemaan vahvassa osassa. Tärkeintä onkin nyt löytää vahvan puolustuksen päälle myös tappavan tehokas hyökkäyspeli. Keskikentän korjattu tasapaino tulee varmasti osaltaan avaamaan solmuja hyökkäyspäässä ja loppu onkin sitten hyökkääjien vastuulla. Viime kaudella 25 maalia Evertonin paidassa Valioliiga-kentillä naulannut Lukaku on paljon vartijana Unitedin menestyksen suhteen.

Pelkästään kärjen varaan maalinteko ei voi kuitenkaan nojata. Tämä nähtiin jo viime kaudella kun Zlatan iski 17 liigamaalia, vaikka kausi jäikin loukkaantumisen takia hieman vajaaksi. Ruotsalaisen takaa ja laidoilta ei löytynyt tarpeeksi tulitukea, johon on tultava parannus alkavan kauden osalta. Zlatanin jälkeen parhaat maalintekijät olivat Mata kuudella osumallaan, jota seurasivat Wayne Rooney, Rashford sekä Pogba viidellä kihauksella.

Alkavan kauden ohjelmistoon astuu mukaan Mestarien liiga, joka tuo oman mausteensa kalenteriin. Unitedin kannalta tämä ei ole erityisen ongelmallista, sillä leveyttä joukkueesta löytyy, samoin kokemusta tiukasta otteluohjelmasta. Viime kaudella punaiset menivät Eurooppa liigassa ja liigacupissa päätyyn asti, joiden lisäksi otteluita FA Cupissakin kertyi neljä. Tiivis otteluohjelma kuormitti pelaajia runsaasti ja loppukaudesta Valioliigassa nähtiin kierrätystä ja ykköseksi prioriteeteissa noussut Eurooppa liiga pelattiin ykkösnyrkillä. Esimerkiksi Pogba pelasi todella paljon viime kaudella, peräti 51 ottelua.

Manchester Unitedin lähtökohdat alkavaan kauteen ovat valoisammat kun kertaakaan aikaisemmin aikana jälkeen Sir Alex Fergusonin. Hankinnat ovat olleet hyviä ja nyt koittaa legendaarinen ”Mourinhon toinen kausi”. Lusitaani on ollut kaikissa pesteissään vahvimmillaan aina toisella kaudellaan, tarkemmin sanottuna ne ovat päättyneet joka kerta mestaruuteen jo Porton valmennusvuosista lähtien.

Jose Mourinho on saanut kaikki joukkueensa lentoon toisella valmennuskaudellaan. (Mike Hewitt/Getty Images)

Avainpelaajat

Fergusonin jälkeisen ajan tärkein pelaaja Manchester Unitedille on ollut tolppien välissä seisova David de Gea. Espanjan maajoukkueen ykkösvahti on ollut Valioliigan paras torjuja jo useamman kauden ajan ja hän on pystynyt pitämään joukkuettaan pystyssä vaikean neljä vuotta kestäneen jakson. Ilman de Geaa korpivaellus olisi ollut vielä kertaluokkaa synkempi. Espanjalainen tulee alkavallakin kaudella olemaan yksi joukkueen tärkeimpiä lenkkejä ja se mies johon voi viimeiseen asti luottaa.

De Geaa turvaavasta puolustuslinjasta löytyy oikealta laidalta Antonio Valencia, jonka panos on myös ollut korvaamaton jo pidemmän aikaa. Ecuadorin voimapesä on noussut vanhemmalla iällä sarjan parhaiden oikeiden puolustajien joukkoon ja hänen ansionsa viime kaudella noteerattiin valintana Manchester Unitedin parhaaksi pelaajaksi. Valencian atleettisuus hakee vertaistaan ja häneltä pallon riistäminen on äärimmäisen vaikeaa. Sirkustemppuja miehen kikkakirjasta ei löydy, mutta sitäkin uutterampi työnteko kahden suunnan pelissä kuuluu olennaisena osana ecuadorilaisen pirtaan.

Aiheestakin kritiikkiä saanut Pogba voidaan myös hyvällä syyllä laskea joukkueen avainpelaajaksi. Viime kauden haasteista huolimatta hän oli äärimmäisen tärkeä palanen joukkuetta, jonka huomasi parhaiten silloin kun mies ei ollut kentällä. Kuten todettua – on tämä se kausi – jolloin Pogban on parannettava otteitaan ja samalla noustava entistäkin arvokkaammaksi palaseksi Unitedin konehuoneessa.

Kärjessä Lukakun on yksinkertaisesti onnistuttava, jotta Manchesterin punaisten marssi kohti Valioliigan ja Euroopan huippua voi tapahtua. Kaiken järjen mukaan Belgian jätti myös onnistuu, sillä Valioliigan hän tuntee nuoresta iästään huolimatta jo paremmin kuin omat taskunsa, eikä viime kauden 25 maalia jätä kysymysmerkkejä. Tuskin 24-vuotias pelaaja kesken kaiken hyytyykään.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–3–3)

Uhkakuvat

Viime kauden ongelma – maalinteko – on joukkueen uhkakuva numero yksi. Toistaiseksi kärkimiehen ympärille ei ole tehty hankintoja, joten edelleen samat miehet vastaavat siitä, että maalinteko ei jää pelkästään Lukakun vastuulle. Martial, Rashford, Mkhitaryan ja kumppanit saavat parantaa rutkasti maalimäärissä, mikäli United haluaa edes haastaa kärkiporukoita. Iso osa viime kauden maalinteko-ongelmista johtui pelitavasta ja ratkaisumallien puutteesta, mutta myös viimeistely jätti toivomisen varaa. Laitahyökkääjien on parannettava henkilökohtaisella tasolla rutkasti. Mestaruustaistoon mieliäkseen ManU ei voi jäädä Bournemouthin taakse tehdyissä maaleissa.

Ota seurantaan

Andreas Pereira. 21-vuotiaalla Brasilian ja Belgian passit omaavalla keskikenttämiehellä on valtava potentiaali. Pereira on ihastuttanut otteillaan jo useammalla preseasonilla, mutta aikaisemmin van Gaal, tai sen paremmin Mourinhokaan eivät ole uskaltaneet antaa hänelle luottoa. Viime kaudella brassin kanssa toimittiin järkevästi ja hänet lainattiin Espanjan pääsarjassa pelanneeseen Granadaan. Espanjassa pelit kulkivat loistavasti. Vaikka Granada putosi kauden päätteeksi sarjaporrasta alemmas, voi Pereiran kauden sanoa olleen menestys. Nuorukainen iski keskikentältä viisi maalia ja tarjoili kolme maalisyöttöä, jotka ovat putoajajoukkueen mittapuulla hyvät lukemat.

Vahva viime kausi ja jälleen hienosti sujunut preseason takasivat Pereiralle paikan Unitedin ykkösmiehistössä. Oletettavasti näytön paikkoja on luvassa ja ne hyvin käyttämällä voi nuorukainen nousta parrasvaloihin alkavan kauden aikana. Koulutukseltaan Pereira on hyökkäävä keskikenttämies, mutta häntä pystyy peluuttamaan myös keskikentän puolustavimmissa rooleissa ja tarvittaessa myös laidalla.

Andreas Pereira loisti jälleen kesän harjoitusotteluissa. (Ezra Shaw/Getty Images)

Arvio

Manchester United tulee lähemmäs kärkeä ja 24 pisteen päähän mestarista jääminen ei tule kuuloonkaan. Mestaruus jää vielä kuitenkin haaveeksi ja samalla murtuu Mourinhon toisen kauden taika. Mourinho on rakentanut joukkuetta viisaasti ja suunta on oikea. Ensi kaudella tullaan näkemään selkeästi parasta Fergusonin ajan jälkeistä Unitedia.

Faneille.comin Valioliiga-ranking 2017-18

Kansikuva: Harry How/Getty Images