Valioliigaennakko: Jos Pep Guardiola on oppinut virheistään, on Manchester City sarjan suurin mestarisuosikki

Viaplay LogoValioliigakausi 2017-18 polkaistaan käyntiin perjantaina 11.8. Seuraa koko kausi Viaplay-palvelusta.

HOX HOX! Faneille.comin Fantasy Premier League kimppa on avattu. Tsekkaa ohjeet tästä linkistä ja tule mukaan voittamaan huippupalkintoja, joita jaetaan viikoittain.

Valioliigaennakoissa ollaan saavuttu päätepysäkille. Faneille.comin rankingin ensimmäiseltä sijalta löytyy kovia satsauksia tehnyt Manchester City, joka on tasaisen kärkipään suurin mestarisuosikki. Viime kaudella Pep Guardiola sai oppia englantilaisen jalkapallon lainalaisuuksia kantapään kautta, mutta nyt katalaanin ja Man Cityn pitäisi olla huomattavasti valmiimpi.

Viime kausi

Kiima viime kautta silmällä pitäen alkoi Manchesterin itäpuolella jo helmikuussa 2016, kun City ilmoitti tehneensä valmentajasopimuksen Pep Guardiolan kanssa. Bayern Münchenistä tullut entinen huippupelaaja aloitti ryminällä heittäen fanien rakastaman seuralegenda Joe Hartin koirankoppiin. Uusia miehiä Etihadille tuli peräti 160 miljoonalla punnalla, joten odotukset olivat korkealla.

Kovalla CV:llä Etihad Stadiumille saapunut katalaaniluotsi vastasi hypeen ja sai joukkonsa lentoon heti alussa, Cityn voitettua kauden kymmenen ensimmäistä virallista peliään. Vaikeudet alkoivat lokakuun alussa, kun Tottenham selätti Guardiolan miehistön White Hart Lanella ja paljasti joukkueen heikot kohdat. Seuraavat kolme kotiotteluaan City tasasi Evertonin, Southamptonin ja Middlesbrough’n kanssa, mikä aiheutti ensimmäiset naarmut lähes jumalhahmona pidetyn Guardiolan sädekehään. Syksyn vaikeuksien myötä City-luotsi alkoi veivaamaan formaatioiden kanssa, mikä syöksi joukkueen entistä syvemmille vesille. Etenkin kovan prässin alla City oli ajoittain pahassa pinteessä.

Kauden pahimman nöyryytyksen Oasis bändistä tuttujen Gallagherin veljesten kannattama seura koki tammikuussa, kun Everton murskasi Guardiolan poppoon peräti 4–0. Synkkä iltapäivä Goodison Parkilla avasi luotsin silmät, joka palasi alkukaudesta toimineeseen 4–1–4–1-ryhmitykseen ja mukautti joukkuettaan selvästi maltillisempaan pelityyliin.

Nihkeitä pelejä City pelasi myös keväällä, mutta loppusyksyyn verrattuna otteet paranivat huomattavasti. Lopulta pistepussiin kertyi 78 tikkiä, mikä oikeutti 3. sijaan ja suoraan paikkaan Mestarien liigan lohkovaiheessa. Eroa mestari Chelseaan kertyi kuitenkin 15 pistettä, mikä on valtaisa takamatka ottaen huomioon Cityn panostukset. Viime kausi oli myös ensimmäinen pokaaliton kausi Guardiolan menestyksekkäällä valmentajauralla.

Kaiken kaikkiaan Man Cityn kausi 2016-17 oli erittäin vuoristoratamainen, niin tuloksellisesti kuin pelillisesti. Guardiola sai oppia kantapään kautta, ettei Cityn materiaali ollut niin hyvä, kuin mihin hän oli tottunut, eikä pelien kontrollointi pallolla ole niin helppoa kovatempoisessa Valioliigassa.

Siirrot

Sisään: Bernardo Silva (AS Monaco), Ederson (Benfica), Kyle Walker (Tottenham), Danilo (Real Madrid), Benjamin Mendy (AS Monaco), Eliaquim Mangala (Valencia, palasi lainalta), Samir Nasri (Sevilla, palasi lainalta), Douglas Luiz (Vasco Da Gama, lainattiin Gironaan)

Ulos: Pablo Zabaleta (West Ham), Kelechi Iheanacho (Leicester), Willy Caballero (Chelsea), Nolito (Sevilla), Bacary Sagna (?), Aleksandar Kolarov (AS Roma), Jesus Navas (Sevilla), Gael Clichy (Basaksehir), Fernando (Galatasaray), Joe Hart (West Ham, laina+osto-optio)

Lähtökohdat

Valmentajana Guardiola edustaa idealistista koulukuntaa. Juuri luotsin idealismi ja siitä heijastuneet taktiset valinnat olivat se, mikä teki Cityn viime kaudesta niin vaikean. Esimerkiksi Guardiolan pyrkimys puolustaa pallolla teki Citystä erittäin haavoittuvaisen. Pelitapa oli monesta kohtaa ylihyökkäävä, eikä Valioliigassa olla hetkeen nähty huippujoukkuetta, joka olisi tilanteenvaihdoissa niin haavoittuvainen.

Guardiolan idealismi näkyi myös hankinnoissa, joita luotsi viime kesänä teki. Vaikka puolustus tiedettiin ikääntyneeksi ja heikoksi, ei luotsi tehnyt tarvittavia siirtoja oman pään vahvistamiseksi. Uudella puolustajien siirtoennätyksellä tullut John Stones on loistava jalkapalloilija, mutta ei järin hyvä puolustaja. Claudio Bravo taas hankittiin maalin suulle hyvän jalalla pelaamisen ansiosta, mikä kostautui itseluottamuksensa menettäneen chileläisen jouduttua torjuntatilanteisiin.

Tämän kesän hankinnat kuitenkin viestittävät, että Guardiola on ottanut viime kaudesta opikseen. Koko laitapakkiosasto lähti vaihtoon, kun Bacary SagnaPablo ZabaletaGael Clichy ja Aleksandar Kolarov laitettiin pihalle. Ainoastaan Romaan siirtyneestä Kolarovista City sai pienen korvauksen, mutta kokenut nelikko vapautti runsaasti tilaa palkkabudjettiin. Esimerkiksi Sagna nautti kuusinumeroista viikkopalkkaa.

Uusiin laitapakkeihin on kulunut arviolta 130 miljoonaa puntaa DanilonKyle Walkerin sekä Benjamin Mendyn pukiessa taivaansinistä paitaa päälleen tulevalla kaudella. Näin ollen City on rikkonut puolustajasta maksetun siirtoennätyksen vuoden sisään jo kolmeen otteeseen. Kulutusta on kauhisteltu, mutta se oli lopulta odotettua ja tarpeellista. Laitapakit ovat aina olleet Guardiolalle tärkeitä työkaluja ja hyvin ylöspäin pelaavien sekä juoksuvoimaisten puolustajien myötä Cityn pelaamisesta tulee entistä monipuolisempaa.

Tottenhamista 50 miljoonalla punnalla tullut Kyle Walker ehti olla maailman kallein puolustaja vain muutaman päivän. (Bob Levey/Getty Images)

Guardiola ei jäänyt haaveilemaan Bravon tasonnostosta, vaan hankki tolppien väliin brassivahti Ederson Moraesin, joka on lupaava torjuja, mutta iso kysymysmerkki. Edukseen Confederations Cupissa esiintyneeseen Bravoon verrattuna Edersonin pitäisi kuitenkin olla selkeä parannus. Siihen oikeastaan riittä jo se, että 23-vuotias brassi onnistuu torjumaan laukauksia.

Myös vahva hyökkäyspää sai lisää ruutia, kun Monacossa hurmannut Bernardo Silva naarattiin Manchesteriin jo toukokuun lopulla. Taivaansinisten hyökkäys alkaakin olla jo sillä tasolla, ettei sinne uusia pelaajia kannata odotella. Jos vahvistuksia vielä tulee, suuntautuvat ne todennäköisesti puolustukseen. Laatutoppari ja Mendyä stunttaava vasen puolustaja olisivat edelleen tilauksessa.

Uudet hankinnat ovat tehneet Citystä huomattavasti monipuolisemman joukkueen, joka taipuu erilaisiin ryhmityksiin. Viime kaudella erinomaisesti toiminut 4–1–4–1 lienee edelleen Cityn ykkösformaatio, mutta harjoituskaudella käytettyä 3–5–2-muotoa nähtäneen myös kauden mittaan. Jälkimmäisen käyttöä puoltaa paitsi vaativiin wingbackin rooleihin soveltuvat pelaajat – toisin kuin viime kaudella – myös kahden hyökkääjän taktiikka, jonka turvin joukkue saa Sergio Agüeron sekä Gabriel Jesusin yhtä aikaa kentälle. 4–1–4–1 taas tukee Kevin De Bruynen ja David Silvan vahvuuksia.

Todennäköisesti City tulee kuitenkin käyttämään useampia eri formaatioita riippuen joukkueen terveystilanteesta ja vastustajasta. Pelitavallisesti City tulee olemaan mielenkiintoinen joukkue. Taivaansiniset tulevat guardiolamaisesti hallitsemaan palloa ja pyrkivät voittamaan tiloja, mutta jatkaako Pep viime keväänä nähdyllä maltillisemmalla sapluunalla vai pyrkiikö luotsi viemään joukkueensa peliä totaalisempaan suuntaan?

Lyhytsyöttöpelaamista, näyttäviä syöttökombinaatioita ja korkeaa prässiä Etihadilla tullaan takuuvarmasti näkemään, mutta juuri tasapainon löytäminen on avain Cityn menestykseen. Viime joulukuussa Guardiola teki taktisen itsemurhan Leicesteriä vastaan nostamalla prässin ylös ja sen myötä linjan korkealle. Vastaiskujoukkueena tutuksi tulleet Ketut kiittivät, hyökkäsivät isoon tilaan linjan taakse ja murjoivat 3–0-lukemat jo avauspuoliajalla. Toisin sanoen Guardiolan täytyy huomioida vastustajan vahvuudet aiempaa paremmin ja kuten luotsi viime kaudella totesi, täytyy Valioliigassa pisteitä saadakseen fokuksen olla koko ajan täpissä. Kovatempoisessa Valioliigassa peli myös virtaa huomattavasti muita sarjoja vapaammin, mikä tekee pelien kontrolloimisesta haastavampaa.

Guardiolan käytöstä löytyy loistava materiaali, joka taipuu moneen eri muotoon. Ryhmä mahdollistaa myös pelitavalliset muutokset pelien sisällä. Jos City haluaa suoraviivaistaa peliään voi Pep kaivaa kehiin Raheem Sterlingin tai Leroy Sanen kaltaisia nopeita pelaajia, kun taas Ilkay Gündogan ja David Silva mahdollistavat pelivälineen hallinnoinnin.

Puutteita myös Cityn pakasta löytyy, esimerkiksi keskuspuolustus on heikoilla kantimilla jos ja kun Vincent Kompany loukkaantuu. Myös keskikenttää ankkuroivan Fernandinhon paikalle joukkue kaipailisi parempaa vaihtoehtoa, vaikka vuoden jatkolapun tehnyt Yaya Toure esiintyi sotakirveiden hautaamisen jälkeen erinomaisesti. Hyökkäyspäähän Cityltä löytyy kuitenkin niin loistavia pelaajia, että jokainen joukkue saa olla varpaillaan.

Cityn lähtökohdat ovat näin ollen erinomaiset. Kunhan Guardiola vaan on ottanut opikseen ja muovaa pelitapaansa paremmin Valioliigan lainalaisuuksia mukailevaksi.

Avainpelaajat

Citystä ei tähtiloistoa puutu. Jos yksi pelaaja täytyy nostaa ylitse muiden, on se Kevin De Bruyne. 26-vuotias pelintekijä istahti mainiosti hänelle ja David Silvalle räätälöityyn valekasin rooliin ja voitti sarjan syöttöpörssin alustamalla 18 osumaa. De Bruynestä tekee niin loistavan pelaajan juuri hänen peliälynsä. Belgialainen jakelee millintarkkoja kermaleivoksia kanssapelaajilleen, mutta Cityn kannalta vieläkin tärkeämpää on miehen kyky edistää joukkueen pelaamista käytännössä jokaisella ratkaisullaan. Myös De Bruynen vieressä häärivä David Silva osoitti viime kaudella jälleen arvonsa. 31-vuotias espanjalainen määrittää pelin rytmiä mestarillisella tavalla.

Cityn pelaaminen nojaa pitkälti tähän huippukaksikkoon. (Matthew Lewis/Getty Images)

City-fanien suursuosikki ja joukkueen kapteeni Vinny Kompany näytti viime keväänä olevansa edelleen huipputoppari. Loukkaantumiset ovat vaivanneet 31-vuotiasta belgiä, mutta nyt kippari on pysynyt kunnossa jo useamman kuukauden. Kompanyn jykevä preesens olisi erittäin suotavaa myös John Stonesin pärjäämisen kannalta. Nuori englantilainen on jalalla yksi koko planeetan etevimpiä toppareita, mutta hyväksi puolustajaksi Stonesilla on vielä pitkä tie kuljettavana. Jos Pep haluaa käyttää harjoituspeleissä nähtyä kolmen alakertaa, täytyy Kompanyn pysyä kunnossa, sillä Stones ja alati koheltavat Nicolas Otamendi sekä Eliaquim Mangala eivät muodosta järin vakuuttavaa trioa.

Hyökkäävässä pelityylissä avainasemaan nousevat myös hyökkääjät, joiden tehtävä on laittaa palloa pussiin. Sergio Agüero joutui jo viime keväänä taistelemaan peliajasta, kun nuori brassihyökkääjä Gabriel Jesus saapui Etihadille. Agüero on rutinoitunut maalinsylkijä, johon voi aina luottaa. Jesus taas on uuden sukupolven kokonaisvaltainen hyökkääjä, joka soveltuu myös laiturin rooliin. Pelasipa kärjessä Jesus, Agüero tai molemmat, pitäisi Cityn hyökkäyksen kärjen olla Valioliigan eliittiä.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–1–4–1)

Uhkakuvat

Vaikka Cityzens on polttanut parin viime vuoden aikana puolustajiin yli 250 miljoonaa puntaa, löytyvät uhkakuvat jälleen alakerrasta. Jos keskuspuolustukseen ei tule uusia miehiä, olisi Kompanyn loukkaantuminen iso takaisku. Otamendi voittaa kyllä kaksinkamppailut, mutta pelinluvussa argentiinalaisella on pahoja puutteita, eivätkä hän ja heiveröinen Stones muodosta riittävän vahvaa toppariparia. Eikä alakerran heikkous liity pelkkiin yksilöihin, vaan esimerkiksi viime kevään Monaco-pelit osoittivat karulla tavalla, ettei alakerran organisointi ollut riittävällä tasolla.

Yksittäisistä City-pelaajista kovimpia paineita kantaa Benficasta saapunut Ederson. Bravon räpellys on Cityzens-kannattajien tuoreessa muistissa, joten brassivahdin odotetaan palauttavan maalivahtipeli huippujoukkueen tasolle. Edersonin hintalappu, 35 miljoonaa puntaa oli kova, mutta näytöt ovat toistaiseksi ohuet. Nuori maalivahti ei ole pukenut Seleção-paitaa kertaakaan ylleen, eikä hän toiminut lissabonilaistenkaan ykköstorjujana kuin yhden kauden ajan. Harjoituspeleissä Ederson on esiintynyt vaihtelevasti, joten floppivaara valtavien paineiden alla on ilmeinen.

Ota seurantaan

Leroy Sane. Nuori saksalainen saapui viime kesänä Schalkesta jykevällä 45 miljoonan punnan hintalapulla. 21-vuotiaan Sanen debyyttikausi Englannissa oli epätasainen. Nuorukainen kärsi loukkaantumisista, mutta pääsi esittelemään kykyjään moneen otteeseen ja sekä maaleja, että syöttöjä kertyi viisi kappaletta. Laidoilla viihtyvä vasenjalkainen Sane on yksi koko sarjan parhaita kuljettajia, mikä tekee liukkaasta esseniläisestä erittäin ikävän puolustettavan 1vs1-tilanteissa. Kilpailu hyökkäyspään pelipaikoista on kovaa, mutta afrotukalla on kaikki edellytykset vallata avauksen paikka ja nousta Cityn johtavien pelaajien joukkoon.

Leroy Sanea kannattaa pitää silmällä. Saksalaisella on eväitä nousta Valioliigan parhaiden laitapelaajien joukkoon. (Bob Levey/Getty Images)

Arvio

Onko Guardiola ottanut opikseen? Siinä on Cityn kannalta olennainen kysymys. Manchesterilaisten materiaali on huippuluokkaa, mikä tekee taivaansinisistä sarjan suurimman voittajasuosikin. Jos tasapaino hyökkäyksen ja puolustuksen välillä löytyy, on City todella vaikeasti voitettava joukkue. Kärkipää on tasainen, mutta yli 200 miljoonaa puntaa uusiin pelaajiin polttanut Man City nousee ennakkoarvioissa sarjan suurimmaksi mestarisuosikiksi.

Faneille.comin Valioliiga-ranking 2017-18

Kansikuva: Laurence Griffiths/Getty Images