KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!
Kärppien viime kausi oli todellinen napakymppi. Oululaiset kuittasivat runkosarjan voiton näytöstyyliin ja pudotuspeleissä joukkue jyräsi vakuuttavasti mestaruuteen. Kärpät lähtee puolustamaan mestaruutta varsin hyvistä asetelmista, vaikka hyökkäyksestä poistuikin tärkeitä palasia.
Viime kausi
Kärppien kausi 2016-17 meni todella vaisusti, joten Oulussa tapahtui isoja muutoksia kesällä. Merkittävin muuttuja oli Mikko Mannerin nousu päävalmentajaksi Kai Suikkasen potkujen myötä. Myös pelaajistossa tapahtui isoja muutoksia ja joukkueen profiili muuttui huomattavasti nuoremmaksi sekä liikkuvammaksi.
Oululaisten sesonki käynnistyi hieman takerrellen, vaikka mukaan mahtui muun muassa Sportin murskaaminen lukemin 8-1. Silti ensimmäisistä kahdeksasta ottelusta vain neljä päättyi Kärppien juhliin.
Kahdeksannen ottelun jälkeen palaset loksahtivat todella kohdilleen ja Kärpät alotti vakuuttavan marssin, jolle ei meinannut löytää pysäyttäjää. Seuraavista 24 ottelusta oululaiset hävisivät ainoastaan kolme.
Kärppien vahva vire jatkui myös vuodenvaihteen jälkeen ja Kärpät jäi vuoden 2018 puolella ensimmäistä kertaa pisteittä vasta maaliskuussa. Hyvissä ajoin varmistunut runkosarjan voitto toi tosin omat haasteensa loppusuoralle. Oululaisilla oli paljon panoksettomia pelejä, mikä näkyi kaukalossa: viimeisestä kahdeksasta ottelustaan Kärpät voitti vain kaksi.
Heikko runkosarjan loppu heijastui myös puolivälieriin. Oululaisten sarja Ässiä vastaan käynnistyi tahmeasti, mutta otteet paranivat pelien edetessä ja Kärpät eteni lopulta jatkoon voitoin 4-1. Välierissä vastaan asettui HIFK ja joukkueet tarjoilivat yleisölle todella viihdyttävän sarjan, josta ei tapahtumia puuttunut. Kärpät eteni loppuotteluihin kaatamalla helsinkiläiset seitsemännessä kohtaamisessa maalein 2-1. Ottelusarjan tasaisuutta kuvaa se, että kolme kamppailua ratkesi vasta jatkoerässä.
Loppuottelussa vastassa oli jo tuttuun tapaan Tappara. Tamperelaiset pääsivät finaaleihin huomattavasti paremmin levänneenä, kun taas Kärpät oli hieman siipirikkoinen raskaan välieräsarjan jälkeen. Parempi pelituntuma kääntyi kuitenkin Kärppien eduksi: oululaiset veivät nimiinsä kolme ensimmäistä kamppailua. Tappara nousi taistoon mukaan voittamalla kaksi seuraavaa kohtaamista, mutta Kärpät sinetöi mestaruuden lopulta kuudennessa kohtaamisessa Tampereella lukemin 1-0. Kokonaisuutena oululaisten kausi oli täysi napakymppi ja seura palasikin mestariksi kahden sesongin tauon jälkeen.
Siirrot
Ulos
- Miika Koivisto (Dynamo Moskova, KHL)
- Mikael Ruohomaa (Neftehimik Nižnekamsk, KHL)
- Charles Bertrand (Sibir Novosibirsk, KHL)
- Julius Junttila (Sibir Novosibirsk, KHL)
- Jua Koivisto (Rouen, Ranska)
- Saku Mäenalanen (Carolina, NHL)
- Kristian Vesalainen (Winnipeg, NHL)
Sisään
- Atte Ohtamaa (Ak Bars Kazan, KHL)
- Aleksi Heponiemi (Swift Current Broncos, WHL)
- Michal Kristof (HK Nitra, Slovakia)
- Jasper Lindsten (TPS)
- Tino Metsävainio (RoKi)
- Mika Pyörälä (SC Bern, Sveitsi)
Maalivahdit ja puolustus
Kärpät lähtee kauteen jälleen äärimmäisen vahvalla maalivahtikaksikolla, jonka muodostavat jälleen Veini Vehviläinen ja Jussi Rynnäs. Rynnäs lähti viime kauteen ykkösvahtina, mutta duo jakoi lopulta vastuun tasaisesti. Vehviläinen kantoi lopulta ykköstorjujan viittaa keväällä ja torjui Kärpät mestariksi. Molemmat maalivahdit ovat Liigaan erittäin hyviä ja tästä osastosta oululaisten menestys ei tule ainakaan jäämään kiinni.
Myös Kärppien puolustus säilyi hyvin kasassa. Ainoa lähtijä oli odotetusti uusien haasteiden perään suunnannut Miika Koivisto, joka viihtyi Oulussa vain kauden ajan. Koivisto takoi takalinjoilta tehot 10+29, millä irtosi jaettu kärkisija Liigan puolustajien pistepörssissä.
Kärppien ei ole tarvinnut olla vähäisten lähtijöiden myötä erityisen aktiivinen puolustajamarkkinoilla, mutta tästä huolimatta oululaiset haalivat riveihinsä yhden sarjan kovimmista pakkihankinnoista, kun Atte Ohtamaa liittyi pitkällä sopimuksella joukkueeseen. 30-vuotias on hallitseva KHL-mestari Ak Barz Kazanin riveistä ja äärimmäisen laadukas pelaaja Liigaan. Ohtamaa on erittäin pätevä yleispuolustaja, jolla ei juurikaan ole heikkouksia. Jotain puolustajan asemasta kertoo se, että hänet valittiin Kärppien kapteeniksi, vaikka edelliset viisi sesonkia oululaisia kipparoinut Lasse Kukkonen jatkaa joukkueessa.
Kukkonen kuuluu luonnollisesti myös takalinjojen tärkeimpiin palasiin ja 36-vuotias veteraani on johtaja vailla vertaa. Myös loistavan kauden pelanneen Jani Hakanpään jatkaminen Oulussa on erittäin iso asia, sillä 26-vuotiaalla puolustajalla oli varmasti kysyntää muualtakin viime sesongin jälkeen. Shaun Heshka tuo vastaavasti varsinkin kiekollista osaamista joukkueen takalinjoille ja kanadalainen naputtikin viime kaudella tehot 10+18. Amerikassa varttuneen Teemu Kivihalmeen debyyttisesonki aikuisten sarjassa oli loistava ja 23-vuotias puolustaja esiintyi kaukalossa todella kypsästi. Lisäksi oululaisten takalinjoilta löytyvät muun muassa Mikko Niemelä, Taneli Ronkainen sekä Aleksi Mäkelä, jotka saivat kohtalaisesti vastuuta jo viime kaudella.
Kärpillä on siis kasassa erittäin laadukas puolustus, josta löytyy laajuutta sekä eri osa-alueiden erikoisosaajia. Hallitsevan mestarin takalinjat eivät ole käytännössä heikentyneet viime kaudesta, vaikka Koiviston myötä sieltä poistuikin ripaus kiekollista osaamista.
Hyökkäys
Hyökkäyksessä on sen sijaan ollut suurempi vaihtuvuus ja menetykset ovat isoja. Loistavat kaudet pelanneet ja sisäisen pistepörssin neljän kärjen muodostaneet Julius Junttila, Charles Bertrand, Mikael Ruohomaa sekä Saku Mäenalanen lähtivät kaikki varsin odotetusti uusien haasteiden perään. Nelikko takoi viime kaudella yhteensä peräti tehot 82+116, mikä kuvastaa heidän merkitystä oululaisille.
Kärpät on toki hankkinut isoja vahvistuksia tilalle. Merkittävin nimi on oululaisille hyvin tuttu, kun Mika Pyörälä palasi kasvattajaseuraansa yhden Sveitsissä vietetyn kauden jälkeen. Monipuolinen konkari oli Kärppien tärkein hyökkääjä kaudella 2016-17, jolloin hän takoi peräti 55 tehopistettä. Pyörälän merkitystä ei tosin mitata vain tehopisteissä, vaan hän on monipuolisuutensa myötä erittäin käyttökelpoinen pelaaja missä vaiheessa tahansa.
Jasper Lindsten on monilta osin samanlainen pelaaja kuin Pyörälä, mutta vain nuorempi painos. 24-vuotias hyökkääjä nousi ryminällä Liiga-kartalle kahden edellisen kauden aikana Turussa, vaikka viimeisimmällä kaudella loukkaantumiset jarruttivatkin menoa. Siirto Kärppiin on luonnollinen askel eteenpäin uralla ja vastuuta pitäisi olla tiedossa paljon.
Aleksi Heponiemi lukeutuu vastaavasti ehdottomasti koko kesän mielenkiintoisimpiin hankintoihin. Hurjat 118 pistettä viime kaudella WHL:ssä takonut hyökkääjä on Floridan toisen kierroksen varaus kesältä 2017 ja kiekolliset taidot ovat kiistattomat. 19-vuotiaalla Heponiemellä käynnistyy nyt ensimmäinen kausi miesten sarjassa, mikä tuonee omat haasteensa. Potentiaalia on kuitenkin valtavasti ja Heponiemi on varmasti yksi kuumimpia nimiä vuoden tulokkaan palkinnon suhteen.
Kärppien kesän ainoa ulkomaalaishankinta on slovakialainen Michal Kristof, joka kiekkoili viime kaudella kotimaansa pääsarjassa, jossa kertyi 57 tehopistettä 52 ottelussa. 24-vuotias hyökkääjä pelasi nuorempana useita kausia Suomessa ja hän onkin Mannerille tuttu nimi, sillä hän pelasi nykyisen päävalmentajansa alaisuudessa myös kaudella 2012-13 Sportin A-nuorissa.
Vaikka monet kärkinimet poistuivatkin Kärppien hyökkäyksestä, niin ydin säilyi kasassa. Ville Leskinen, Nicklas Lasu, Miska Humaloja, Jasse Ikonen ja kumppanit ovat laadukkaita pelaajia, vaikkakin kaikilla on nyt saumat astua viime kautta suurempiin saappaisiin.
Kärpät saakin jalkeille laadukkaat neljä ketjua, jonka kärki on todella terävä. Joukkue tosin tarvitsee uusia vastuunkantajia lähteneiden tilalle, mutta oululaisten riveissä on monia potentiaalisia pelaajia näille paikoille.
Valttikortit ja uhkakuvat
Kärpillä ei ole tällä kaudella käytännössä kuin hävittävää. Mikko Mannerin debyyttikausi Kärppien peräsimessä oli täysi napakymppi, kun runkosarjan voitto irtosi näytöstyyliin ja kausi huipentui mestaruuteen. Miten muut joukkueet vastaavat tähän nyt? Kärppien aktiivista pelitapaa on varmasti pyöritelty videonauhoilta läpi kesän ympäri Suomea.
Kärppien ympärillä oli isoja kysymysmerkkejä ennen viime kautta, sillä moni pelaaja saapui Ouluun alla vaisu kausi. Mikko Manner sai kuitenkin revittyä materiaalistaan aivan kaiken irti ja niin moni pelaaja pelasi uransa parhaan kauden, että sattumalla ei ollut mitään tekemistä sen kanssa. Onnistuuko sama toisena kautena putkeen?
Nyt tosin monen nuoren pelaajan on onnistuttava ottamaan suuret saappaat ennakkoluulottomasti haltuunsa. Varsinkin hyökkäyksessä on isoja aukkoja, jotka nuorten lupausten on täytettävä. Kärpillä tosin lienee mahdollisuuksia reagoida kauden aikanakin, mikäli tarvetta lisähankinnoille ilmenee.
Mannerilla on käytössään erityisen laadukas maalivahtiosasto ja puolustus. Kun perusta on näin hyvin kunnossa, niin se luo hyvän pohjan kaudelle. Kärpät pystynee napsimaan voittoja hyvällä prosentilla syksylläkin, vaikka hyökkäyspään palapeli hakisi vielä lopullista muotoaan.
Seuraa heitä
Rasmus Kupari
Ikäluokkansa suurimpiin lupauksiin Suomessa kuuluvalla Rasmus Kuparilla on edessään iso kausi. Viime kaudella hän pääsi totuttelemaan pääsarjaan ja maltillisessa roolissa kertyi 39 ottelussa tehot 6+8. Los Angeles Kings nappasi huippulupauksen viime kesän varaustilaisuudessa numerolla 20, joten odotukset tulevaa kohtaan ovat korkealla. Kuparin harjoitusottelut ovat sujuneet erinomaisesti ja edessä voi olla todellinen läpimurtokausi.
Aleksi Heponiemi
Aleksi Heponiemi lähti Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin Ilveksen B-nuorista, joten 19-vuotias kiekkoilija saattaa olla suurelle yleisölle hieman tuntemattomampi nimi viime vuoden alle 20-vuotiaiden MM-kisoista huolimatta. Jälki OHL:ssä oli tuhoisaa, kun kahden kauden saldona oli yli 200 tehopistettä. Äärimmäisen taitava hyökkääjä tekee tuhojaan kiekon kanssa, mutta nyt alkaa vasta ensimmäinen kausi miesten sarjassa. Heponiemi saanee kuitenkin saumansa näyttää, sillä tiedossa lienee hyvä rooli Kärppien hyökkäyksestä.
Arvio: sija 2
Kärpät kuuluu jälleen mestarisuosikkeihin. Manner, maalivahdit ja puolustus takaavat sen, että oululaiset ovat ensi kaudella jälleen runkosarjan voittokamppailussa mukana. Hyökkäyksessä on pienoisia kysymysmerkkejä, mutta Manner osoitti jo viime kaudella, että hän saa revittyä materiaalista kaiken irti. Monien hyökkääjien on kuitenkin otettava isoja kehitysaskeleita kauden aikana. Mikäli näin käy, niin Kärpät taistelee jälleen mestaruudesta.
Faneille.comin ranking 2018-19:
- 2. Kärpät
- 3. HIFK
- 4. TPS
- 5. JYP
- 6. Lukko
- 7. KalPa
- 8. SaiPa
- 9. Ässät
- 10. Pelicans
- 11. Ilves
- 12. Sport
- 13. HPK
- 14. KooKoo
- 15. Jukurit
Kansikuva: All Over Press