KHL julkaisi keskiviikkona kauden 2017-2018 otteluohjelmansa. Alkava kausi on sarjan historian kymmenes. Tänä vuonna joukkueita on mukana 27, kroatialaisen Medvescak Zagrebin ja venäläisen Metallurg Novokuznetskin pudottua kyydistä. Otteluita jokaiselle joukkueelle kertyy 56.
Mikäli historia toistaa itseään, on muutoksia julkaistuun ohjelmaan luvassa vielä myöhemmin kauden aikana, mutta tämä artikkeli on tiivistelmä siitä, miltä Jokereiden pelikalenteri näyttää seuran kannattajien näkökulmasta tällä hetkellä.
Viikonloppupelit ovat luonnollisesti tunnelman ja yleisön kiinnostuksen kannalta parhaimpia pelipäiviä. Perjantai-lauantai-sunnuntai akselille pelejä on siunaantunut nyt hieman viime kautta enemmän, kaikkiaan 11. Lukema yltää avauskauden tasolle.
Aikainen kauden aloitus ei häiritse, alkuun ennätyspitkä vieraspelien putki
KHL-kiekkokausi alkaa tänäkin vuonna jo elokuun puolella. Jokerit aloittaa kautensa vaativalla ja poikkeuksellisella kahdeksan vieraspelin sarjalla, koska Hartwall Arena on varattu elo-syyskuun taitteessa koripallon EM-kisoille. Kauden starttaaminen matkapeleillä lienee silti ollut myös jokerijohdon toiveena. Suurelle osalle suomalaisista kiekkokuluttajista elokuu on vielä liian aikainen ajankohta jäähalleissa ravaamiselle. Nyt ensimmäinen kotiottelu on vasta KHL-kauden neljännellä peliviikolla.
Ensimmäinen, melko vaivaton sauma vierasreissuille avautuu kuitenkin heti alkuun 25.elokuuta, jolloin Jokerit pelaa Pietarin SKA:ta vastaan vieraissa kauden toisessa ottelussaan. Se, että Jokerit pelaa aina Pietarissa viikonloppuna, ei tietenkään ole sattumaa. SKA-pomo/KHL-hallituksen jäsen/Jokereiden osaomistaja Roman Rotenberg pyrkii maksimoimaan ottelutuotot tällä järjestelyllä, mutta se antaa mahdollisuuden suomalaisille jääkiekon ystäville lähteä itärajan yli kiekon perässä. Junamatka Stadista Pietariin kestää vain muutaman tunnin.
Syyskuun yhdeksäs päivä Jokerit aloittaa kolmen pelin urakkansa Kaukoidässä. Ensin Kiinan Shanghaissa tulee vastaan Kunlun Red Star ja sen jälkeen tie vie Habarovskiin sekä Vladivostokiin. Vaikka suurta suomalaisinvaasiota katsomon puolella tuskin nähdään, voi jokainen vastaanottimen äärestä peliä katsova kokea silti pienen palan eksotiikkaa. Pelit nimittäin pelataan Suomen aikaa jo aamupäivällä. Kunlun-ottelusta voi nauttia aamukahvin ääressä, Amur ja Admiral otteluiden alkaessa suomalaisittain lounasaikaan.
Kuusi peliä kotona
Vieraspeliputken tapaan myös ensimmäinen kotiotteluiden sarja on myös pitkä, käsittäen kaikkiaan kuusi peliä. Ne tosin jakaantuvat neljälle eri viikolle, mikä helpottaa osaltaan ottelutapahtumien markkinointia.
50-vuotisjuhlakauden kotiavaus on lauantaina 16.syyskuuta Riian Dynamoa vastaan. Pelipäivänä lauantai on paras mahdollinen ja avausottelun tuoma lisäboosti oletettavasti täyttää Hartwall Arenan lehterit hyvin. Viisi päivää myöhemmin pelattava kauden toinen kotiottelu on kivikovaa Moskovan TsSKA:ta vastaan, joka pudotti helsinkiläiset pudotuspeleissä viime keväänä. Kotiputkesta poiminnan arvoinen on myös perjantaina 29.syyskuuta pelattava ottelu perinteikästä Moskovan Spartakia vastaan. Ottelut Vitjazia, Severstalia ja Torpedoa vastaan eivät lähtökohtaisesti herätä suuria intohimoja.
Lokakuun 15.päivä Jokerit mittelee Helsingissä Salavat Julajev Ufaa vastaan. Sunnuntai pelipäivänä ei ole kannattajan näkökulmasta erityisen toimiva, mutta pyhäpäivä houkutellee paikalle normaalia suuremman määrän perhekatsojia.
21.lokakuuta Jokerit pelaa toisen ja samalla viimeisen runkosarjapelinsä Pietarissa. SKA-ottelu on tuttuun tapaan lauantaipeli. Ja juna kulkee taas.
Lokakuun viimeisellä viikolla Jokerit pelaa viiden päivän sisään kolme kotiottelua. Ottelut Lokomotivia ja Barys Astanaa vastaan toimivat lämmittelijöinä perjantaina 27.10 käytävään Dinamo Minsk-peliin. Kyseisellä päivämäärällä, tasan 50 vuotta aiemmin, alkoi Helsingin Jokereiden värikäs tarina.
Syyskauden huipentuma Kaisaniemessä, kalenterivuoden viimeinen peli Bratislavassa
Marraskuu näyttäytyy armottomana. Helsingissä pelataan kaikkiaan seitsemän KHL-peliä, joista viikonlopun tietämille osuu neljä. HC Sotshi ja Admiral Vladivostok vierailevat Hartwall Arenassa kahtena peräkkäisenä perjantaina, 17.11 ja 24.11, mutta muilta osin kiekkoähky uhkaa iskeä pahanpäiväisesti. Seitsemän peliä 15 päivän sisään varsin hajuttomia vastustajia vastaan on yksinkertaisesti liikaa.
Syyskauden huipentuma on ehdottomasti lauantaina, joulukuun 2.päivänä järjestettävä Helsinki Ice Challenge. Jokerit kohtaa Kaisaniemeen rakennettavalla, noin 19 000 katsojaa vetävällä stadionilla SKA:n. Kyseessä on KHL:n historian ensimmäinen runkosarjan ulkoilmapeli. Jokereiden ja SKA:n keskinäiset ottelut varsinkin Helsingissä ovat tavanneet olla kuumia ja intensiivisiä kohtaamisia, joten paljaan taivaan alla käytävä poikkeuksellinen kamppailu on ainakin ennakkoon ajateltuna yksi kauden selkeistä kohokohdista.
Joulutauko jää Jokereiden kannattajille varsin lyhyeksi. Tapaninpäivänä 26.joulukuuta Slovan Bratislava saapuu Helsinkiin.
Vierasmatkoista kiinnostuneille otteluohjelmasta löytyy yksi ehdoton helmi. Jokerit pelaa kalenterivuoden viimeisen ottelunsa samaista Slovania vastaan joulukuun 30.päivä, nyt puolestaan Bratislavassa. Kyseessähän on uudenvuoden aaton aatto – ja lauantai – joka tarjoaa loistavan mahdollisuuden aikaistetulle vuodenvaihteen juhlimiselle sekä slovakialaisen kiekkokulttuurin kokemiselle.
Vuodenvaihteen jälkeen enää 12 runkosarjan ottelua
Vaikka KHL:n pudotuspelit tulevalla kaudella alkavat vasta maaliskuussa, on Jokereilla vuoden 2018 puolella vain viisi kotiottelua runkosarjassa. Vieraspelit mukaanluettuna pelejä on tusinan verran. Tämä selittyy sillä, että sarja on tauolla kuukauden ajan Pyeochangin talviolympialaisten takia.
Viime kaudella jopa 2000 kannattajaa matkasi Riikaan seuraamaan Jokereiden vierasottelua. Kyseessä oli Jokereiden KHL-aikakauden suurin kannattajareissu. Tulevalla kaudella ei lauantaina Latvian pääkaupungissa jokerikiekkoa kuitenkaan pelata. Tammikuun lopulla sauma pidennetylle viikonloppureisulle olisi olemassa, sillä Dinamo ja Jokerit kohtaavat Arena Rigassa sunnuntaina 28.tammikuuta.
Runkosarjan viimeinen kotipeli on SKA:ta vastaan 27.helmikuuta Helsingissä. Joukkueet on sijoitettu samaan Bobrov-divisioonaan, jonka vuoksi kyseinen ottelun merkitys voi kohota erittäin suureksi . Divisioonan voittaja kun on automaattisesti konferenssinsa ensimmäinen tai toinen, pistemäärästä riippumatta.
Yhteenveto
Yhteenvetona todettakoon, että vaikka perjantai-lauantai kotipelejä on enemmän kuin ennen (7), on lukema kannattajan näkökulmasta silti edelleen liian vähäinen. Perjantai-illan pelejä on viisi ja lauantaina kotona pelataan vain kahdesti, mutta niistäkin toinen Kaisaniemessä. Tiedossa toki oli, että massiivinen KHL ei pysty taipumaan viikonloppupainotuksiin otteluohjelman kanssa, joten asian kanssa on vain elettävä.
Vaikka Medvescak olikin viime kaudella henkitoreissaan, on sen poistuminen sarjasta sääli. Zagreb kauniina eurooppalaisena kaupunkina olisi ollut yksi mainio vieraspelipaikkakunta lisää otteluohjelmassa.
Näillä mennään.
Artikkelikuva: Pekka Rautiainen