Kausitodistus: KalPa – Kuopiolaiset näyttivät, että nimet selässä eivät ratkaise mitään

Ruutu LogoLiigan kausi päättyi, mutta Pitsiturnaus häämöttää jo kulman takana. Voit seurata maan parasta kiekkoa jälleen ensi kaudella Ruutu+ -palvelun kautta.

KalPaa povailtiin vielä syksyllä sarjataulukon häntäpäähän. Kuopiolaiset pelasivat kuitenkin hämmästyttävän hyvän runkosarjan, minkä jälkeen joukkue laittoi vain isompaa vaihdetta silmään. Tuloksena oli lopulta hopeiset mitalit, mihin kukaan Kuopion ulkopuolella ei varmasti uskonut ennen kauden alkua.

Maalivahdit

KalPa lähti kauteen osittain uudistuneella maalivahtiosastolla, kun mainion kauden Hermeksessä pelannut Denis Godla saapui vahvistamaan kuopiolaisten rivejä. Eero Kilpeläinen kantoi kuitenkin tuttuun tapaan joukkueen ykköstorjujan viittaa, mutta 31-vuotiaan maalivahdin murheena oli loukkaantumiset. Kilpeläiselle kertyikin minuutteja vain 35 ottelussa runkosarjassa. KalPa joutuikin turvautumaan apuvoimiin, kun Niko Hovinen saapui loppuvuodesta muutamaksi otteluksi joukkueen maalin suulle. Kilpeläinen pelasi kuitenkin aina terveenä ollessaan. Juvan Pallon kasvatti ei ollut alkukaudesta aivan terävimmillään, mutta paransi otteitaan runkosarjan edetessä. Pudotuspeleissä Kilpeläinen torjuikin hämmästyttävällä tasolla ja oli ehdottomasti sarjan paras maalivahti. Myös Godlan sesonki sujui mainiosti ja 22-vuotias maalivahti esiintyi mainiosti aina vastuuta saadessaan.

Puolustus

Jos kuopiolaisten tolppien välistä löytyi onnistujia, niin vähintään samaa voi sanoa joukkueen puolustuksesta. Vielä syksyllä KalPan takalinjat nostivat ilmoille paljon kysymysmerkkejä, mutta kauden mittaan monet puolustajat ottivat valtavia kehitysaskeleita eikä päitä kylmännyt finaaleissakaan. Varsinkin Juuso Riikola, Niko Mikkola ja Joonas Lyytinen nostivat profiileitaan päättyneellä kaudella. Lisäksi Santeri Lukan sesonki oli KalPankin mittapuulla poikkeuksellisen mainio. Eetu Sopasen loukkaantuminen jo syksyllä oli paha takaisku kapealla materiaalilla operoivalle nipulle, mutta KalPa selvisi tästäkin kuivin jaloin. Takalinjoilta ei löytynyt yhtään alisuorittajaa, vaan jokainen puolustaja täytti ruutunsa ja enemmänkin.

Hyökkäys

Onnistujia täynnä oli myös KalPan hyökkäyskalusto. Jaakko Rissanen, Janne Keränen ja Jesse Mankinen muodostivat kuopiolaisten mainion ykkösnyrkin ja kolmikko miehitti kolme kärkisijaa kuopiolaisten sisäisessä pistepörssissä. Triosta jokainen tekikin uuden henkilökohtaisen piste-ennätyksensä Liigassa. Kolmikko nakutti yhteensä peräti 124 tehopistettä. Ykkösnyrkki aloitti pudotuspelit, mutta katosi kuvasta finaalisarjassa. KalPa olisi kaivannut ehdottomasti onnistumisia tehopelaajiltaan, jotta mestaruus olisi ollut mahdollinen.

Janne Keräsellä riitti päättyneellä kaudella juhlittavaa. Laituri tykitti runkosarjassa peräti 24 täysosumaa. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Myös Matias Myttynen teki uuden piste-ennätyksensä ja 27-vuotiaan hyökkääjän sesonki oli lähes satumainen. Tryoutin kautta sopimuksen KalPaan saanut sentteri pelasi hämmästyttävän hyvän kauden, mikä palkittiin jo hyvissä ajoin kahden vuoden jatkosopimuksella. Myttynen saalisti päättyneellä kaudella 39 tehopistettä, mikä oli yli puolet enemmän kuin miehen edellinen ennätys oli.

Kuopiolaisten hyökkäyksestäkin voisi luetella onnistujien joukkoon käytännössä jokaisen. Alisuorittajia ei ollut, vaan Pekka Virta valmennustiimeineen onnistui repimään hyökkääjistäkin aivan kaiken irti.

Kokonaisuus

KalPan kausi oli lähtökohtiin nähden hämmästyttävän hyvä. Joukkuetta povailtiin ennakoissa pääosin vain sarjataulukon häntäpäähän ja kuopiolaisten sulamista odoteltiin koko kausi. Pienestä kevään suvantovaiheesta huolimatta sitä ei kuitenkaan tullut, vaan KalPa laittoi pudotuspeleissä vain isompaa vaihdetta silmään.

Kuopiolaiset suoraviivaistivat pelitapaansa hieman päättyneelle kaudelle. Äärimmäisen kiekollisesta pelitavasta tunnettu Virta teki tarvittavat pelilliset muutokset, joiden avulla rajallisesta materiaalista saatiin aivan kaikki irti. KalPan menestyksen elinehtona oli myös avainpelaajien kestäminen ehjänä, mitkä olivat vaivanneet kuopiolaisia aikaisempina kausina.

Arvosana: 10-

Vain mestaruus jäi puuttumaan. KalPan kausi oli loistava ja lähtökohtiin nähden hopea oli käsittämätön suoritus. Joukkueesta ei löytynyt lainkaan alisuorittajia, vaan valtaosa pelaajista otti kauden aikana huimia kehitysaskeleita.

Tulevaisuus

Kuopiossa on edessä muutoksien kesä. Yksi iso aikakausi päättyi finaaleihin ja KalPan kirjassa kääntyy uusi sivu. KalPa ilmoitti jo syksyllä, että pitkään seurassa valmentanut Pekka Virta ei jatka enää ensi kaudella joukkueessa, vaan Sami Kapanen nousee päävalmentajaksi. Uusi päävalmentaja asettaa tietysti pieniä kysymysmerkkejä ensi kauden suhteen, vaikka Kapasen arvoa päättyneen kauden menestyksen suhteen ei pidä väheksyä. Myös pelaajiston osalta KalPassa tapahtuu paljon muutoksia. Lähes kaikkien avainpelaajien sopimukset päättyivät tähän kauteen ja erityisesti hyökkäyksen suhteen palaset menevät todennäköisesti täysin uusiksi.

Kausitodistukset 2016-17:

Kansikuva: Jesse Karjalainen / All Over Press